Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana
01 425 34 19
040 871 589, 041 706 657

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

info@rdecikrizljubljana.si

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
E-pošta: prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si

 

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


DARKO PRUSNIK »Mafija« GOSPOD, KI ZA DOBER NAMEN PODIRA REKORDE

23. 12. 2020:

V torek, 22. decembra 2020 je v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru Darko Prusnik postavljal nov veteranski svetovni rekord v dviganju uteži. Darku Prusniku grozi, da bo 11. 1. 2021 ostal brez strehe nad glavo. Potrebuje še 12.000€ nujno potrebnih sredstev.

https://www.olympic.si/novica/1413

Organizacije in posameznike naprošamo za pomoč in za donacijo sredstev, ki jih lahko nakažete neposredno na RKS-Območno združenje Ljubljana. Vsa dobrodelna sredstva za Darka Prusnika se zbirajo na RKS-Območnem združenju Ljubljana, ki sprotno poplačuje njegov dolg.

16. 12. 2020:

Zgodbo Darka Prusnika, legendo hokejskega kluba Olimpija, v katerem je kot vratar za člansko ekipo zaigral že pri rosnih 15 letih,  ste v preteklih mesecih zagotovo že slišali. Zaradi njegovega dolga do Finančne uprave RS, si namreč športne in dobrodelne organizacije, kot tudi posamezniki, prizadevajo zbrati sredstva za poplačilo dolaga. Njegov dolg je nastal v času, ko je opravljal nalogo kondicijskega trenerja v hokeju. Ker je bil samo-zaposlen, je izstavljal račune, ki pa niso bili poplačani. Obveznih prispevkov pa zato ni uspel plačevati.

Darko Prusnik je bil odličen hokejist. Po dolgi tekmovalni karieri, v kateri je igral tako na državni, kot  tudi mednarodni ravni, se je izkazal tudi kot kondicijski trener v hokeju in košarki.  Danes pa je upokojen in prizadeva si, da poplača dolgove do države. Pred leti je Darko sodeloval na številnih dogodkih in s postavljanjem svetovnega rekorda v dviganju uteži, prispeval k zbiranju sredstev za mlade športnike in druge pomoči potrebne. Sedaj je v nekoliko drugačni vlogi, saj si prizadeva, da s pomočjo dobrodelnih prispevkov, poplača v prvi vrsti svoje dolgove do države.

Že v oktobru tega leta je v času neposrednega prenosa derbija med Olimpijo in Jesenicami v Alpski ligi, postavljal svetovni veteranski rekord  v dvigovanju uteži. In ga tudi postavil. Na "bench pressu" je v eni uri petdeset kilogramske uteži dvignil kar 1181-krat.

Tudi v decembru, nekaj dni pred Božičem, bo Darko ponovno poizkusil s postavljanjem svetovnega rekorda in tudi na ta način poizkušal opozoriti na težavo, s katero se sooča ter zbrati nujno potrebna sredstva za poplačilo dolga Finančni upravi RS.

V torek, 22. decembra 2020, ob 14. uri bo pričel z dviganjem uteži v Slovenskem olimpijskem izobraževalnem centru v Ljubljani. Poizkušal bo preseči svoj veteranski svetovni rekord in zbrati nekaj nujno potrebnih sredstev.

Organizacije in posameznike naprošamo za pomoč in za donacijo sredstev, ki jih lahko nakažete neposredno na RKS-Območno združenje Ljubljana. Vsa dobrodelna sredstva za Darka Prusnika se namreč zbirajo na RKS-Območnem združenju Ljubljana, ki sprotno poplačuje njegov dolg do Finančne uprave RS. S pomočjo Območnega združenja Rdečega Križa v Ljubljani tako zbiramo denar za Darka.

Donacije finančnih sredstev lahko nakažete na humanitarni račun RKS-OZ Ljubljana:

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana, Tržaška cesta 132, SI-1000 Ljubljana

DELAVSKA HRANILNICA D. D.          

IBAN: SI56 61000 11 22 33 44 82   

SKLIC ALI REFERENCA: SI00/10-09-2020

Prosimo, da pri nakazilu donacij v humanitarne namene obvezno navedete sklic. Donacije brez sklica bo RKS-OZ Ljubljana namenil socialno ogroženim občanom Mestne občine Ljubljana, Škofljice, Dobrove-Polhov Gradca, Vodic, Dola pri Ljubljani, Horjula, Iga, Medvod, Brezovice in Velikih Lašč.

12. 10. 2020:

Darku Prusniku je z vašo pomočjo uspelo ustaviti rubež hiše. RKS-OZ Ljubljana je dne, 7. 10. in 12. 10. 2020 nakazal FURS 7.999,90 € in državnemu tožilstvu 372,10 €. Sklic še vedno ostaja odprt.

9. 10. 2020:

64-letnemu Darku Prusniku je že drugič uspelo postaviti veteranski rekord v dvigovanju 50 kg uteži na 'bench pressu', med katerim je zbiral tudi donacije za poplačilo dolga. To mu žal še ni uspelo, saj so do zdaj zbrali le dobro četrtino denarja. Račun na RK tako ostaja odprt, z do zdaj zbranim denarjem pa bodo poskušali ustaviti rubež.

Med derbijem v okviru Alpske hokejske lige med HK Jesenice in HK Olimpija, v katerem so s 6:1 slavili zadnji, je Darko Prusnik, nekdanji slovenski in jugoslovanski hokejist, že drugič postavljal veteranski rekord v dvigovanju uteži, hkrati pa zbiral donacije za poplačilo dolga. In če mu je rekord uspelo postaviti, saj je 50 kg uteži na 'bench pressu' uspešno dvignil kar 1181-krat, pa mu je za poplačilo dolga uspelo zbrati le četrtino denarja, ki ga dolguje Fursu.

Grega Podrekar s Hokej TV, kjer so Prusniku priskočili na pomoč in mu pomagali organizirati omenjena dogodka – Prusnik je namreč za poplačilo dolga uteži dvigoval že septembra – je povedal, da jim je do zdaj uspelo zbrati 5700 evrov, kar je dobra četrtina zneska, ki ga mora Prusnik poplačati. Do zdaj se je namreč nabralo že za okoli 20.000 evrov dolga. Kot smo že poročali, je Prusnik že nekaj let v hudih finančnih težavah, zaradi katerih bi lahko izgubil tudi hišo, v kateri živi. 

Čeprav je med postavljanjem veteranskega rekorda Prusniku uspelo zbrati nekaj denarja, pa to še zdaleč ni dovolj. Z zbranim denarjem, ki ga bo RK danes nakazal Fursu, bodo poskušali ustaviti oziroma prestaviti rubež, a borba še zdaleč ni končana. Na RK je tako za pomoč športniku, ki je za jugoslovansko reprezentanco nastopil na šestih svetovnih prvenstvih in skupno odigral 180 tekem, še vedno odprt račun, na katerega lahko nakažete svoj prispevek in mu tako pomagate poplačati dolgove in s tem obdržati streho nad glavo.

Vir: https://www.24ur.com/novice/slovenija/z-zbranim-denarjem-bodo-poskusali-ustaviti-rubez-a-pot-do-poplacila-dolga-je-se-dolga.html?fbclid=IwAR2hGdil7lfO5tfC2Tp7LTOUrwv6tj1DU92XiUQKVutM5XXJ3WQE6J7Y3LE

10. 9. 2020:

Darko Prusnik je bivši slovenski in jugoslovanski hokejist, rojen 7. marca 1956 v Ljubljani. Drži se ga vzdevek Mafija, ki mu ga je nadel Rudi Hiti, ker se je vedno vrnil in potegnil za prijatelje.

V svoji dolgoletni karieri je največ let preživel pri ljubljanski Olimpiji, igral je tudi za Celje, Crveno zvezdo, Medveščak in kljub tatuju grba Olimpije na roki, za Jesenice. Zeleno-bele je uspešno zastopal kot vratar, kasneje pa tudi kot branilec, zato lahko rečemo, da je Darko fenomen. Ni le igral kot vratar in branilec, v obeh vlogah je dosegel tudi več naslovov državnih prvakov. Za jugoslovansko reprezentanco je na šestih svetovnih prvenstvih zbral kar 180 nastopov. Leta 1984 bi skupaj s Cvetom Pretnarjem in Dominetom Lomovškom moral odpotovati na olimpijske igre. Po koncu priprav, so mu dan pred odhodom na prizorišče sporočili, da bo ostal doma. Sam pravi, da na olimpijado ni šel zaradi bratstva in enotnosti, saj je tisto sezono branil v Celju in je bil v res dobri formi, zamenjal ga je vratar Crvene zvezde. Zatem se je prvič v Ljubljani preizkusil kot branilec, naslednjo sezon pa zopet branil v vratih Crvene zvezde in se vrnil v reprezentanco.

Prusnik se od kolegov vratarjev razlikuje tudi po tem, da igralci niso branili njega, temveč je on branil njih. Pravi, da je fante branil in da so oni znali to izkoriščati. Izpostavil je pretep z Neilom Sheeheyem, tepla sta se 10 minut in bila oba izmučena do konca. Kjub temu sta s Sheeheyem ostala prijatelja.

Multitalent. Tudi tako bi lahko imenovali Darka Prusnika. Prusnik premore talent za skoraj vsak šport, ob hokeju, ki mje njegov prvi šport je bil uspešen tudi v košarki, nogometu (velikem in malem), ukvarjal se je tudi z judom in karatejem.

Po koncu športne kariere se je usmeril v trenerske vode. Bil je kondicijski trener in je skrbel za hokejski klub HDD Tilia Olimpija in košarkaški klub KK Union Olimpija. V košarkaški Olimpiji ga je visoko cenil Zmago Sagadin. Nazadnje ga je trenerska pot vodila na hokejske Jesenice.

Po upokojitvi še vedno dnevno vzdržuje svojo kondicijo. Prav ta kondicija mu pomaga premagovati dnevne ovire, ki mu jih postavlja status invalidskega upokojenca. 

Dvigniti svoj "križ"

V preteklosti je Prusnik že podiral rekorde za dober namen. Tokrat se bo ponovno lotil dvigovanja 50kg na "bench pressu",  med tekmovanjem za naslov hokejskega pokalnega prvaka Slovenije v Tivoliju. V eni uri bo poskušal uteži dvigniti 1000-krat, ker pa bo dopolnil 65 let, bo tem 1000 vzigom dodal še po en vzig za vsako svečko na torti. Prusnik se je povezal z Janijem Dvorškom, direktorjem Slovenske protidopinške organizacije, saj ne mara prehranskih dopolnil, doping pa sovraži. Celoten izziv bo pod budnim očesom prav te organizacije, kar bo veteranskemu rekordu dalo svoje mesto.

Podobnega izziva se je lotil že pred leti, ko je po dolgotrajnem treningu uspel uteži dvigniti 1223-krat v eni uri, kar je zadostovalo za neuradni svetovni rekord (postavljen leta 2005).

Zaradi težke družinske situacije (težka bolezen Darkotove mame), smo postavljanje rekorda prestavili na 3. oktober 2020, ko se začne Alpska hokejska liga. Tudi 3. oktobra 2020 se bo igral derbi, kot je bilo planirano za 19. septembra.

Darko je oseba, ki vedno najprej pomisli na sočlovkea, tudi, če pri tem on potegne kratko. Kratek prelet njegove kariere in življena to potrdi.

Tokrat dviga zase.

Darko mora do začetka oktobra zbrati sredstva, ki mu bodo omogočila poplačilo dolgov finančni upravi Republike Slovenije, ki so nastali iz naslova neplačevnaja prispevkov, ko je kot kondicijski trener takratnega hokejskega kluba na Jesenicah. Kljub odločbi sodišča mu obljubljenih plač od obubožanega kluba ni uspelo izterjati in tako tudi sam ni imel sredstev, ki bi mu omogočila poplačilo obveznosti naprej.

V vmesnem času je prebolel težko bolezen, čakajo ga še operacije kolkov in kolen, svoje je dodal še stres. Vendar Darko ne obupa in s pričujočo akcijo, dviganje 50kg v intervalih 60 minut, upa, da bo lahko zbral sredstva za poplačilo tega dolga, ki je danes z obrestmi, narasel na slabih 20.000 EUR. V kolikor mu to ne uspe, jim 12. oktobra 2020 grozi, da bodo izgubili družinsko hišo.

S pomočjo Območnega združenja Rdečega Križa v Ljubljani tako zbiramo denar za Darka.

Donacije finančnih sredstev lahko nakažete na humanitarni račun RKS-OZ Ljubljana:

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana, Tržaška cesta 132, SI-1000 Ljubljana

DELAVSKA HRANILNICA D. D.          

IBAN: SI56 61000 11 22 33 44 82   

SKLIC ALI REFERENCA: SI00/10-09-2020

OPOZORILO!

Prosimo, da pri nakazilu donacij v humanitarne namene obvezno navedete sklic.

Donacije brez sklica bo RKS-OZ Ljubljana namenil socialno ogroženim občanom Mestne občine Ljubljana, Škofljice, Dobrove-Polhov Gradca, Vodic, Dola pri Ljubljani, Horjula, Iga, Medvod, Brezovice in Velikih Lašč.RK Slovenije - Aktualno

Torek, 16. februar 2021

VABILO K SODELOVANJU NA LIKOVNEM NATEČAJU ''LEPO DEJANJE NAJLEPŠE MESTO NAJDE''

Torek, 16. februar 2021

Zaloge krvi so nizke, darujte!

Četrtek, 11. februar 2021

Svetovni dan številke 112

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič Dan za spremembe Zurnal24.si

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ljubljana