Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana
01 425 34 19
Splošna vprašanja:
040 871 589

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

info@rdecikrizljubljana.si

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Izšel je obvestilnik za oktober 2023

Ponedeljek, 25. september 2023

Izšel je obvestilnik RKS-OZ Ljubljana za oktober, v katerem so zbrani vsi prihajajoči dogodki. Ogledate si ga lahko na povezavi spodaj.

VABILO NA USPOSABLJANJE PROSTOVOLJCEV_K – ANIMATORJEV_K KLUBA 25 IN KLUBA 100 KAPLJIC TER MENTORJEV_IC KRVODAJALSTVA

Petek, 22. september 2023

Spoštovani bodoči_e in že aktivni_e prostovoljci_ke s področja krvodajalstva,

vabimo vas na usposabljanje prostovoljcev_k – animatorjev_k Kluba 25 in Kluba 100 kapljic ter mentorjev_ic krvodajalstva, ki bo potekalo v soboto, 30. 9. 2022, od 8. do 15.00 na RKS – Območnem združenju Ljubljana, Tržaška 132, 1000 Ljubljana, v 1. nadstropju Humanitarnega centra.

Usposabljanje je sestavljeno iz treh modulov (1.modul je osnovno usposabljanje za prostovoljce Rdečega križa Ljubljana, ki poteka v petek, 29.9.2023), priložen je preliminarni program.

Prisotnost na vseh modulih seminarja je obvezna za nove prostovoljce – animatorje, za že aktivne zelo zaželena. Na izobraževanju se boste novi in že aktivni prostovoljci spoznali z vsebinami, ki so relevantne za prostovoljsko delo na področju krvodajalstva.

Svojo prisotnost, prosim, potrdite na kaplja@rdecikrizljubljana.si do četrtka, 28. 9. 2023.

Veselimo se srečanja z vami in vas lepo pozdravljamo!

Vabilo na krvodajalsko akcijo

Petek, 22. september 2023

Drage krvodajalke, dragi krvodajalci,

vabljeni na krvodajalsko akcijo v petek, 29. septembra 2023, na Zavodu za transfuzijsko medicino, v Ljubljani. 

Pokličite 051/389-270 in se dogovorite za dan in uro odvzema. Za več informacij o pogojih za darovanje in posodobitvah meril za izbor krvodajalca kliknite tukaj. Preden se naročite na odvzem, preverite stanje zalog krvi na http://www.ztm.si/krvodajalstvo/zaloge/.

Hvala, ker darujete!

Dan brez avtomobila v ČS Moste - ODPOVED POPOLDANSKEGA DELA PROGRAMA

Sreda, 20. september 2023

POSEBNO OBVESTILO: Ves popoldanski program, od 15.00 ure dalje - je ODPOVEDAN! Razlog je slaba vremenska napoved, saj so za petek napovedane močnejše nevihte. Tako odpade tudi predstavitvena stojnica RKS-OZLJ, ki je bila predvidena za 16. uro.

RKS-OZ Ljubljana na Dnevu ČS Bežigrad

Sreda, 20. september 2023

Ta četrtek, 21. 9. 2023, bo potekal tradicionalni dogodek Dan ČS Bežigrad, na katerem bodo med 16.00-19.00 sodelovali tudi naši prostovoljci_ke s predstavitveno stojnico. Tudi letos bo dogodek potekal v Parku literatov (Severni mestni park Navje). Pridite nas obiskat, saj so tovrstni dogodki kot nalašč za krepitev medsosedskih odnosov!

Starševski večer: "KDO SEM JAZ IN KDO SI (ZAME) TI, OTROK MOJ?"

Sreda, 20. september 2023

Z drugim predavanjem v okviru cikla Starševski večeri z naslovom "KDO SEM JAZ IN KDO SI (ZAME) TI, OTROK MOJ?" bo doc. dr. Ana Bogdan Zupančič, univ. dipl. soc. ped., nagovorila vse starše.

Ko postanemo straši, se začne novo življenjsko obdobje, osredotočeno na skrb in vzgojo otrok. Poleg vseh prijetnih čustev in doživetij, ki nam jih življenje z otroci omogoča, pa vzgajanje prinaša s seboj tudi veliko skrbi in negotovosti. Kot "popolni" straši želimo vzgajali kar se da popolno, zato si pogosto sami še otežimo ta naš "poklic" starša. Prej ko slej ugotovimo, da popolnih staršev ni in da tudi vsi priročniki in nasveti ne delujejo, če jih uporabljamo, zato, da bi bili popolni, bolj sproščeno in prepričljivo bomo lahko vzgajali v smeri, ki bo spodbujala zdravo samopodobo, samospoštovanje naših otrok.

Predavanje nas bo spodbudilo k procesom samospoznavanja, čustvenega opismenjevanja in razvijanju zdrave samopodobe in samospoštovanja.

KDAJ: četrtek, 28. 9. 2023, ob 17.30
KJE: ČS Moste, Preglov trg 15

Vabljeni, da se prijavite na Starševski večer na e-naslov: tjasa.bratus@rdecikrizljubljana.si ali 040 871 589.

RKS SPOROČILO ZA JAVNOST

Sreda, 20. september 2023

RDEČI KRIŽ SLOVENIJE - SPOROČILO ZA JAVNOST

Ljubljana, 19. september 2023 – V tem tednu pri Rdečem križu Slovenije zaključujemo z izplačevanjem 5 milijonov evrov finančne prve pomoči, ki smo jo prejeli s strani Vlade Republike Slovenije po avgustovski vodni ujmi.

Z današnjim dnem (op. 19. 9. 2023) bomo pri Rdečem križu Slovenije zaključili z razdeljevanjem 5 milijonov evrov (od skupno 10 milijonov, ki jih je Vlada RS za prizadete v poplavah namenila Slovenski karitas in nam). Obseg škode je bil manjši od prvotno ocenjenega, zato smo zneske pomoči za prvo (trajno uničene hiše ali stanovanja) in drugo (poplavljene stanovanjske etaže) stopnjo proporcionalno povečali (s koeficientom F = 1,51).

Od skupno 8500 vlog, ki smo jih prejeli na obeh humanitarnih organizacijah, smo pri Rdečem križu Slovenije sredstva razdelili med 4419 upravičencev. Število upravičencev po škodnih stopnjah in višina finančne pomoči, ki smo jo pričeli razdeljevati prejšnjo sredo, so:

- izplačilo v višini 4.521,28 EUR za prvo stopnjo je bilo izplačano 60 gospodinjstvom,

- 1449 upravičencev je prejelo izplačilo v višini 2.260,64 EUR za drugo stopnjo škode in

- za tretjo, nespremenjeno stopnjo, je izplačilo v višini 500 EUR skupno prejelo 2910 gospodinjstev.

Skupna višina sredstev je bila 5.001.044,00 EUR.

Že prejšnji ponedeljek smo pri Rdečem križu razdelili tudi 500 tisoč evrov, ki nam jih je Vlada Republike Slovenije namenila iz naslova neurij med 12. julijem in 2. avgustom 2023. Vse tri organizacije (skupen znesek 1,1 milijona evrov je Vlada RS v razmerju 45:45:10 razdelila med Rdeči križ Slovenije, Slovensko Karitas in EHO Podpornice) smo skupno prejele 970 vlog. Pri Rdečem križu Slovenije smo v ponedeljek, 11. septembra 2023, izplačali sredstva po predhodno usklajenih in dogovorjenih kriterijih, in sicer:

- po prvi stopnji (popolnoma uničena stanovanja ali hiše) je bilo upravičencev 22,

- po drugi stopnji (poškodovane strehe, ostrešja in prizadeti stanovanjski prostori) smo sredstva izplačali 186 upravičencem,

- 125 upravičencev je bilo upravičenih do sredstev glede na tretjo stopnjo škode (zaliti kletni prostori, poškodovana infrastruktura ter fasade, okna in vrata),

- po četrti stopnji (delno odkrite strehe, uničene zaloge hrane ali kurjave ter poškodovane stene in tla) pa smo pri Rdečem križu Slovenije sredstva izplačali 101 upravičencu.

Skupno smo razdelili 500.112,19 EUR.

Prejšnji teden smo vzpostavili tudi klicni center na številki 031 500 900, kjer naši operaterji od ponedeljka do petka med 10. in 16. uro odgovarjajo na vprašanja glede izplačevanje prve finančne pomoči. Najbolj pogosta vprašanja in odgovore pa smo že objavili tudi na naši spletni strani.

Pri Rdečem križu Slovenije smo prejeli za 3,1 milijona EUR donacij (poslovnih in fizičnih oseb ter SMS donacij), milijon evrov smo najbolj prizadetim prek naših območnih združenj razdelili v obliki vrednostnih kartic, dostavili in razdelili smo tudi za več kot 400 tisoč evrov materialne pomoči (pitna voda, hrana in prehranskih izdelki, higienski pripomočki in potrebščine, čistila) ter več kot 200 razvlažilnikov.

Naše ekipe bolničarjev so še vedno aktivne na terenu tudi pri nudenju prve psihološke pomoči in psihosocialne podpore, vsi pa se zavedamo, da se nudenje pomoči s tem ne končuje. Pri Rdečem križu Slovenije bomo tako še naprej pomagali vsem, ki pomoč potrebujejo, s tem razlogom pa bomo še naprej zbirali tudi finančna sredstva – tako na našem bančnem računu, prek SMS sporočil ali z nakazili prek kreditnih kartic.

Starševski večer v ČS Rudnik

Sreda, 20. september 2023

V torek, 19. 9. 2023, je v prostorih Četrtne skupnosti Rudnik potekal prvi starševski večer

Predavanje z naslovom "Če pa nimam(o) časa" je bilo usmerjeno v čas - kako ga razporejati, kako loviti ravnotežje med stvarmi, ki jih "moramo" narediti in stvarmi, ki jih "želimo" narediti, kako to tudi naglasiti pred otroki, na kak način v družini enakomerno porazdeliti skrb za dom, kako uravnotežiti prosti čas in čas namenjen šolskemu delu.

Starši so skupaj s predavateljico izmenjavali svoje dileme in izkušnje, tako da je večer potekal zelo interaktivno.

Naslednji starševski večer bo potekal v prostorih Četrtne skupnosti Moste, v četrtek, 28. 9. 2023.
Vabljeni k udeležbi! Prijavite se lahko na mail tjasa.bratus@rdecikrizljubljana.si ali na telefonsko številko 040/871-589.

VABILO NA USPOSABLJANJE INŠTRUKTORJEV_IC SEM SREČA V NESREČI

Torek, 19. september 2023

Spoštovani_a prostovoljci_ke!

Vabimo vas na usposabljanje inštruktorjev_ic v programu Sem sreča v nesreči, ki bo potekalo v soboto, 7. 10. 2023 od 9.00 do predvidoma 16.00. Usposabljanje je namenjeno tako obstoječim kot novim prostovoljcem_kam.

Novi prostovoljci_ke se boste v programu Sem sreča v nesreči seznanili z osnovnim znanjem za ukrepanje pred, med in po nesreči (požar, potres, poplava), ki lahko ohranja življenja in prepreči ali vsaj zmanjša škodo zaradi posledic nesreč. Novo pridobljeno znanje pa boste nato lahko v obliki eno in dvournih delavnic prenašali na mlajše generacije v osnovnih in srednjih šolah. Predznanje s področja ni potrebno, pridobite ga v okviru našega usposabljanja.

Za obstoječe prostovoljce_ke pa je usposabljanje priložnost za obnavljanje znanja s področja ukrepanja ob nesrečah ter možnost deljenja svojih izkušnje, zato ste tudi vi prijazno vabljeni, da se nam pridružite.

Usposabljanje bo zajemalo tako teoretični kot praktični del. V okviru teoretičnega dela se boste seznanili z materialom in gradivi za izvajanje delavnic, v okviru praktičnega dela pa se boste lahko preizkusili v gašenju ognja, podrobneje seznanili s protipoplavnimi ukrepi ipd. Prvi del usposabljanja se bo izvedel na sedežu RKS-OZLJ na Tržaški 132, Ljubljana, drugi del pa na Obvozni cesti 112, Ljubljana. Za kosilo bo poskrbljeno, prav tako bo organiziran prevoz iz ene lokacije na drugo.

Prosimo, na usposabljanje se prijavite najkasneje do 29. 9. 2023 na povezavi: https://forms.office.com/e/xB2X0LQaEc

Za dodatne informacije nas lahko kontaktirate na srecavnesreci@rdecikrizljubljana.si oziroma na telefonski številki 069 754 823 (Adela).

Število nesreč se povečuje - vseh ne moremo napovedati, lahko pa se nanje pripravimo.

Veselimo se srečanja z vami!

Državni prvaki v prvi pomoči: dijaki, ki znajo pomagati

Petek, 15. september 2023

Urša Kočevar, Luka Vidmar in Žiga Končar so dijaki Srednje zdravstvene šole Ljubljana, ki so v tokratni oddaji Gymnasium (Radio Prvi, 13. 9. 2023), razmišljali o svojem bodočem poklicu, s poslušalci_kami pa so delili tudi svoje poznavanje znanja prve pomoči. Vsi trije so namreč tudi člani srednješolske ekipe prve pomoči, zmagovalke na državnem prvenstvu v prvi pomoči , zato so na vprašanja o tem, kako npr. pomagati nekomu, ki doživi srčni zastoj, kar stresli iz rokava! Razmišljali pa so tudi o tem, kako izurjeni so v prvi pomoči mladi, ki na urniku v šoli nimajo obveznega predmeta, ki bi jim ponujal to znanje?

Vabljeni k poslušanju: https://prvi.rtvslo.si/podkast/gymnasium/47/174986414

RK Slovenije - Aktualno

Ponedeljek, 25. september 2023

Izšel je obvestilnik za oktober 2023

Petek, 22. september 2023

Vabilo na krvodajalsko akcijo

Sreda, 20. september 2023

RKS-OZ Ljubljana na Dnevu ČS Bežigrad

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ljubljana