Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana
01 425 34 19
Splošna vprašanja:
040 871 589

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

info@rdecikrizljubljana.si

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Spremljajte nas na Instagramu @lepa_dejanja

Tudi v letu 2023 širimo solidarnost in se zavedamo, da imajo lepa dejanja dolgoročne učinke. Aktivnosti potekajo skozi celo leto in vključujejo sodelovanje sosedskih skupnosti, partnerskih organizacij, ki pristopajo k negovanju duha solidarnosti v Ljubljani, tako v javnih službah, med NVO kot med podjetji. Skupaj oblikujemo gibanje, ki bo seglo do vsakega posameznika, v vsako poro naše družbe. Spremljajte nas na Instagram profilu @lepa_dejanja

VABLJENI NA OKROGLO MIZO O SOLIDARNOSTI

Spoštovani!

V četrtek, 12. januarja 2023, vas ob 18. uri vljudno vabimo na okroglo mizo o solidarnosti. Z zanimivimi gostjami bomo odstirali izzive, priložnosti ter ključna vprašanja na temo medgeneracijske in medsosedske solidarnosti. Zagotovo nas čaka bogat in zanimiv vzorec prepletanja misli v smeri majhnih in zdravih semen pobud za več medgeneracijske povezanosti in pomoči ter medsosedske pomoči.

Okrogla miza bo potekala v Rdeči dvorani Mestne hiše Ljubljana (takoj za vhodom v Mestno hišo zavijete desno na stopnišče in sledite oznakam).

Ker na isti dan praznujemo tudi 9. rojstni dan s prostovoljci, se nam pred pričetkom okrogle mize, ob 17. uri pridružite še na ogledu razstave "Ljubljana, mesto solidarnosti", eno nadstropje nižje v Zgodovinskem atriju.Ta razstava je zares nekaj posebnega, saj združuje toliko ilustracij in zgodb o solidarnosti, da vas prav gotovo ne bo pustila ravnodušne.

Oba dogodka - ogled razstave in okroglo mizo - zaključimo ob 19. uri. Zaradi priprave manjših presenečenj na ogledu razstave se za ta del prosim prijavite Vedrani Pokleka, na telefon: 040 858 052 ali preko e-pošte: vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si, do srede, 11. 1. 2023. Oba dogodka sta brezplačna.

Upamo, da se vidimo v čim večjem številu!

Vabilo na razstavo »LJUBLJANA, MESTO SOLIDARNOSTI«

KAJ? Spoznajte solidarnost v Ljubljani! Lepo vabljeni k ogledu ilustracij, likovnih izdelkov, branju zgodb in pesmi o solidarnosti. Obiščite tudi naše brezplačne dogodke, na katerih lahko spoznate najrazličnejše aktivnosti Rdečega križa Ljubljana. 

KDAJ? 20. DECEMBER 2022 – 19. JANUAR 2023

KJE? Mestna hiša Ljubljana, Zgodovinski atrij*

NE ZAMUDITE TUDI BREZPLAČNIH DOGODKOV:

20. december 2022, ob 18.30 – otvoritev razstave (Zgodovinski atrij Mestne hiše Ljubljana)

21. december 2022, ob 19.00 – dobrodelni koncert popularne glasbe (Rdeča dvorana Mestne hiše Ljubljana). V praznično vzdušje nas bodo popeljali izjemni glasbeniki: David Domjanić, Alex Volasko, Saša Lešnjek in Nina Mrak. Vstop je prost, zaradi omejenega števila mest prosimo za potrditev udeležbe na tej povezavi.

22. december 2022, med 16.00 in 19.00 – Pop up Izmenjevalnica Pridite po svoje darilo z namenom! (Zgodovinski atrij Mestne hiše Ljubljana)

28. december 2022, ob 19.00 – dobrodelni koncert klasične glasbe (Rdeča dvorana Mestne hiše Ljubljana). V praznično vzdušje nas bodo popeljali izjemni mladi glasbeniki, štipendisti MOL-a: Urban stanič (klavir), Ema Krečič (klavir), Sara Köveš (violončelo) in Nace Slak (klavir). Vstop je prost, zaradi omejenega števila mest prosimo za potrditev udeležbe na tej povezavi.

10. januar 2023, med 17.00 in 19.00 – osvežite svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja na dogodku prve pomoči (Zgodovinski atrij Mestne hiše Ljubljana)

12. januar, ob 18.00 – okrogla miza o solidarnosti (Rdeča dvorana Mestne hiše Ljubljana)

17. januar 2023, med 17.00 in 19.00 – obnovite svoje znanje temeljnih postopkov oživljanja na dogodku prve pomoči (Zgodovinski atrij Mestne hiše Ljubljana)

VSI DOGODKI SO BREZPLAČNI. PRISRČNO VABLJENI!

Prostovoljne prispevke bomo zbirali preko SMS-ov "LJUDEM5" na 1919 in "LJUDEM 10" na 1919. Z vsakim poslanim SMS-om boste podarili 5 EUR oziroma 10 EUR. Prispevate lahko vsi uporabniki mobilnih storitev Telekoma Slovenije, Telemacha, A1 in T-2.

Donacije lahko nakažete tudi na humanitarni račun RKS-OZ Ljubljana, ki je odprt pri Delavski hranilnici d.d.
IBAN: SI56 61 000 11 22 33 44 82; SWIFT ALI BIC: HDELSI22; SKLIC: 10-02-07
 Z vašim pametnim telefonom lahko skenirate tudi UPN QR kodo in darujete poljubni znesek za
  

*Razstavo je v Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana možno obiskati vsak dan v decembru med 8. in 22. uro ter v januarju med 8. in 20. uro.

Spodbujamo medsosedsko solidarnost v okviru projekta Ljubljana, mesto solidarnosti. Pobudnica je Mestna občina Ljubljana, skupaj z Rdečim križem Ljubljana. Komunikacijska podpora: Rubikon GRAL.

Izbrana dela z literarnega natečaja

V letu 2022 je bil v sklopu projekta Ljubljana, mesto solidarnosti večji poudarek na pomoči in podpori starejšim. Zato smo objavili literarni natečaj ''Lepo dejanje starejšim lepo mesto najde'', ki je vse sodelujoče postavil pred izziv, da spišejo zgodbo ali pesem in predstavijo pomen lepih dejanj za starejše.

Prijetno je stopiti iz stanovanja ali hiše in se razveseliti človeka, ki nam že zjutraj prečka pot ali zaželi dober dan, ko se vrnemo iz službe. Včasih se že na ulici ali hodniku prijazno pozdravimo, spet drugič imamo več časa in se popoldne podružimo pred hišo/blokom, skupaj poklepetamo s sosedi ali mimoidočimi in opazujemo otroke pri igri. Naj gre za pomoč starejšim pri nošenju vrečk iz trgovine, urejanje skupnih površin, zalivanje rož in hranjenje hišnih ljubljenčkov v času dopustov, budno sosedovo oko ali podana roka v stiski je tisto, kar nam največ pomeni in nam seže v srce.

Strokovna komisija je izbrala 22 literarnih del, ki si jih lahko med 20. decembrom 2022 in 20. januarjem 2023 ogledate na razstavi "Ljubljana, mesto solidarnosti", ki bo potekala v Zgodovinskem atriju Mestne hiše Ljubljana.

Izbrani avtorji so:

 • Ajda Bolčina, pesem z naslovom Prijatelj
 • Aleksandra Ferenc, pesem z naslovom Breda
 • Aleksandra Kukovec, pesem z naslovom Drvim
 • Antonija Jereb, pesem z naslovom Lepa beseda ogreje srce
 • Antonija Jereb, pesem z naslovom Sožitje
 • Brina Harmel, pesem z naslovom Na mladih že morda stoji svet
 • Dragan Ignjić, pesem z naslovom Podaj mi dlan
 • Klemen Šuligoj, pesem z naslovom Delaj dobro
 • Maša Jakoš Vasle, pesem z naslovom Bit' dober
 • Špela Močilnik, pesem z naslovom Lepa dejanja, večje srce
 • Andrijana Nograšek, zgodba z naslovom Ob toplem čaju
 • Eva Peljhan, zgodba z naslovom Drugačna dneva
 • Gordana Majhenič, zgodba z naslovom Prevoz
 • Mark Plohl, zgodba z naslovom Polepšan dan
 • Maša Kores, zgodba z naslovom Moj sosed - moj dedi
 • Mateja Zupan, zgodba z naslovom Hvala, ker mi s svojo dobro voljo vedno polepšaš dan
 • Meta Skok, zgodba z naslovom Kaj bi dal za malo sladoleda!
 • Minka Jerebič, zgodba z naslovom Golaž
 • Mirjam Kavčič, zgodba z naslovom Gospod Grm
 • Staš Ortar, zgodba z naslovom Mladost in starost kot eno
 • Tadeja Šef, zgodba z naslovom Jesen življenja
 • Žiga Pinter, zgodba z naslovom Liter mleka

Vsem izbranim avtoricam in avtorjem ter ostalim sodelujočim čestitamo in se iskreno zahvaljujemo za čudovit prikaz solidarnosti, ki jo najdemo v dejanjih, ne le v besedah.

Srčno vabljeni na ogled razstave z izbranimi deli, kjer upamo, da se ta sporočila dotaknejo tudi vas. ❤️

*Iskrena hvala Mestni občini Ljubljana, ki sofinancira projekt. Iskrena hvala tudi marketinški agenciji Rubikon GRAL, ki se je zavezala k pro bono, družbeno odgovornemu partnerstvu in nam zagotavlja vsebinsko in komunikacijsko podporo.

Objavljamo literarni natečaj "Lepo dejanje starejšim lepo mesto najde"

Imate žilico za pisanje?
In zraven še en kup lepih dejanj?

Potem vam bo všeč naš kreativni izziv – v največ 300 besedah spišite zgodbo ali pesem in predstavite vse prednosti lepih dejanj za starejše.

In sicer brez besede solidarnost. Zakaj? Ker želimo, da se solidarnost v vašem tekstu začuti in pokaže z dejanji in ne le v besedah. Z izbranimi literarnimi deli namreč želimo spodbuditi še več lepih dejanj, povezanost, prijaznost in empatijo med ljudmi, še posebej do starejših.

Literarna dela sprejemamo do 7. 10. 2022. Literarno delo lahko oddate v elektronski obliki (pdf/word) preko spletne strani www.lepadejanja.si. Poleg literarnega dela mladoletni obvezno priložite tudi soglasje staršev oziroma skrbnikov, ki je ravno tako objavljeno na spletni strani www.lepadejanja.si.

Več informacij o literarnem natečaju najdete tudi v pripetem dokumentu.

Se že veselimo vaših ustvarjalnih del!

Razpis "klopca za sosede" je zaključen

Obveščamo vas, da je razpis "Klopca za sosede" zaključen. Iskrena hvala vsem, ki ste oddali prijavo, izjemno veseli smo vašega odziva. Prejeli smo 20 predlogov za postavitev klopc, ki so darilo medsosedskim skupnostim v okviru projekta Ljubljana, mesto solidarnosti.

Komisija je sprejela sklep, da se na sedmih lokacijah postavijo klopce:

- Stanovanjska skupnost, KORK Vič Rožnik, Poklukarjeva 14, 16, 18, 20 in 22, Ljubljana,

- Medsosedska skupnost, KORK Kozarje (Gasilski dom Kozarje), Cesta na ključ 56, Ljubljana,

- Stanovanjska skupnost, Adamičeva ulica 2, Ljubljana,

- Stanovanjska skupnost, Društvo Sonček, Rožanska 2, Ljubljana,

- Stanovanjska skupnost, Glonarjeva 2, 4, 6 in 8, Ljubljana,

- Stanovanjska skupnost, Jamova cesta 66, Ljubljana,

- Stanovanjska skupnost, Ulica Bratov Učakar 4, Ljubljana.

Iskrena hvala tudi podjetju Astrazeneca, ki je z donacijo omogočilo postavitev 5 klopc za sosede in s tem prispevalo k širjenju dobrih odnosov in medsosedske solidarnosti.

Klopce so namenjene vsem, ki si želite kdaj pa kdaj posedeti, se podružiti in poklepetati na prostem. Namenjena je sosedam in sosedom vseh starosti, saj je včasih potrebna le ena površina za druženje, kjer se lepa dejanja lahko začnejo in kjer si sosedje lahko začnemo pomagati.

S postavitvijo klopce za sosede želimo spodbujati prijaznost, ustvarjati večjo medsosedsko povezanost in tako prispevati k boljšemu vzdušju v mestu. Naj tudi te klopce postanejo prostor spletanja prijateljstev, ustvarjanja spominov in naj s spoštljivo uporabo še dolgo služijo svojemu namenu.

Ko smo si dobri sosedje, ravno naši odnosi postanejo največje bogastvo Ljubljane.
 

Vsem želimo veliko lepih trenutkov na novo postavljenih klopcah za sosede!

Zunaj je razpis: "KLOPCA ZA SOSEDE"!

Obveščamo vas, da je zunaj razpis za izbor lokacij, kamor bomo spomladi 2022 začeli postavljati klopce za sosede.

Predloge zbiramo do 22. aprila 2022, oddate jih lahko na priloženem obrazcu spodaj (ga natisnete, izpolnite in pošljete na naš naslov), prijavo lahko oddate tudi preko spleta na povezavi: https://forms.office.com/r/L7rmbn6v4T (pri čemer ne pozabite poslati fotografije lokacije na e-naslov: vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si).

V okviru projekta Ljubljana, mesto solidarnosti vaši soseski podarjamo klopco za sosede, da boste lahko skupaj posedeli, se podružili in poklepetali na prostem. Za izdelavo in postavitev klopce poskrbimo mi, vi pa poskrbite za lepe trenutke na njej. Za to smo se odločili, ker veliko stanovanjskih skupnosti pogreša površine za druženje in ker je lahko ravno klopca tisto mesto, kjer se lepa dejanja začnejo in kjer si s sosedi lahko začnemo pomagati. Predvsem želimo krepiti medsosedsko solidarnost in dobre medsosedske odnose.

Pogoj za postavitev klopce je zasebno in urejeno lastništvo lokacije v Mestni občini Ljubljana. Zemljišče mora biti v lasti etažnih lastnikov bližnjega bloka/večstanovanjske hiše.

PRIJAVITE SE! Postavitev in sama klopca je za vašo sosesko brezplačna! Klopca bo darilo v sklopu projekta Ljubljana, mesto solidarnosti, s katerim v našem mestu spodbujamo prijazna dejanja, ustvarjamo večjo medsosedsko povezanost in tako prispevamo k boljšemu vzdušju v mestu.

Ko smo si dobri sosedje, ravno naši odnosi postanejo največje bogastvo Ljubljane.

IZBOR LOKACIJ: izmed vseh prispelih predlogov bo strokovna komisija izbrala 7 lokacij, kjer bodo stale prve najsolidarnejše klopce v soseski, ki jih bomo začeli postavljati spomladi 2022.

Rezultati izbora bodo znani v Tednu Rdečega križa, med 8. in 15. majem, na naši spletni strani.

Za več informacij smo vam na voljo na telefonski številki 01 62 07 293 ali 040 858 052 (Vedrana Pokleka) ali preko e-naslova: vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si.

Avtobus, ki širi lepa sporočila!

Z veseljem sporočamo, da se z novim letom po mestu vozi prav poseben avtobus – avtobus, ki z lepimi sporočili in spodbudami k lepim dejanjem širi solidarnost!

Kako vam je všeč? Ste ga že opazili?

Pošljite nam sliko na koordinator@rdecikrizljubljana.si ali objavite sliko na instagramu in nas označite z @lepa_dejanja.

Skupaj širimo lepa dejanja ❤️

Najsolidarnejše mesto na spletu!

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana je v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana v letu 2021 začel s projektom ‘Ljubljana, mesto solidarnosti’. Ker verjamemo, da lepo dejanje vedno najlepše mesto najde in ker zmoremo ustvariti večjo medsosedsko povezanost in tako prispevati k boljšemu vzdušju v mestu. Zato v letu 2022 nadaljujemo s temo medsosedske solidarnosti, saj ko smo si dobri sosedje, ravno naši odnosi postanejo največje bogastvo Ljubljane.

Naredite tudi vi prvi korak do prijaznejšega mesta. Odločite se za več lepih dejanj!

Ob mednarodnem dnevu solidarnosti, ki ga obeležujemo 20. decembra, vas še posebej vabimo, da vsak dan izberete kakšno lepo dejanje in s tem polepšate dan sebi in drugim. Za več idej kaj lepega lahko storite danes vas lepo vabimo na najsolidarnejše mesto na spletu, kjer boste med drugim izvedeli kako solidarna dejanja v Ljubljani vidijo mlade ilustratorke in ilustratorji. Pokukajte med ilustracije in naj vas najljubša navdihne za več lepih dejanj.

Za vas smo pripravili tudi zabaven kviz, kjer lahko jasno in glasno poveste, zakaj je čas za lepa dejanja med sosedi!

Spremljajte nas na Instagram profilu @lepa_dejanja in skupaj z nami spodbujajte lepa medsosedska dejanja.

 

Predstavljamo vam izbrane ilustracije z likovnega natečaja.

V mesecu marcu 2021 je v okviru projekta ''Ljubljana, mesto solidarnosti'' potekal likovni natečaj ''Lepo dejanje najlepše mesto najde'' na temo medsosedske solidarnosti in lepih dejanj. Iskali smo predvsem ilustracije v poljubni tehniki, ki bi na kreativen način nagovorile omenjeno tematiko, še posebej smo k sodelovanju želeli spodbuditi mlade ustvarjalke in ustvarjalce.

Veseli nas odličen odziv, prispeli so likovni izdelki iz vse Slovenije, sodelovalo je kar 48 avtorjev s skupaj 66-imi izdelki. Prav vsakega likovnega izdelka, v različnih tehnikah, stripov in zgodb smo iskreno veseli in prav vsi izdelki so nas navdušili.

Strokovna komisija je izbrala 20 ilustracij trinajstih mladih ustvarjalk in ustvarjalcev.

Vse ilustracije si lahko ogledate tukaj: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Izbor_ilustracij/1_10/

Izbrani avtorji so:

1. Valerija Koval, naslov ilustracije: ''Lepo dejanje najlepše mesto najde''

2. Martina Hribar, naslovi ilustracij: ''Polža'', ''Solidarnost'' in ''Skupaj rastemo''

3. Nina Auberšek, naslovi ilustracij: ''Pobiranje odpadkov'', ''Razveseli sosede'' in ''Pomagaj starejšim''

4. Klara Jan, naslovi ilustracij: ''Kava s sosedom'' in ''Na morju''

5. Polona Gorše, naslov ilustracije: ''Okna solidarnosti''

6. Isabela Kavšek, naslov ilustracije: ''Podarjeno srce v znamenje sreče''

7. Sara Kajba, naslovi ilustracij: ''Pismo babici'' in ''Veliko srce''

8. Metka Knap, naslovi ilustracij: ''Meje so v glavi'' in ''Sprava''

9. Petra Golobič, naslov ilustracije: ''Ob cesti''

10. Katarina Šeme, naslov ilustracije: ''Soseda se skoraj nič ne vozi''

11. Irma Cigale, naslov ilustracije: ''Hvala za okrepčilo''

12. Nik Pušnik, naslov ilustracije: ''Lepa dejanja''

13. Ivana Žigon, naslov ilustracije: ''Oskarjev dan''

Vsem izbranim ustvarjalkam, ustvarjalcem in ostalim sodelujočim čestitamo in se iskreno zahvaljujemo za trud in kreativnost. Prispeli likovni izdelki so izvirni, dovršeni in kreativni, s svojimi sporočili pa prav vsi spodbujajo lepa dejanja in medsosedsko solidarnost, kar je bil tudi namen tega natečaja.

*Iskrena hvala Mestni občini Ljubljana, ki sofinancira projekt. Iskrena hvala tudi marketinški agenciji Rubikon GRAL, ki se je zavezala k pro bono, družbeno odgovornemu partnerstvu in nam zagotavlja vsebinsko in komunikacijsko podporo.

Lepo dejanje najlepše mesto najde

Ljubljana, mesto solidarnosti je projekt, s katerim smo se zavezali h krepitvi vrednote solidarnosti. Ideja solidarnosti se odraža v konkretnih dejanjih – od misli, preko besed, do dejanj. Projekt sinergijsko deluje z uresničevanjem enega od temeljnih poslanstev organizacije Rdečega križa, širjenja humanih vrednot. Na eni strani nadgrajujemo že obstoječe aktivnosti RKS-OZ Ljubljana z okrepljeno komunikacijo z javnostmi, na drugi strani pa bomo v okviru kreativne kampanje vključevali posamezne skupine občanov, jih aktivirali in podprli pri negovanju lepih dejanj – dejanj solidarnosti.

Pomanjkanje solidarnosti ima namreč za posameznika in za družbo resne negativne posledice, kot so nedostopnost pomoči in podpore, večjo ranljivost, več nerazumevanja, večjo neenakost. V večstanovanjski hiši se sosedje med seboj ne poznajo, starejši ostajajo sami in osamljeni, ljudje gredo po ulici mimo nekoga, ki potrebuje nujno pomoč … V okviru projekta bo zato poudarjeno delovanje v smeri krepitve osebne drže posameznikov, še posebej v medsosedskih skupnostih in družbe v celoti, za več empatije, povezanosti, pripadnosti, socialne vključenosti, zmanjšanje neenakosti, več sodelovanja, zaupanja, odgovornosti, vzajemnosti, pomoči in podpore, spoštovanja, povezanosti, človekovega dostojanstva in pravice.

Solidarnost je gonilna sila sodelovanja, povezovanja in občutka pripadnosti, vse to so občutki, ki so pomembni za uspešno reševanje vseh kriznih situacij (tako na ravni posameznika kot na ravni družbe). Ta trenutek pa še posebej vseh že razvidnih (in prihajajočih) posledic korona-krize. Sporočilo #ostanidoma ter omejitve gibanja so še povečale vrednost neposrednega okolja, v katerem živimo. V kolikor je to okolje (blok, soseska) prijazno in podporno, ljudje, sosedje, pa se sočutno odzivajo na stiske in potrebe sočloveka, je življenje lažje in lepše. Krovni slogan projekta spodbuja dejanja solidarnosti: ''Lepo dejanje najlepše mesto najde''.

Projekt je nastal na pobudo Mestne občine Ljubljana, ki je hkrati sofinancer projekta, vsebinsko pa ga razvijamo v sodelovanju z marketinško agencijo Rubikon GRAL, ki se je zavezala k probono, družbeno odgovornemu partnerstvu. Na Rdečem križu Slovenije - Območnem združenju Ljubljana, človekoljubni in neprofitni organizaciji, smo hvaležni za tovrstna sodelovanja, da lahko skupaj ustvarjamo srčne akcije, kampanje in druge dejavnosti in tako skupaj pripomoremo k boljšemu in prijaznejšemu vsakdanu.

Vsem aktivnostim v okviru tega projekta lahko sledite tudi na instagramu, kjer nas najdete pod imenom @lepa_dejanja.

V okviru projekta je razpisan tudi likovni natečaj na temo medsosedske solidarnosti, kjer zbiramo ilustracije, ki izražajo lepa dejanja in morda k temu spodbudijo tudi druge. Še posebej k sodelovanju vabimo mlade ustvarjalce, ki si želijo predstaviti svoj pogled na medsosedsko solidarnost, vabljeni tudi ostali, ki vas nagovori vsebina natečaja. Avtorji izbranih del bodo v zahvalo prejeli simboličen honorar, predvsem pa bodo s svojim sodelovanjem podpirali širjenje solidarnostnega duha v našem neposrednem okolju. Lepo vabljeni, da si več o natečaju in načinu sodelovanja preberete tukaj. Veselimo se vaših del!

 

 

RK Slovenije - Aktualno

Sreda, 31. maj 2023

Srečanje prostovoljk KORK Vič Rožnik

Torek, 30. maj 2023

Vabilo na krvodajalsko akcijo

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ljubljana