Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana
01 425 34 19
040 871 589, 041 706 657

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

info@rdecikrizljubljana.si

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
E-pošta: prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si

 

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Razpis "klopca za sosede" je zaključen

Obveščamo vas, da je razpis "Klopca za sosede" zaključen. Iskrena hvala vsem, ki ste oddali prijavo, izjemno veseli smo vašega odziva. Prejeli smo 20 predlogov za postavitev klopc, ki so darilo medsosedskim skupnostim v okviru projekta Ljubljana, mesto solidarnosti.

Komisija je sprejela sklep, da se na sedmih lokacijah postavijo klopce:

- Stanovanjska skupnost, KORK Vič Rožnik, Poklukarjeva 14, 16, 18, 20 in 22, Ljubljana,

- Medsosedska skupnost, KORK Kozarje (Gasilski dom Kozarje), Cesta na ključ 56, Ljubljana,

- Stanovanjska skupnost, Adamičeva ulica 2, Ljubljana,

- Stanovanjska skupnost, Društvo Sonček, Rožanska 2, Ljubljana,

- Stanovanjska skupnost, Glonarjeva 2, 4, 6 in 8, Ljubljana,

- Stanovanjska skupnost, Jamova cesta 66, Ljubljana,

- Stanovanjska skupnost, Ulica Bratov Učakar 4, Ljubljana.

Iskrena hvala tudi podjetju Astrazeneca, ki je z donacijo omogočilo postavitev 5 klopc za sosede in s tem prispevalo k širjenju dobrih odnosov in medsosedske solidarnosti.

Klopce so namenjene vsem, ki si želite kdaj pa kdaj posedeti, se podružiti in poklepetati na prostem. Namenjena je sosedam in sosedom vseh starosti, saj je včasih potrebna le ena površina za druženje, kjer se lepa dejanja lahko začnejo in kjer si sosedje lahko začnemo pomagati.

S postavitvijo klopce za sosede želimo spodbujati prijaznost, ustvarjati večjo medsosedsko povezanost in tako prispevati k boljšemu vzdušju v mestu. Naj tudi te klopce postanejo prostor spletanja prijateljstev, ustvarjanja spominov in naj s spoštljivo uporabo še dolgo služijo svojemu namenu.

Ko smo si dobri sosedje, ravno naši odnosi postanejo največje bogastvo Ljubljane.
 

Vsem želimo veliko lepih trenutkov na novo postavljenih klopcah za sosede!

Zunaj je razpis: "KLOPCA ZA SOSEDE"!

Obveščamo vas, da je zunaj razpis za izbor lokacij, kamor bomo spomladi 2022 začeli postavljati klopce za sosede.

Predloge zbiramo do 22. aprila 2022, oddate jih lahko na priloženem obrazcu spodaj (ga natisnete, izpolnite in pošljete na naš naslov), prijavo lahko oddate tudi preko spleta na povezavi: https://forms.office.com/r/L7rmbn6v4T (pri čemer ne pozabite poslati fotografije lokacije na e-naslov: vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si).

V okviru projekta Ljubljana, mesto solidarnosti vaši soseski podarjamo klopco za sosede, da boste lahko skupaj posedeli, se podružili in poklepetali na prostem. Za izdelavo in postavitev klopce poskrbimo mi, vi pa poskrbite za lepe trenutke na njej. Za to smo se odločili, ker veliko stanovanjskih skupnosti pogreša površine za druženje in ker je lahko ravno klopca tisto mesto, kjer se lepa dejanja začnejo in kjer si s sosedi lahko začnemo pomagati. Predvsem želimo krepiti medsosedsko solidarnost in dobre medsosedske odnose.

Pogoj za postavitev klopce je zasebno in urejeno lastništvo lokacije v Mestni občini Ljubljana. Zemljišče mora biti v lasti etažnih lastnikov bližnjega bloka/večstanovanjske hiše.

PRIJAVITE SE! Postavitev in sama klopca je za vašo sosesko brezplačna! Klopca bo darilo v sklopu projekta Ljubljana, mesto solidarnosti, s katerim v našem mestu spodbujamo prijazna dejanja, ustvarjamo večjo medsosedsko povezanost in tako prispevamo k boljšemu vzdušju v mestu.

Ko smo si dobri sosedje, ravno naši odnosi postanejo največje bogastvo Ljubljane.

IZBOR LOKACIJ: izmed vseh prispelih predlogov bo strokovna komisija izbrala 7 lokacij, kjer bodo stale prve najsolidarnejše klopce v soseski, ki jih bomo začeli postavljati spomladi 2022.

Rezultati izbora bodo znani v Tednu Rdečega križa, med 8. in 15. majem, na naši spletni strani.

Za več informacij smo vam na voljo na telefonski številki 01 62 07 293 ali 040 858 052 (Vedrana Pokleka) ali preko e-naslova: vedrana.pokleka@rdecikrizljubljana.si.

Avtobus, ki širi lepa sporočila!

Z veseljem sporočamo, da se z novim letom po mestu vozi prav poseben avtobus – avtobus, ki z lepimi sporočili in spodbudami k lepim dejanjem širi solidarnost!

Kako vam je všeč? Ste ga že opazili?

Pošljite nam sliko na koordinator@rdecikrizljubljana.si ali objavite sliko na instagramu in nas označite z @lepa_dejanja.

Skupaj širimo lepa dejanja ❤️

Najsolidarnejše mesto na spletu!

Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana je v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana v letu 2021 začel s projektom ‘Ljubljana, mesto solidarnosti’. Ker verjamemo, da lepo dejanje vedno najlepše mesto najde in ker zmoremo ustvariti večjo medsosedsko povezanost in tako prispevati k boljšemu vzdušju v mestu. Zato v letu 2022 nadaljujemo s temo medsosedske solidarnosti, saj ko smo si dobri sosedje, ravno naši odnosi postanejo največje bogastvo Ljubljane.

Naredite tudi vi prvi korak do prijaznejšega mesta. Odločite se za več lepih dejanj!

Ob mednarodnem dnevu solidarnosti, ki ga obeležujemo 20. decembra, vas še posebej vabimo, da vsak dan izberete kakšno lepo dejanje in s tem polepšate dan sebi in drugim. Za več idej kaj lepega lahko storite danes vas lepo vabimo na najsolidarnejše mesto na spletu, kjer boste med drugim izvedeli kako solidarna dejanja v Ljubljani vidijo mlade ilustratorke in ilustratorji. Pokukajte med ilustracije in naj vas najljubša navdihne za več lepih dejanj.

Za vas smo pripravili tudi zabaven kviz, kjer lahko jasno in glasno poveste, zakaj je čas za lepa dejanja med sosedi!

Spremljajte nas na Instagram profilu @lepa_dejanja in skupaj z nami spodbujajte lepa medsosedska dejanja.

 

Predstavljamo vam izbrane ilustracije z likovnega natečaja.

V mesecu marcu 2021 je v okviru projekta ''Ljubljana, mesto solidarnosti'' potekal likovni natečaj ''Lepo dejanje najlepše mesto najde'' na temo medsosedske solidarnosti in lepih dejanj. Iskali smo predvsem ilustracije v poljubni tehniki, ki bi na kreativen način nagovorile omenjeno tematiko, še posebej smo k sodelovanju želeli spodbuditi mlade ustvarjalke in ustvarjalce.

Veseli nas odličen odziv, prispeli so likovni izdelki iz vse Slovenije, sodelovalo je kar 48 avtorjev s skupaj 66-imi izdelki. Prav vsakega likovnega izdelka, v različnih tehnikah, stripov in zgodb smo iskreno veseli in prav vsi izdelki so nas navdušili.

Strokovna komisija je izbrala 20 ilustracij trinajstih mladih ustvarjalk in ustvarjalcev.

Vse ilustracije si lahko ogledate tukaj: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Izbor_ilustracij/1_10/

Izbrani avtorji so:

1. Valerija Koval, naslov ilustracije: ''Lepo dejanje najlepše mesto najde''

2. Martina Hribar, naslovi ilustracij: ''Polža'', ''Solidarnost'' in ''Skupaj rastemo''

3. Nina Auberšek, naslovi ilustracij: ''Pobiranje odpadkov'', ''Razveseli sosede'' in ''Pomagaj starejšim''

4. Klara Jan, naslovi ilustracij: ''Kava s sosedom'' in ''Na morju''

5. Polona Gorše, naslov ilustracije: ''Okna solidarnosti''

6. Isabela Kavšek, naslov ilustracije: ''Podarjeno srce v znamenje sreče''

7. Sara Kajba, naslovi ilustracij: ''Pismo babici'' in ''Veliko srce''

8. Metka Knap, naslovi ilustracij: ''Meje so v glavi'' in ''Sprava''

9. Petra Golobič, naslov ilustracije: ''Ob cesti''

10. Katarina Šeme, naslov ilustracije: ''Soseda se skoraj nič ne vozi''

11. Irma Cigale, naslov ilustracije: ''Hvala za okrepčilo''

12. Nik Pušnik, naslov ilustracije: ''Lepa dejanja''

13. Ivana Žigon, naslov ilustracije: ''Oskarjev dan''

Vsem izbranim ustvarjalkam, ustvarjalcem in ostalim sodelujočim čestitamo in se iskreno zahvaljujemo za trud in kreativnost. Prispeli likovni izdelki so izvirni, dovršeni in kreativni, s svojimi sporočili pa prav vsi spodbujajo lepa dejanja in medsosedsko solidarnost, kar je bil tudi namen tega natečaja.

*Iskrena hvala Mestni občini Ljubljana, ki sofinancira projekt. Iskrena hvala tudi marketinški agenciji Rubikon GRAL, ki se je zavezala k pro bono, družbeno odgovornemu partnerstvu in nam zagotavlja vsebinsko in komunikacijsko podporo.

Lepo dejanje najlepše mesto najde

Ljubljana, mesto solidarnosti je projekt, s katerim smo se zavezali h krepitvi vrednote solidarnosti. Ideja solidarnosti se odraža v konkretnih dejanjih – od misli, preko besed, do dejanj. Projekt sinergijsko deluje z uresničevanjem enega od temeljnih poslanstev organizacije Rdečega križa, širjenja humanih vrednot. Na eni strani nadgrajujemo že obstoječe aktivnosti RKS-OZ Ljubljana z okrepljeno komunikacijo z javnostmi, na drugi strani pa bomo v okviru kreativne kampanje vključevali posamezne skupine občanov, jih aktivirali in podprli pri negovanju lepih dejanj – dejanj solidarnosti.

Pomanjkanje solidarnosti ima namreč za posameznika in za družbo resne negativne posledice, kot so nedostopnost pomoči in podpore, večjo ranljivost, več nerazumevanja, večjo neenakost. V večstanovanjski hiši se sosedje med seboj ne poznajo, starejši ostajajo sami in osamljeni, ljudje gredo po ulici mimo nekoga, ki potrebuje nujno pomoč … V okviru projekta bo zato poudarjeno delovanje v smeri krepitve osebne drže posameznikov, še posebej v medsosedskih skupnostih in družbe v celoti, za več empatije, povezanosti, pripadnosti, socialne vključenosti, zmanjšanje neenakosti, več sodelovanja, zaupanja, odgovornosti, vzajemnosti, pomoči in podpore, spoštovanja, povezanosti, človekovega dostojanstva in pravice.

Solidarnost je gonilna sila sodelovanja, povezovanja in občutka pripadnosti, vse to so občutki, ki so pomembni za uspešno reševanje vseh kriznih situacij (tako na ravni posameznika kot na ravni družbe). Ta trenutek pa še posebej vseh že razvidnih (in prihajajočih) posledic korona-krize. Sporočilo #ostanidoma ter omejitve gibanja so še povečale vrednost neposrednega okolja, v katerem živimo. V kolikor je to okolje (blok, soseska) prijazno in podporno, ljudje, sosedje, pa se sočutno odzivajo na stiske in potrebe sočloveka, je življenje lažje in lepše. Krovni slogan projekta spodbuja dejanja solidarnosti: ''Lepo dejanje najlepše mesto najde''.

Projekt je nastal na pobudo Mestne občine Ljubljana, ki je hkrati sofinancer projekta, vsebinsko pa ga razvijamo v sodelovanju z marketinško agencijo Rubikon GRAL, ki se je zavezala k probono, družbeno odgovornemu partnerstvu. Na Rdečem križu Slovenije - Območnem združenju Ljubljana, človekoljubni in neprofitni organizaciji, smo hvaležni za tovrstna sodelovanja, da lahko skupaj ustvarjamo srčne akcije, kampanje in druge dejavnosti in tako skupaj pripomoremo k boljšemu in prijaznejšemu vsakdanu.

Vsem aktivnostim v okviru tega projekta lahko sledite tudi na instagramu, kjer nas najdete pod imenom @lepa_dejanja.

V okviru projekta je razpisan tudi likovni natečaj na temo medsosedske solidarnosti, kjer zbiramo ilustracije, ki izražajo lepa dejanja in morda k temu spodbudijo tudi druge. Še posebej k sodelovanju vabimo mlade ustvarjalce, ki si želijo predstaviti svoj pogled na medsosedsko solidarnost, vabljeni tudi ostali, ki vas nagovori vsebina natečaja. Avtorji izbranih del bodo v zahvalo prejeli simboličen honorar, predvsem pa bodo s svojim sodelovanjem podpirali širjenje solidarnostnega duha v našem neposrednem okolju. Lepo vabljeni, da si več o natečaju in načinu sodelovanja preberete tukaj. Veselimo se vaših del!

 

 

RK Slovenije - Aktualno

Ponedeljek, 29. avgust 2022

POLETNI DELOVNI ČAS SPREJEMNE PISARNE ZA BEGUNCE IZ UKRAJINE

Ponedeljek, 11. julij 2022

Darovanje krvi med poletnimi meseci

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ljubljana