Srečevalnica kuha v Centru Rog (kuharski lab) - ajdove jedi
Četrtek, 6. februar 2025
"Po Koroškem po Krajnskem že ajda zori..." s to ljudsko pesmijo v mislih smo na Srečevalnici kuha, ki poteka 2x mesečno v Centru Rog, raziskovali bogastvo ajdovih jedi.
Ajda, skromno a dragoceno živilo, ima pri nas bogato zgodovino. Na slovenskih tleh je bila poznana še pred koruzo in krompirjem, v vseslovenskem urbarju pa je zapisana že leta 1448!
Čeprav ni žito, temveč dresnovka (sorodnica rabarbare), je naravno odporna in idealna za ekološko pridelavo. Bogata je z beljakovinami, železom, selenom in cinkom, zaradi odsotnosti glutena pa je še posebej pomembna za ljudi s celiakijo. Med kuharskim druženjem smo pripravili izbrane slovenske dobrote: domače ajdove testenine, štruklje z orehi, žgance z gobovo omako, pečenjak in polpeti. Pod strokovnim vodstvom gospe Ive Verbnik smo tako obudili tradicijo, ki sega od Vodnikovih Kuharskih
bukev do danes.
Hvala vsem za ustvarjalno in okusno druženje v Srečevalnici!
Ponovno se vidimo 20. februarja!
Sofinancira Evropska unija