SREČEVALNICA KUHA – PROSO
Četrtek, 3. april 2025
Danes smo na Srečevalnici Kuha raziskovali čudoviti svet prosa! Proso je eno starejših žit, ki naj bi se istočasno pojavilo tako na Kavkazu kot Kitajskem. Danes ga pridelujejo po celem svetu – v Aziji, Afriki in Evropi – in raste tudi do nadmorske višine 2000 m.
Čeprav je danes po krivici spregledano ali pozabljeno, je proso izjemno hranljivo. Bogato je z minerali kot so kalcij, železo, magnezij in cink, ter vitamini skupine B. Vsebuje približno 11 % beljakovin in 65 % ogljikovih hidratov.
Zaradi visoke vsebnosti vlaknin je odlično za prebavila, saj pospešuje peristaltiko in nudi hranila naši mikrobioti. Ker ne vsebuje glutena, je primerno tudi za osebe s celiakijo, hkrati pa na telo deluje bazično.
Udeleženci Srečevalnice Kuha so s to starodavno sestavino ustvarili raznolike in okusne jedi:
- Proseno juho s čemažem
- Proseno kašo z gobami in zelenjavo
- Proseni narastek s šparglji
- Prosene polpete z divjimi rastlinami
- Regratovo solato s praženimi semeni
- Sladek narastek iz prosa in jabolk
- Sladke prosene kroglice
Iskrena hvala mentorici Ivi Verbnik za strokovno vodenje delavnice in deljenje bogatega znanja, ki je udeležencem omogočilo poglobljen vpogled v to vsestransko živilo. Hvala tudi vsem udeležencem za prijetno druženje in okusne kulinarične mojstrovine.
Se že veselimo naslednje Srečevalnice, ki bo 17. aprila!
Sofinancira Evropska unija