Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Vabilo na krvodajalsko akcijo 27. 9. 2024

Petek, 20. september 2024

Spoštovani krvodajalci,

vabimo vas na krvodajalsko akcijo, v petek, 27. 9. 2024 med 7:00 in 15:00 uro na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Šlajmerjeva 6, Ljubljana.

Za odvzem krvi se prosimo obvezno naročite na 051 389 270.

Tradicionalna predstavitvena stojnica Rdečega križa na dnevu četrtne skupnosti Bežigrad

Sreda, 18. september 2024

 

Na tradicionalni predstavitveni stojnici četrtne skupnosti Bežigrad, ki je potekala v torek, 19. septembra 2024, so prostovoljci Rdečega križa:

  • izvajali temeljne postopke oživljanja z uporabo AED,
  • opravljali preventivne meritve krvnega tlaka, holesterola, sladkorja in kisika v krvi,
  • izvajali TPO,
  • predstavili krvodajalstvo in 
  • krepili medsosedsko solidarnost.

 

 

VABILO NA MERITVE KRVNEGA TLAKA,HOLESTEROLA, SLADKORJA IN KISIKA V KRVI

Torek, 17. september 2024

Krajevna organizacija Rdečega križa Notranje Gorice vam v skrbi za vaše zdravje omogoča pregled vašega krvnega tlaka, holesterola, sladkorja in kisika v krvi.

Vabljeni na meritve v ZADRUŽNI DOM NOTRANJE GORICE, Podpeška c. 380, Notranje Gorice (1. nadstropje-prostori KS)

Torek, 1. 10.2024 med 18. in 19. uro

Torek, 5. 11. 2024 med 18. in 19. uro

Torek, 3. 12. 2024 med 18. in 19. uro

Torek, 7. 1. 2025 med 18. in 19. uro

V kolikor se želite aktivno vključiti v delovanje Rdečega križa in tako prispevati k bolj povezani in solidarni lokalni skupnosti, vas vabimo, da se vključite v delovanje Krajevne organizacije RK.

Za dodatne informacije smo dosegljivi na 040 858-052.

Naše delo je namenjeno VSEM pomoči potrebnim!

 

 

Veselimo se srečanja z vami!

Prostovoljke in prostovoljci Krajevne organizacije RK Notranje Gorice

Čestitke naj prostovoljki do 19 let - Urši Kočevar

Ponedeljek, 16. september 2024

Urša Kočevar je v našem Območnem združenju ves čas obiskovanja srednje šole namenjala pomoč, kjerkoli je videla priložnost. Navduševala je mlade, mlajše in starejše s svojim znanjem prve pomoči, ki ga je vedno znova s srčnostjo delila naprej, s svojo zagnanostjo in dobro voljo pa izvabljala nasmeh na obraze vseh, ki so jo poslušali.

Ponosni smo, da je Urša Kočevar naša prostovoljka in vedno ji bomo hvaležni za vse ure njenega prostega časa, ki jih je podarila poslanstvu širjenja znanja prve pomoči med učenci osnovnih šol v sklopu programa Samo 1 življenje imaš in med dijaki v srednjih šolah v sklopa programa Prva pomoč – pomagam prvi, srednješolske ekipe prve pomoči.       

Foto: Rdeči Križ Slovenije Foto: Rdeči križ Slovenije
 
Urša Kočevar je skupaj z ekipo prve pomoči iz Srednje zdravstvene šole dvakrat osvojila naslov državnih prvakov srednješolskih ekip prve pomoči (2023 in 2024). Sodelovala je pri preventivih delavnicah v programu Sem sreča v nesreči v osnovnih šolah ter na predstavitvenih stojnicah RKS OZ Ljubljana kjer je promovirala prvo pomoč.

Temeljno usposabljanje za delo na terenu 2024

Ponedeljek, 16. september 2024

 

Razpis je namenjen vam, ki ste se odločili opravljati prostovoljsko delo pri katerem boste v skladu s temeljnimi načeli Rdečega križa pomagali ljudem v stiski.

Prostovoljsko delo lahko poteka v več oblikah – kot neposreden stik z ljudmi na terenu in/ali kot logistična ter organizacijska podpora.

Za delo na terenu je potrebno opraviti 50-urno Temeljno usposabljanje za delo na terenu, ki je hkrati tudi osnova za nadaljevanje prostovoljstva v skupinah prostovoljcev_k Psihosocialne pomoči (v nadaljevanju PSP), Nastanitvene enote (v nadaljevanju NaE) ter Ekip prve pomoči (v nadaljevanju EPP) RKS-OZLJ.

Sicer pa se po opravljenem usposabljanju za delo na terenu, lahko priključite tudi kateremu koli drugemu prostovoljskemu programu (katalog prostovoljskih del).

Izpolnite Prijavni obrazec.

Prostovoljci_ke, ki postanete del programov RKS-OZLJ izvajate najprej enostavnejša dela v programu. In glede na vaš interes ter po nekaj nabranih izkušnjah, prevzamete zahtevnejša prostovoljska ter organizacijska dela.

Da bi si lažje predstavljali kaj delajo prostovoljci_ke na terenu, vam spodaj podajamo nekaj najbolj nedavnih primerov vključevanja v prostovoljske aktivnosti.

Leto 2023 je bilo zaznamovano z avgustovskimi poplavami. Naši prostovoljci_ke Nastanitvene enote, so bili_e aktivne v nastanitvenem centru v Zalogu in Rečici ob Savi, prav tako so bile aktivirane Skupine PSP, ki so z ljudmi na terenu (na našem območju in drugod po Sloveniji) opravljale pogovore in jim nudile podporo. Člani_ce Ekipe prve pomoči (bolničarji), so bili prisotni na terenu po Sloveniji in so bili v pomoč gasilcem (in prebivalstvu), ki so se v začetnih fazah vključevali v sanacijo objektov po poplavah.

Leta 2022 smo bili s člani_cami Nastanitvene enote aktivni pri odzivu na požaru na Krasu. V evakuacijskih centrih so sprejemali in oskrbovali prebivalce, v katere so se zatekli iz nevarnih območij.

Vojna v Ukrajini je mnogo ljudi pahnila v stisko. Člani_ce Nastanitvene enote, so v večji meri prevzele organizacijo sortiranja in pakiranja zbrane materialne humanitarne pomoči, del katere smo pošiljali tudi v Ukrajino. V delo so se vključevali tudi spontani prostovoljci in posamezniki.

Kot odziv na aktualne potrebe, ki so nastale kot posledica vojne v Ukrajini je bila Nastanitvena enota skupaj s pomočjo PSP in Ekipe prve pomoči pomoč in podporo beguncem in drugim potrebnim pomoči na točki RKS-OZLJ na železniški postaji.

Leta 2022 smo še vedno pomagali pri reševanju kadrovske stiske v Domovih za starejše občane. Slednja je nastala zaradi razširjenosti obolelosti za covid -19 med zaposlenimi. Predvsem so se vključevali člani_ce Ekip prve pomoči (bolničarji), ki so skrbeli za uporabnike domov, pomoč pri hranjenju, negi, pospravljanju, čiščenju ipd.

Člani_ice skupine PSP se redno vključujejo v osebno spremljanje najranljivejših oseb in jim pomagajo izboljševati pogoje za življenje in jih podpirajo pri razvijanju lastnih virov in moči.

Prostovoljci_ke krajevnih organizacij so redno vključeni v spremljanje dogajanja na terenu in nudenje pomoči najbolj socialno ogroženim ter socialno izključenim. Člani_ce se intervencijsko odzivajo na nesreče, kadar je to potrebno.

Prostovoljci_ke krajevnih organizacij so redno vključeni v spremljanje dogajanja na terenu in nudenje pomoči najbolj socialno ogroženim ter socialno izključenim. Člani_ce se intervencijsko odzivajo na nesreče, kadar je to potrebno.

Prostovoljci_ke iz vseh programov se vključujejo v širjenje znanj o Rdečem križu, sodelujejo pri promocijskih dejavnostih in ozaveščanju o pomembnosti prve pomoči, ukrepanja ob nesrečah in solidarnosti ipd.

Prostovoljsko delo na terenu je odvisno od dogodkov doma in po svetu. Odzivamo se na aktualne težave in v danem trenutku pomagamo najbolj potrebnim pomoči.

Vabljeni v pestra prostovoljska področja in med dobro družbo prostovoljcev_k RKS-OZLJ. Veseli vas bomo.

Termini Temeljnega usposabljanja za delo na terenu RKS_OZLJ bodo ob torkih in četrtkih (17:00 - 19:30) ter sobotah (8:00 do 16:00):

  • torek, 5. november
  • četrtek, 7. november
  • sobota, 9. november
  • torek, 12. november
  • četrtek, 14. november
  • torek, 19. november
  • četrtek, 21. november
  • sobota, 23. november
  • torek, 26. november
  • četrtek, 28. november
  • torek, 3. december
  • četrtek, 5. december
  • torek, 10. december

Vaše prijave pričakujemo do 22. 10. 2024.

VABILO NA USPOSABLJANJE PROSTOVOLJCEV_K – ANIMATORJEV_K KLUBA 25 IN KLUBA 100 KAPLJIC TER MENTORJEV_IC KRVODAJALSTVA

Sreda, 11. september 2024

Spoštovani prostovoljci_ke s področja krvodajalstva,

vabimo vas na vsakoletno usposabljanje prostovoljcev_k – animatorjev_k Kluba 25 in Kluba 100 kapljic ter mentorjev_ic krvodajalstva, ki bo potekalo v soboto, 28. 9. 2024, od 8.00 do 13.00 ure v 1. nadstropju Humanitarnega centra na RKS – Območnem združenju Ljubljana, Tržaška 132, 1000 Ljubljana.

Usposabljanje prostovoljcev_k krvodajalstva je namenjeno že aktivnim kot tudi bodočim prostovoljcem_kam – animatorjem_kam Kluba 25 in Kluba 100 kapljic ter mentorjem_icam krvodajalstva, ki spodbujajo krvodajalstvo na srednjih šolah.

Na usposabljanju se boste seznanili s strokovnimi vsebinami, pridobili vsa potrebna znanja za izvajanje predstavitev krvodajalstva in prejeli vse potrebne materiale.

Prijave pošljite na e-naslov kaplja@rdecikrizljubljana.si do torka, 24. 9. 2024.

 

Veselimo se srečanja z vami!

Zaposlimo SODELAVCA V HUMANITARNEM CENTRU RKS-OZ LJUBLJANA - SKLADIŠČNIK

Sreda, 11. september 2024

Opis del in nalog:

  • prevzem dostavljenega blaga za skladiščenje (razklad),
  • priprava blaga za odpremo na teren (naklad),
  • razvoz blaga po terenu v skladu z navodili nadrejenega,
  • priprava blaga za izdajo uporabnikom,
  • spremljanje in kontrola rokov (skrb za izločanje blaga s pretečenim rokom),
  • vodenje zalog v skladišču,
  • tehtanje prejetega in izdanega blaga ter vodenje ustrezne evidence,
  • sodelovanje pri zagotavljanju izvajanja in nadzorovanja transporta in skladiščenja,
  • skrb za humanitarni center,
  • hišniška opravila,
  • izvajanje manjših popravil in pleskarskih del,
  • vzdrževanje reda in čistoče v skladišču in zunanji okolici in opravljanje drugih del po navodilu nadrejenega,
  • skrb za vozni park,
  • pomoč pri zbiranju, sortiranju in delitvi humanitarne pomoči socialno ogroženim, prebivalcem na območju RKS-OZLJ,
  • pomoč pri izvajanju humanitarnih akcij (logistika, razvozi/prevzem blaga),
  • pomoč pri vodenju evidenc in redno preverjanje stanja materialov,
  • pomoč pri pripravi in pospravljanju prostora za delavnice in srečanja,
  • komunikacija in stik z drugimi udeleženimi v programu.

 

Trajanje zaposlitve: določen čas, 12 mesecev

Poskusno delo: 3 mes.

Delovni čas: 40 ur/teden

Urnik dela: dopoldan

Izobrazba: srednja strokovna, srednja splošna

Vozniško dovoljenje: B (aktiven voznik_ica)

Znanje jezikov: angleški jezik: razumevanje zadovoljivo, govorjenje osnovno

 

Računalniška znanja:

  • urejevalniki besedil - osnovno
  • delo s preglednicami - osnovno
  • delo z bazami podatkov - osnovno

 

Po poteku pogodbe za določen čas možnost zaposlitve za nedoločen čas.

Kandidati_tke naj pošljejo vlogo po e-pošti na e-naslov ema.verbnik@rdecikrizljubljana.si do 20. 9. 2024.

Poslanica Rdečega križa Slovenije ob Svetovnem dnevu prve pomoči 14. september 2024

Sreda, 4. september 2024

Poslanica Rdečega križa Slovenije ob Svetovnem dnevu prve pomoči 14. september 2024

Prva pomoč in šport

 

Spoštovane prostovoljke, prostovoljci, strokovne sodelavke in sodelavci Rdečega križa Slovenije!

Dovolite mi, da se vam ob Svetovnem dnevu prve pomoči najprej iskreno zahvalim za vaš dragocen čas, znanja in izkušnje, ki jih posvečate enemu najpomembnejših in tudi najbolj humanih dejanj - prvi pomoči.

Nedavna neurja so nas ponovno opomnila, kako pomembno je najprej poskrbeti za varnost, da bi lahko pomagali pomoči potrebni osebi. Hkrati pa so navedeni dogodki izpostavili, da so številne strukture in reševalne službe preobremenjene.

Evropsko nogometno prvenstvo in olimpijske igre so poskrbele, da smo lahko za kratek čas odložili naša dela in skrbi ter bodrili naše športnice in športnike. Šport pogosto zaznamujejo tudi športne poškodbe pri tekmovalcih. Med olimpijskimi igrami je žal prišlo tudi do tragičnega dogodka - zastoja srca boksarskega trenerja iz Samoe gospoda Lionela Elika Fatupaito. Navedeni dogodki poudarjajo, da morajo biti znanja in veščine prve pomoči dostopna vsakomur. Vsakdo lahko reši življenje, kar so letos vneto dokazovali tudi naši najmlajši na državnih preverjanjih znanj prve pomoči, ki so potekala v Slovenskih Konjicah.

Rdeči križ Slovenije je del Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca (IFRC), ki vse od ustanovitve stremi k reševanju življenj in osveščanju oseb za dajanje prve pomoči. V sodelovanju z zaposleni in prostovoljci v 192 nacionalnih društvih Rdečega križa (RK) in Rdečega polmeseca (RP) po vsem svetu vsako leto usposobimo za dajanje prve pomoči milijone oseb.

Poleg usposabljanja oseb za dajanje prve pomoči je eno najpomembnejših poslanstev nacionalnih društev RK in RP opozarjanje na sam pomen prve pomoči. Zaradi pomanjkanja pravočasne ali neustrezne prve pomoči vsako leto umre oziroma utrpi za zdravje negativne posledice na milijone ljudi. Prva pomoč z oživljanjem je ključno dejanje za učinkovito in hitro zdravljenje poškodb in bolezni, s čimer se poveča možnost preživetja. Temeljni postopki oživljanja mimoidočih za dva-do štirikrat povečajo možnost za preživetje osebe v primeru zastoja srca.

V letu 2024 bomo, tako kot pretekla leta, poudarjali pomen vseživljenjskega učenja prve pomoči. Medse vabimo otroke, mladostnike, odrasle in starostnike, da se naučijo oziroma obnovijo svoja znanja prve pomoči. Vabimo tudi športnike, ki bodo zgled našim najmlajšim pri učenju tako pomembne veščine kot je prva pomoč. Vsako človeško življenje je pomembno, zato moramo svoja znanja in veščine prve pomoči redno obnavljati.

Poslanica Rdečega križa Slovenije ob Svetovnem dnevu prve pomoči 14. september 2024

VABILO NA OSNOVNO USPOSABLJANJE PROSTOVOLJCEV RKS-OZ LJUBLJANA

Torek, 3. september 2024

Spoštovani_a prostovoljec_ka!

Vabimo vas na osnovno usposabljanje prostovoljcev RKS-OZ Ljubljana, ki bo potekalo v četrtek, 26. 9. 2024 od 17.00 do 20.30 v 1. nadstropju Humanitarnega centra RKS-Območnega združenja Ljubljana, Tržaška 132, Ljubljana.

Osnovno usposabljanje prostovoljcev je namenjeno vsem, ki ste se organizaciji pridružili na novo, prav tako pa tudi vsem, ki ste z nami že dlje časa.

Osnovna tematika usposabljanja je Gibanje Rdečega križa in prostovoljstvo v naših programih, v katera se lahko vključite.

Na usposabljanju boste pridobili informacije o Rdečem križu pri nas in po svetu, njegovih dejavnostih, temeljnih načelih ter o prostovoljskem delu, etičnih pravilih, pravicah in dolžnostih organizacije in prostovoljcev. Usposabljanje je pripravljeno na interaktiven način, tako, da boste imeli možnost deliti izkušnje s svojega področja delovanja.

Na usposabljanje se prijavite najkasneje do 20. 9. 2024.

Prijave pošljite na e-naslov samo1zivljenjeimas@rdecikrizljubljana.si ali na 01/ 62 07 290.

Veselimo se srečanja z vami!

VABILO NA USPOSABLJANJE INŠTRUKTORJEV_IC SEM SREČA V NESREČI

Torek, 3. september 2024

VABILO NA USPOSABLJANJE INŠTRUKTORJEV_IC SEM SREČA V NESREČI

 

Spoštovani_e prostovoljci_ke!

Vabimo vas na usposabljanje inštruktorjev_ic v programu Sem sreča v nesreči, ki bo potekalo v soboto, 28. 9. 2024 od 9:00 do predvidoma 16:00. Usposabljanje je namenjeno tako obstoječim kot novim prostovoljcem_kam.

Novi prostovoljci_ke se boste v programu Sem sreča v nesreči seznanili z osnovnim znanjem za ukrepanje pred, med in po nesreči (požar, potres, poplava), ki lahko ohranja življenja in prepreči ali vsaj zmanjša škodo zaradi posledic nesreč. Novo pridobljeno znanje pa boste nato lahko v obliki eno in dvournih delavnic prenašali na mlajše generacije v osnovnih in srednjih šolah. Predznanje s področja ni potrebno, pridobite ga v okviru našega usposabljanja.

Za obstoječe prostovoljce_ke pa je usposabljanje priložnost za obnavljanje znanja s področja ukrepanja ob nesrečah ter možnost deljenja svojih izkušnje, zato ste tudi vi prijazno vabljeni, da se nam pridružite.

Usposabljanje bo zajemalo tako teoretični kot praktični del. V okviru teoretičnega dela se boste seznanili z materialom in gradivi za izvajanje delavnic, v okviru praktičnega dela pa se boste lahko preizkusili v gašenju ognja, podrobneje seznanili s protipoplavnimi ukrepi ipd. Prvi del usposabljanja se bo izvedel na sedežu RKS-OZLJ na Tržaški 132, Ljubljana, drugi del pa na Obvozni cesti 112, Ljubljana. Za kosilo bo poskrbljeno, prav tako bo organiziran prevoz iz ene lokacije na drugo.

Prosimo, da se na usposabljanje prijavite najkasneje do 20. 9. 2023.

 

Za prijavo in dodatne informacije pišite na e-pošto srecavnesreci@rdecikrizljubljana.si oziroma pokličite na telefonsko številko 040 871 589.

Število nesreč se povečuje - vseh ne moremo napovedati, lahko pa se nanje pripravimo.

 

Veselimo se srečanja z vami!

RK Slovenije - Aktualno

Petek, 20. september 2024

Vabilo na krvodajalsko akcijo 27. 9. 2024

Ponedeljek, 16. september 2024

Temeljno usposabljanje za delo na terenu 2024

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič