Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana
Tel: 01 425 34 19
Fax: 01 425 34 20
GSM: 040 871 589, 041 706 657

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496

E-pošta: info@rdecikrizljubljana.si
Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
E-pošta: prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si

 

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


1/2

Uradne ure sprejemne pisarne

Ponedeljek, 1. junij 2020

Obveščamo vas, da je sprejemna pisarna od ponedeljka, 1. junija 2020 odprta:

PONEDELJEK, od 10. do 15. ure,

TOREK, od 8. do 15. ure,

SREDA, od 8. do 18. ure,

ČETRTEK, od 8. do 14. ure in v PETEK od 8. do 12. ure.

Dodatni ukrepi v prostorih za stranke - Stranke v prostore sprejemne pisarne vstopajo posamično, v času uradnih ur. Ostali počakajo pred vrati oziroma zunaj in v primeru vrste spoštujejo pravilo razdalje vsaj 2 metra oddaljenosti od drugih ljudi. Ob vstopu si mora  stranka obvezno razkužiti roke. V pisarni je kot stranka lahko samo ena zdrava oseba.

Hvala za razumevanje.

Obvestilo o ukrepih in aktivnostih RKS-OZ Ljubljana

Nedelja, 31. maj 2020

Spoštovani,

zaradi epidemije koronavirusa vas obveščamo o spremembah aktivnosti RKS-OZ Ljubljana:

- delitev pomoči v obliki prehranskih paketov v Humanitarnem centru zaenkrat poteka nemoteno - zaradi zagotavljanja čim manjših stikov smo spremenili in podaljšali termine za prevzem hrane:

  • ponedeljek, torek in srede od 9. do 15. ure (POZOR, spremembe!)

- pomoč brezdomcem poteka v obliki hladnih obrokov ob petkih med 10. in 12. uro.

- od 4. 5. 2020 dalje sprejemamo rabljena oblačila, potrebujemo predvsem: moško obutev, posteljnino, brisače. Ostala sezonska oblačila zbiramo v manjših količinah (do 3 vrečke). Oblačila sprejemamo izključno v času začasnih uradnih ur (od ponedeljka do četrtka od 8. do 16. ure, ob petkih od 8. do 12. ure), 

- sprejemna pisarna, za prevzem kartic in vlog za dvojnike, bo od ponedeljka, 1. junija odprta:

PONEDELJEK, od 10. do 15. ure,

TOREK, od 8. do 15. ure,

SREDA, od 8. do 18. ure,

ČETRTEK, od 8. do 14. ure in v PETEK od 8. do 12. ure.

 Do 29. 5. 2020 izvajamo nujno humanitarno oskrbo in pomoč ljudem, ki so dodatno prizadeti zaradi epidemije.

Več na: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/nujna_oskrba/  
Dosegljivi smo vsak dan na 040 788 698 med 8. in 16. uro.

 

Za pomoč v obliki pogovora smo vsak dan med 16. in 20. uro dosegljivi na 01 600 93 26
Več na povezavi.

Donacije hrane in izdelkov za higieno sprejemamo samo po predhodnem dogovoru. Ne sprejemamo svežih, nepakiranih in domačih izdelkov. Hvala za razumevanje. 

V kolikor želite pomagati, imate več informacij za nove prostovoljce na: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/informacije-koronavirus/ 

Za splošne informacije pokličete na 01 425 34 19  ali na info@rdecikrizljubljana.si. 

V skladu s smernicami za omejevanje socialnih stikov vas pozivamo, da se v čim večji meri zadržujete doma.

 

Zahvala agenciji Rubikon gral

Nedelja, 31. maj 2020

Hvala ekipi agencije Rubikon gral, ki nam je brezplačno omogočila razvoj sistema, da lahko vse vaše klice sprejmemo v virtualnem klicnem centru. Naše prostovoljke in prostovoljci so tako varno doma in so na razpolago za pogovor vsem, ki potrebujejo našo pomoč.

Vsak dan od 8. do 16. ure – 040 788 698 – informacije o nujni oskrbi prebivalstva.

Vsak dan od 16. do 20. ure – 01 600 93 26 – psihosocialna podpora.

https://rubikongral.si/
https://www.facebook.com/rubikongral/

 

Zahvala Mestni občini Ljubljana

Nedelja, 31. maj 2020

Mestni občini Ljubljana se zahvaljujemo za pomoč pri pridobivanju donatorjev in donacij v času epidemije koronavirusa. Z MOL smo vzpostavili sistem nujne oskrbe ljudi z osnovnimi izdelki in potrebščinami.

 

Delavnica za laično oskrbo in nego na domu - popoldanski termin

Petek, 29. maj 2020

Vabilo

Ugotavljamo, da se večji del udeležencev naših delavnic čez noč sooči s situacijo, ko morajo poskrbeti za svoje najbližje.
- Ali vemo kakšna je pravilna nega oskrbovanca?
- Kako olajšati gibanje, hranjenje, vstajanje iz postelje?
- Kako pravilno pomagati pri osebni higieni?

Vse to boste izvedeli na delavnici, ki bo v ČETRTEK, 18. 6. 2020, od 16. do 20. ure v 1. nadstropju Humanitarnega centra RKS-OZ Ljubljana. Delavnica je brezplačna za vse prejemnike humanitarne pomoči, število mest je omejeno, zato pohitite s prijavo!

https://prva-pomoc.si/delavnica-za-laicno-oskrbo-in-nego-na-domu.html?fbclid=IwAR30nRyi_FcU1noMLIHaEMg31UzLrE2ASZ__0mjAsQ8ig-yLfqJexcb_RKI

SREČEVALNICE v naravi - VSAK PETEK

Četrtek, 28. maj 2020

Srečevalnica že od prejšnjega petka, 22. maja 2020 poteka v naravi. Vabljeni v našo družbo.
Vsak petek se ob 10. uri dobimo pred Humanitarnim centrom na Tržaški 132, Lj., od koder se bomo odpravili na pohode v okolici Ljubljane. Slabega vremena ni. Ali veste, da nas deževni dnevi na telesni in čustveni ravni vodijo v sozvočje z naravo?
Deževni dnevi so zabavni tako kot suhi, saj hoja po lužah prinaša veliko zadovoljstva.
Se vidimo jutri. Ne pozabite na dežnike in primerno obutev.
Prijavite se na telefonski številki 040 871 589 ali izmenjevalnica@rdecikrizljubljana.si.

Dejanja SOLIDARNOSTI na osnovnih šolah

Sreda, 27. maj 2020

Osnovne in srednje šole smo z e-gradivom spodbudili k izvedbi dneva solidarnosti. Hvala učiteljici Simoni iz OŠ Bežigrad, ki nam je poslala nekaj izdelkov osnovnošolcev. Učenci/ke 4. b OŠ Bežigrad so zapisali.

Enej Gačnik: Mojemu stricu Urošu sem pomagal nahraniti 17 koz in 2 oslici. Hranili smo jih s suhim starim kruhom, ki je priboljšek. Na pašniku imajo dovolj trave, ki je njihova vsakdanja hrana. Živali imajo suh kruh zelo rade, saj kar rinejo v tistega, ki ga ima v rokah. Paziti sem moral, da majhna oslica ni dobila kruha. Oslica je še dojenček, stara je 10 dni, zato kruha še ne sme. Ta dan sva z mojo sestro mali oslici dala ime. Zdaj ji je ime Brina. Brina se zelo rada boža in čoha. K meni se je stiskala kot prijazen kuža.
Mislim, da sem naredil dobro delo, saj sem tem živalim polepšal dan.


 

Andrej Mitrović: V Tednu Rdečega križa sem opravil nekaj dobrodelnih aktivnosti. Starši so mi predlagali, da sosedi, ki je starejša gospa , ponudim pomoč in ji prinesem nekaj iz trgovine. Potem sem pomagal očiju pri popravljanju kolesa. Mlajšem bratcu sem bral vsak dan zgodbice in sem ga naučil eno pesmico. Tudi sem ga naučil šteti do 5. Ob vseh teh opravilih sem se počutil precej samostojen, odrastel in pomemben. Zelo sem srečen, ker  sem imel priložnost nekomu pomagati. Odločil sem se, da kot zaključno nalogo pošljem slikico, kako berem bratcu knjigico.

Laura Hren: Najbolj mi je bil všeč posnetek o krvodajalstvu. S svojo risbo sem najprej poskusila poustvariti obisk pri očijevi teti v domu za starejše, kjer smo igrali igro človek ne jezi se, pa mi risba ni uspela. Zato sem se odločila, da narišem vrt, kjer starim staršem z veseljem pomagam in poskrbim za zalivanje, odstranjevanje plevela in pobiranje jagod.

David Puh Štrekelj: Mami pove: Ta teden smo doma urejali zelenico za našo hišo. 10 m3 zemlje je bilo potrebno z lopato nalagati v samokolnico in odpeljati na drugo stran hiše, poravnati, utrditi ter položiti travno rušo... David: "Rad pomagam staršem tudi pri težjih opravilih, kjer lahko uporabim svojo moč. Skupaj s sosedi sem par ur nalagal zemljo v samokolnico, moja mami jo je vozila do očija, on pa jo je poravnal z grabljami in valjal z valarjem. Na koncu dneva smo bili vsi zelo utrujeni, ampak sem ponosen nase, da sem lahko pomagal."

Matija Kozjak: V času pandemije sva bila z mamo doma, oče pa je hodil v službo. Mami je ves čas skrbela za dom, delala za službo in poleg vsega tega, še meni pomagala z učenjem od doma. Pred štirinajstimi dnevi se je mami vrnila v službo. Večino časa sem preživel z dedijem, ampak en dan sem bil doma sam. Odločil sem se, da presenetim starša. Najprej sem naredil vse za šolo. Potem sem se lotil pospravljanja stanovanja, česar po navadi ne počnem. Natančno sem posesal vse sobe, kopalnico in stranišče. Zbral sem smeti iz vseh košev ter jih odnesel v ustrezne zabojnike. Ker je mama zjutraj pustila pralni stroj prižgan, sem obesil tudi perilo, da ne ostane ves čas mokro in zmečkano v stroju. Za konec sem jima še narisal risbico in napisal, kako ju imam rad. Ko sta prišla iz službe, je mami takoj opazila perilo in da je vse na svojem mestu. Zelo sta bila vesela. Močno smo se objeli, bili hvaležni, da smo skupaj ter se igrali in družili celo popoldne. Zelo sem bil ponosen na se, ker sem lahko naredil nekaj za moja starša.

Tajda Petrovič: Po celem svetu je prišlo do izbruha koronavirusa in tudi v Sloveniji. Da bi preprečili širjenje virusa, smo morali ostati doma. Ker so starejši ljudje še posebej ogrožena skupina, smo morali posebno skrb nameniti njim. Pri skrbi za mojo babico in dedija sem pomagala tudi jaz in naredila več dobrih del. Opisala bom eno izmed teh dobrih del. Da sta bila babica in dedi lahko doma, smo nakupe v trgovini namesto njiju opravili mi. Ko je šla mami v trgovino, je kupila tudi stvari, ki sta jih potrebovala babi in dedi. Mami je trgovino obiskala sama, jaz pa sem počakala doma. Mami sem pri nakupih pomagala tako, da sem poklicala babi in jo vprašala, katere stvari potrebuje iz trgovine ter ji napisala listek, na katerem so bile napisane stvari, ki naj jih kupi v trgovini. To ji je olajšalo nakupe, saj je tako hitreje zaključila z nakupovanjem. Ko je mami prišla domov, sva stvari, ki jih je kupila za babico in dedija, skupaj odpeljali do njunega doma. Ker se nismo smeli obiskovati, sva stvari odložili pred njuno hišo oziroma na teraso. Babi in dedi sta bila najinega obiska vedno zelo vesela, ker sta tako brez zapuščanja doma dobila stvari, ki sta jih potrebovala. Še najbolj vesela pa sta bila, da smo se zopet videli, čeprav samo od daleč. Ker je bil čas, ki smo ga morali zaradi koronavirusa preživeti doma, za vse zelo naporen, sem vesela, da sem lahko v tem času naredila več dobrih del za babico in dedija. Tudi jaz sem bila vedno, ko sem ju videla, zelo vesela. Poleg tega sem se tudi zelo dobro počutila, ker sem naredila neko dobro delo in tako pomagala babi in dediju in prispevala k temu, da sta ostala zdrava.

Kiara Peteršić Žjeći:

Sara Bajić:

David Rosić Oven:

Lana Lipić:

Erik Bavčar:

NAJ PROSTOVOLJEC, PROSTOVOLJKA, ZAPOSLEN_A V JAVNI UPRAVI

Ponedeljek, 25. maj 2020

Naša prostovoljka in prostovoljec sta prejemnika priznanj v natečaju Naj prostovoljec, prostovoljka v javni upravi 2019.

Iskrene čestitke prostovoljki Mojci Pristavec Đogić za prejet naziv NAJ PROSTOVOLJKA, ZAPOSLENA V JAVNI UPRAVI 2019 in prostovoljcu Darku Hribarju za prejeto POSEBNO PRIZNANJE.
Čestitamo tudi ostalim prejemnikom priznanj.

Naziv NAJ PROSTOVOLJKA ZAPOSLENA V JAVNI UPRAVI za leto 2019 je prejela Mojca Pristavec Đogić, ki je bila imenovana na predlog Državnega zbora Republike Slovenije.

"Mojca Pristavec Đogić je zaposlena v Raziskovalnem oddelku Državnega zbora. Kot prostovoljka deluje na več področjih. Kot predsednica Krajevne organizacije Rdečega križa Notranje Gorice organizira aktivnosti za nudenje materialne in finančne pomoči posameznikom in družinam v stiski in se odziva na aktualne potrebe skupnosti. Soorganizirala je postavitev prvega defibrilatorja (AED) v svojem kraju. Kot vodja Ekipe prve pomoči Občine Brezovica je skupaj s članicami v lanskem letu izvedla osemnajst delavnic prve pomoči in temeljnih postopkov oživljanja. Ekipa je za delo dobila priznanje občine. Leta 2019 je dežurala na smučarskih skokih v Planici. V okviru OZRK Ljubljana se je kot članica Ekipe za nudenje psihosocialne pomoči po nesrečah odzivala na potrebe skupnosti in nudila pomoč žrtvam požarov ter organizirala akcije zbiranja pomoči. Letos je v času pandemije COVID-19 kot prostovoljka izvajala meritve temperature na mejnem prehodu in dostavljala nujne življenjske potrebščine ranljivim skupinam. Mojca Pristavec Đogić se že dvajset let vsako leto udeležuje čistilne akcije Očistimo barje. V okviru projekta Botrstvo na ZPM Ljubljana-Moste-Polje je bila doslej botra trem otrokom. Zelo aktivna je tudi v Zavodu Creatus: soorganizirala je brezplačna mesečna srečanja za občane - Creatusove večere ter izdala zbirko terapevtske poezije Dotik besede, ki je v prvi vrsti namenjena osebam v stiski. Za svoje delo na kulturnem področju v okviru amaterskega gledališča Teater Janez Jalen je prejela tudi bronasto Linhartovo priznanje. Za zaposlene v DZ izvaja delavnice temeljnih postopkov oživljanja in uporabe AED, jih poziva k razmisleku o darovanju organov po smrti ter spodbuja k sodelovanju pri zbiralnih akcijah za ljudi v stiski."

 

Komisija je poleg glavnih nazivov Naj prostovoljec, zaposlen v javni upravi in Naj prostovoljka, zaposlena v javni upravi podelila posebno priznanje gospodu Darku Hribarju za spodbujanje solidarnosti in promocijo prostovoljstva med mladimi.

"Darko Hribar je zaposlen na Inšpektoratu RS za infrastrukturo kot republiški energetski inšpektor. V prostem času se kot prostovoljec angažira na več področjih. V okviru Rdečega križa Ljubljana izvaja predstavitve temeljnih postopkov oživljanja, treninge in vodenje ekip prve pomoči, delavnice prve pomoči in promocijo krvodajalstva za osnovnošolce, dijake in študente, kot bolničar opravlja dežurstva na javnih dogodkih, je pa tudi zvest krvodajalec. V Zavodu Sopotniki je Darko izvajal brezplačne prevoze za starejše občane, v okviru programov Slovenske filantropije otrokom iz socialno šibkih družin nudil učno pomoč iz matematike in fizike. V letošnjem letu, v času pandemije COVID-19, je kot prostovoljec izvajal meritve temperature na mejnem prehodu z Italijo in dostavljal nujne življenjske potrebščine ranljivim skupinam. Med sodelavci in tudi širše izkoristi vsako priložnost za promocijo prostovoljstva in krvodajalstva."

 

Več na: https://www.prostovoljstvo.org/naj-prostovoljec-zaposlen-v-…

 

 

PROSTOVOLJSTVO: UP - učna pomoč in psihosocialna podpora družinam

Ponedeljek, 25. maj 2020

V kolikor želite postati prostovoljec_ka v programu UP - Psihosocialna podpora družinam v okviru Rdečega križa Slovenije - Območnega združenja Ljubljana, vnesite svoje podatke.

Program izvajamo v sodelovanju s svetovalnimi službami v OŠ, SŠ in v skladu s potrebami, ki jih zaznavamo med učenci in dijaki.
Prostovoljsko delo bo potekalo kot kombinacija UČNE pomoči in TEHNOLOŠKE podpore, v širšem kontekstu pa kot celostne psihosocialne podpore otroku in staršem. 

Vse prostovoljce, ki se želite aktivirati v okviru programa UP - učna pomoč na daljavo prosimo, da izpolnite obrazec na povezavi --> https://bit.ly/368qpUc

Za več informacij smo dosegljivi na 01 62 07 290 ali na izmenjevalnica@rdecikrizljubljana.si. 

 

 

Ne veste kaj podariti svojemu bližnjemu? Podarite znanje prve pomoči

Ponedeljek, 25. maj 2020

Življenje je naša največja vrednota. Kadar je neposredno ogroženo zaradi poškodb v nesrečah ali zaradi nenadnih naglih obolenj, je potrebno hitro ukrepati. Da vas in vaših bližnjih življenje ne preseneti, podarite DARILNI BON za usposabljanje iz prve pomoči, pri Rdečem križu Slovenije, Območnem združenju Ljubljana. Darilni bon lahko naročite preko spletne strani www.prva-pomoc.si ali telefonske številke 01 62 07 295.

RK Slovenije - Aktualno

Ponedeljek, 1. junij 2020

Uradne ure sprejemne pisarne

Nedelja, 31. maj 2020

Zahvala agenciji Rubikon gral

Nedelja, 31. maj 2020

Zahvala Mestni občini Ljubljana

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič Dan za spremembe Zurnal24.si

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ljubljana