Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


UP - učna pomoč in psihosocialna podpora družinam

Petek, 29. januar 2021

UP - učna pomoč in psihosocialna podpora družini je projekt, ki je v tem obdobju, ko šolanje poteka na daljavo izrednega pomena. Projekt smo vzpostavili kot odgovor na stiske družin v prvem valu epidemije, v letošnjem šolskem letu pa z aktivnostmi nadaljujemo v obliki redne podpore družinam s pomočjo prostovoljcev in v sodelovanju s šolskimi svetovalnimi službami.

Izhodišče:
V času epidemije smo v neposrednem stiku z družinami in preko ŠSS zaznali veliko stisko otrok, mladostnikov in njihovih staršev. Ti so se ob šolanju na daljavo, izolaciji, dodatni delovni obremenjenosti, ali celo izgubi dohodkov spopadale z različnimi izzivi. Na podlagi aktivnosti – učne pomoči in psihosocialne podpore, ki smo jih izvajali že v času epidemije, lahko ocenimo, da gre v velikem deležu za družine, ki so se že sicer soočale z revščino in socialno izključenostjo, otroci in mladostniki pa so imeli težave s sodelovanjem v učnem procesu tudi ob normalnem delovanju šolskega sistema. V času epidemije so se težave samo še poglobile, ponekod celo do te mere, da so učenci oz. dijaki postali popolnoma neodzivni, v nekaterih primerih pa se niso odzivali niti starši. Obremenitev svetovalnih služb je bila izredna, potrebe družin pa številne in prekompleksne, da bi jih lahko naslovili že z obstoječimi rešitvami ali razpoložljivimi storitvami. Več otrok je ostalo prepuščenih samim sebi, brez ustrezne pomoči in potrebne podpore. Sočasno so se starši znašli v situaciji, v kateri sami niso mogli ustrezno poskrbeti za potrebe šolarjev. Tudi po vrnitvi v "novo normalnost" stiske niso prenehale.

S projektom nadgrajujemo tradicionalno delovanje Rdečega križa na področju neposredne pomoči socialno izključenim in materialno ogroženim (materialna pomoč, laična psihosocialna pomoč) in nadgrajujemo izvedene aktivnosti v času epidemije (učna pomoč in psihosocialna podpora) ter tako razvijamo sistem celostne podpore družinam.

Cilji:

  • aktivna vključenost mladih v učni proces
  • okrepiti družine
  • krepiti solidarnost

Aktivnosti:

  • Učna pomoč in podpora otrokom in mladostnikom v  času šolanja
  • Osebno spremljanje ter psihosocialna pomoč in podpora družinam

Več informacij o projektu in možnostih za vključitev: izmenjevalnica@rdecikrizljubljana.si, 01 62 07 291 

Projekt v obdobju od 1. 8. 2020 do 31. 12. 2021 sofinancira Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada. Projekt se izvaja v okviru OP EKP 2014–2020, 9. prednostne osi: "Socialna vključenost in zmanjševanje tveganja revščine", 9.1 prednostne naložbe: "Aktivno vključevanje, vključno s spodbujanjem enakih možnosti in dejavnega sodelovanja ter izboljšanje zaposljivosti", 9.1.3 specifičnega cilja: "Preprečevanje zdrsa v revščino oziroma socialno izključenost in zmanjševanje neenakosti v zdravju".

 

RK Slovenije - Aktualno

Ponedeljek, 22. april 2024

Obvestilo

Ponedeljek, 22. april 2024

Obiskali smo Solferino

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič