Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Teden Rdečega križa Slovenije; 8. do 15. maj

Četrtek, 14. maj 2020

Poslanica ob Tednu Rdečega križa Slovenije 2020

Z 8. majem se v Sloveniji pričenja teden Rdečega križa, ki vsako leto poteka od 8. do 15. maja.

Kaj je teden Rdečega križa?

Teden Rdečega križa je naš najljubši čas v letu. Povezuje se s svetovnim dnevom Rdečega križa in Rdečega polmeseca 8. majem. To je vsakoletna proslava dela našega gibanja po vsem svetu. Praznuje se 8. maja na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta. Ta dan se spominjamo poguma in dosežkov več kot 16 milijonov prostovoljcev in skoraj pol milijona članov, ki delujemo v 192 državah sveta. Ta dan smo ponosni, da smo del največje humanitarne mreže na svetu za pomoč ljudem v stiski.

Rdeči križ Slovenije igra pomembno vlogo pri odzivanju na nujne primere, in trajajoče, nenehno spreminjajoče se razmere glede pandemije koronavirusa (COVID-19) niso izjema.

Vsaka, tudi najbogatejša, družba potrebuje prostovoljce in humanitarne organizacije, ki jih povezujejo, saj smo prav mi, sodržavljani, sosedje in naključni mimoidoči, nepogrešljivi, ko je potrebno pomagati nekomu med nami. Vsem sporočamo, da nas potrebujete in vas vabimo, da nam pomagate, da bomo mi lahko pomagali vam. V Tednu Rdečega križa Slovenije želimo v svoje vrste pritegniti nove prostovoljce, nove krvodajalce in nove donatorje.

Teden Rdečega križa je priložnost, da vsi skupaj poglobljeno razmislimo, kaj pomenijo načela našega gibanja: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost, univerzalnost.

Njihov pomen je zelo preprost. V času krize smo tukaj, da pomagamo ljudem. Smo lokalni in globalni. To počnemo že več kot 150 let. Naša mreža neverjetnega osebja in prostovoljcev v negotovih časih pomeni, da smo edinstveno dosegljivi za ljudi.

Ob tej priložnosti se zahvaljujeva vsem našim prostovoljcem in osebju, ki nenehno delate, da bi doseglji ljudi v stiski in omilili njihovo trpljenje. Povsod po Sloveniji dokazujete, da so lokalni akterji ključni za reševanje življenj in pripravo skupnosti za hitrejše in boljše delovanje v vsaki posamezni krizi.

Hvala!

Cvetka Tomin                                          Mag. Vesna Mikuž

Generalna sekretarka RKS                       Predsednica RKS

 

 

 

Sporočilo za javnost

Mi smo upanje, ko je hudo

Ljubljana, 5. maj 2020 - 8. maja 2020 je svetovni dan Rdečega križa, ki pri nas pričenja  Teden Rdečega križa Slovenije. Enote Pošte in v primeru sprostitve javnega prometa tudi postajališča Slovenskih železnic in avtobusne postaje bodo do vključno 15. maja vsem poštnim pošiljkam in vozovnicam dodale doplačilne znamke in  vozovnice v vrednosti 0,17€. Vsa tako zbrana sredstva v Rdečem križu Slovnije namenimo izvajanju humanitarne dejavnosti na nacionalni in lokalnih ravneh.

Ob tednu Rdečega križa sta se predsednica RKS mag. Vesna Mikuž in generalna sekretarka RKS Cvetka Tomin v poslanici zahvalili vsem prostovoljkam, prostovoljcem, zaposlenim, donatorjem in podpornikom Rdečega križa Slovenije za pogum, predanost in dosežke ter dodali: "Rdeči križ Slovenije igra pomembno vlogo pri odzivanju na nujne primere, in trajajoče, nenehno spreminjajoče se razmere glede pandemije koronavirusa (COVID-19) niso izjema.

Vsaka, tudi najbogatejša, družba potrebuje prostovoljce in humanitarne organizacije, ki jih povezujejo, saj smo prav mi, sodržavljani, sosedje in naključni mimoidoči, nepogrešljivi, ko je potrebno pomagati nekomu med nami. Vsem sporočamo, da nas potrebujete in vas vabimo, da nam pomagate, da bomo mi lahko pomagali vam. V Tednu Rdečega križa Slovenije želimo v svoje vrste pritegniti nove prostovoljce, nove krvodajalce in nove donatorje."

Med lanskoletnim tednom Rdečega križa se je s prodajo doplačilnih znamk in nalepk zbralo 690.822,23 evrov, ki jih je RKS namenil za izvedbo razvojnih projektov RKS na nacionalni ravni, izvedbo XIII.  državnega preverjanja znanja osnovnošolskih ekip prve pomoči, izvedbo dobrodelne akcije "Drobtinica" ob svetovnem dnevu hrane, izvajanju aktivnosti območnih združenj RKS za pomoč učencem in dijakom pri nakupu šolskih potrebščin ob novem šolskem letu, za materialno in finančno pomoč  posameznikom, družinam in skupinam prebivalcev, za kritje logističnih stroškov povezanih z izvajanjem pomoči, za usposabljanje prostovoljk in prostovoljcev, izvedbo drugih socialno-humanitarnih programov ter aktivnosti na področju promocije RKS in delovanja RKS-OZ.

Med tednom Rdečega križa bomo nadaljevali z aktivnostmi nadzora širjenja obolenja covid – 19 in pomagali ljudem, ki zaradi najrazličnejših stisk potrebujejo našo pomoč. Teden Rdečega križa pa je odlična priložnost, da vsi skupaj poglobljeno razmislimo, kaj pomenijo načela našega gibanja: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost, univerzalnost.

Rdeči križ Slovenije

 

                                                                                                                                                                                           

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 28. marec 2024

Spoznajte naše prostovoljke in prostovoljce - predstavljamo vam gospo Marušo Maček

Petek, 22. marec 2024

Pozdrav pomladi na Vrhovcih

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič