Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Svetovni dan oživljanja 2019

Torek, 15. oktober 2019

Svetovni dan oživljanja 2019: Ali obstaja človek, ki ne more oživljati?

Ljubljana, 15. oktober 2019 - Ob Svetovnem dnevu oživljanja, ki ga obeležujemo 16. oktobra, po vsej Sloveniji do konca meseca poteka več kot 60 brezplačnih dogodkov o temeljnih postopkih oživljanja in uporabi defibrilatorjev, ki predstavljajo najpomembnejši korak pri ohranjanju življenj zaradi srčnega zastoja. Da je strah pred izvajanjem temeljnih postopkov oživljanja odveč so na današnji novinarski konferenci pokazali tudi otroci in mladostniki s posebnimi potrebami, ki so v družbi ambasadorja Svetovnega dneva oživljanja Jureta Koširja predstavili tri enostavne korake, s katerimi vsi lahko pomagamo.

Slovenski reanimacijski svet in Rdeči križ Slovenije že 4. leto zapored obeležujeta Svetovni dan oživljanja z namenom, da bi si ljudje med seboj pomagali, takrat ko je pomoč najbolj potrebna: namreč 60 % srčnih zastojev se zgodi v bližini sorodnika ali prijatelja. To pomeni, da v več kot polovici primerov bodo ob srčnem zastoju prisotni očividci. Med oživljanjem pride do povrnitve spontanega bitja srca pri kar 40 % oseb.

Z oživljanjem povečamo možnost preživetja za trikrat!

"V Sloveniji srčni zastoj doživi 1700 oseb na leto. To pomeni 3-5 oseb vsak dan. Nobena še tako napredna služba nujne medicinske pomoči ne more nadomestiti očividcev, ki ukrepajo v prvih 5 minutah. In zagotovo se da! V zadnjih 20 letih nam je uspelo tudi zaradi večjega odziva očividcev izboljšati preživetje po srčnem zastoju za trikrat. Nedvomno bi ga lahko še vsaj za enkrat toliko, če bi vsi znali pomagati. In sploh ni težko, 12-letni otroci se tega naučijo in znajo! Če nič drugega naj vas prepriča dejstvo, da se 60 % srčnih zastojev zgodi doma. Najverjetneje boste oživljali svojca, morda enega izmed staršev. Boste zmogli?" pravi Matej Jenko iz Slovenskega reanimacijskega sveta.

Predsednica Rdečega križa Slovenije mag. Vesna Mikuž meni, da se lahko vsakdo nauči prve pomoči in rešuje življenja: "Je pa treba znanje nenehno obnavljati, zato območna združenja Rdečega križa Slovenije tekom celega leta organizirajo brezplačne tečaje prve pomoči. Največ ravno ob Svetovnem dnevu oživljanja, ko na več kot 60 brezplačnih dogodkih naši prostovoljci obiskovalcem prikazuje temeljne postopke oživljanja."

Koledar brezplačnih dogodkov po vsej Sloveniji je na voljo tukaj.

Prof. dr. Marko Noč, dr. med., Slovenska akademija znanosti in umetnosti (SAZU), ki si že vrsto let prizadeva skupaj s Slovenskim reanimacijskim svetom za uvedbo izobraževanj o temeljnih postopkih oživljanja v obvezno osnovnošolsko izobraževanje, pravi: "Edini dejavnik, ki neposredno vpliva na možnost preživetja po srčnem zastoju in ga lahko nenehno izboljšujemo, je takojšnje oživljanje, ki omogoča od 2- do 4-krat večje možnosti preživetja. Na SAZU si prizadevamo, da bi takšno znanje otroci lahko pridobili v sklopu osnovnošolskega izobraževanja in da bi temeljni postopki oživljanja postali del rednega pouka."

Najbolj k preživetju prispevamo očividci!

Eva Pogačar, dr. med., predsednica Strokovnega centra za prvo pomoč pri Rdečem križu Slovenije  pojasnjuje tri enostavne korake oživljanja: "Prvi korak je prepoznavanje srčnega zastoja - oseba se ne odziva in ne diha. V takšnem primeru takoj pokličemo številko 112 in dispečerji bodo pomagali z navodili, kako oživljati in kje je najbližji defibrilator (AED). Nemudoma začnemo s stisi prsnega koša, ki ga izvajamo na sredini prsnega koša z globino od 5 do 6 centimetrov in s frekvenco 100 stisov na minuto. To počnemo do prihoda reševalcev oz. če je le mogoče tudi s pomočjo defibrilatorja. Za uporabo le-tega so nam v pomoč slikovna in zvočna navodila defibrilatorja, pomagajo pa nam lahko tudi dispečerji na telefonski številki 112."

Varovanci Centra Janeza Levca so skupaj z varovanko CUDV Matevža Langusa iz Radovljice ter Katarino na novinarski konferenci prikazali temeljne postopke oživljanja. Dr. Matej Rovšek, ravnatelj Centra Janeza Levca Ljubljana, je pohvalil svoje zaposlene in varovance, da veliko pozornosti namenijo pomembnim življenjskim veščinam, med katerimi so temeljni postopki oživljanja zelo pomembni: "Želim si, da bi tudi sicer v naših programih in razpisih imeli več možnosti, da bi naše varovance več lahko izobraževali s takšnimi veščinami in znanji, ki ohranjajo življenja."

Možnost preživetja po srčnem zastoju je danes zavoljo vsem ukrepom in znanju trikrat večja kot pred 20 leti. K temu največ pripomoremo prav očividci! Pri mnogih se pojavlja strah, kaj če stisov prsnega koša ne izvajamo dovolj hitro: vsaka pomoč je boljša, kot da je ni!

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 28. marec 2024

Spoznajte naše prostovoljke in prostovoljce - predstavljamo vam gospo Marušo Maček

Petek, 22. marec 2024

Pozdrav pomladi na Vrhovcih

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič