KAJ JE IZMENJEVALNICA?

Izmenjevalnica je dogodek blagovne izmenjave, a hkrati še bistveno več kot to. 

Izmenjujemo rabljena, "vintage" oblačila, ki jih zbiramo v Humanitarnem centru, z vašim obiskom pa jih pretvorimo v prehranske, higienske izdelke in čistila, s katerimi obogatimo osnovne pakete pomoči Rdečega križa.

Izmenjevalnica poteka vsak 3. petek v mesecu med 16. in 19. uro v prostorih Humanitarnega centra RKS-OZ Ljubljana na Tržaški cesti 132.

Občasno se podamo tudi drugam - spremljaj naš FB https://www.facebook.com/izmenjevalnica in IG https://www.instagram.com/izmenjevalnica/

Več o Izmenjevalnici najdete na spletni strani: www.izmenjevalnica.si/

O Izmenjevalnici

O projektu:
Ideja Izmenjevalnice se je oblikovala zaradi, na eni strani, velike količine rabljenih starejših oblačil, ki so v Humanitarnem centru ostajala ali pa bila odpeljana v predelavo drugam in enoličnosti prehranskih paketov pomoči Rdečega križa na drugi. Julija 2013 je ekipa izvedla prvi dogodek, in od takrat izvajamo redne mesečne Izmenjevalnice vsak 3. petek v mesecu.

Izmenjevalnica je dobrodelni projekt, ki temelji na pošteni menjavi, krepitvi solidarnosti in spoštovanju sočloveka. Je prostor za širjenje zavesti o pomenu ponovne uporabe in odgovornosti do soljudi. V okviru Izmenjevalnice se vzpostavlja ustvarjalna in prostovoljska mreža, saj vzporedno razvijamo tudi delavnice reciklaže oblek in predmetov.

Kako poteka menjava?
Prinesi prehranske izdelke, higienske pripomočke, čistila ali šolske potrebščine in jih izmenjaj za rabljena, "vintage" oblačila in predmete. Glede na število doniranih izdelkov prejmeš kupon z vrednostjo v kateri si lahko izbereš oblačila ali predmete.

1 doniran izdelek = 1 kozarec medu ali liter mleka ali kozarec vložene zelenjave ali vrečka polente ali paradižnikova omaka, ipd.

Oblačila in predmeti so razporejeni v priporočene vrednostne razrede od 1 do 10. 
Na primer, za 1 doniran izdelek si lahko izbereš rutko, kravato ali kozarec, za 4 donirane izdelke obleko, za 10 kovček.

V primeru, da celotne vrednosti kupona ne porabiš, ga lahko vedno vnovčiš tudi na naslednjih Izmenjevalnicah.

Kaj lahko prineseš na menjavo?
Prinesi: 
▶hrano (kozarec marmelade, medu, liter trajnega mleka, paradižnikovo omako, kozarec vložene zelenjave, tunino, pašteto ali za katerikoli drug trajni prehrambeni izdelek),

▶higienske pripomočke in čistila
(tamponi, zobna ščetka, šampon, toaaletni papir, zobna pasta...) ali,

▶šolske potrebščine (novi zvezki, barvice, svinčniki, peresnice, flumastri, voščenke, ravnila ... ) 

in na Izmenjevalnici izmenjaj za rabljeno, "vintage" oblačilo ali predmet. 

Žal domačih izdelkov (marmelad, sirupov ipd.) ali izdelkov, ki potrebujejo hrambo v hladilniku zaradi pravil in logističnih omejitev ne moremo sprejemati.
Sprejemamo lahko le izdelke z označenim rokom uporabe, uporabnih vsaj še 1 mesec.


Kupon za izmenjavo prejmeš izključno za donacijo prehranskih, higienskih izdelkov, čistil ali novih šolskih potrebščin.

Lokacija:
prostori Humanitarnega centra Rdečega križa Ljubljana (1. nadstropje) na Tržaški c. 132, vhod s Fajfarjeve ulice ob železnici.

Pomembno opozorilo:
Izmenjevalnica je dobrodelni projekt, ki temelji na pošteni menjavi in krepitvi solidarnosti, zato ne želimo, da postane Izmenjevalnica priložnost za "preprodajalce" izbranih stvari, ampak prostor za širjenje zavesti o ponovni uporabi in odgovornosti do soljudi.

RK Slovenije - Aktualno

Sreda, 29. maj 2024

Krvodajalske akcije v mesecu juniju 2024

Torek, 28. maj 2024

Sodelovali smo na Dravljefestu

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič