Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana
01 425 34 19
040 871 589, 041 706 657

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

info@rdecikrizljubljana.si

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
E-pošta: prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si

 

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Nameni nam del dohodnine

Sobota, 31. december 2022

Nič vas ne stane, če ste dobrodelni!

Vsi, ki od svojega osebnega dohodka plačujete letno dohodnino, lahko do 1% te namenite nevladnim in dobrodelnim organizacijam.  Hvala vsem, ki ste se odločili in boste vaš del dohodnine namenili Rdečemu križu Slovenije - Območnemu združenju Ljubljana.

Z vašo odločitvijo podpirate organizacijo, ki izvaja številne prostovoljske programe, s katerimi se zavzemamo za zaščito življenja, zdravja in zagotavljanje spoštovanja človekovega dostojanstva (npr. izobraževanja za pravilno ukrepanje ob nesrečah, vodenje in izobraževanje skupin za nudenje psihosocialne pomoči prebivalcem v stiski, programi krepitve vključenosti in razvoja socialnih kompetenc ljudi, ki se soočajo z materialno in socialno ogroženostjo, preventivne delavnice prve pomoči v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah, programi za spodbujanje krvodajalstva ter darovanja organov in tkiv in še mnogo drugih preventivnih aktivnosti).

V preteklih letih smo z donacijami, ki smo jih prejeli iz naslova dohodnine, boljše in lažje življenje omogočili tisoče prebivalcem naših občin ter izpeljali mnogo humanitarnih projektov, ki so rešili marsikatero hudo stisko kot so npr. preprečene deložacije, poplačilo zaostalih položnic, poplačilo obveznega zdravstvenega zavarovanja, nakup osebnega računalnika za šolarje, brezplačni topli obroki za starostnike, nakup šolskih potrebščin.

Kako nam namenite dohodnino?

Tako, da si natisnete obrazec na tej povezavi, ga izpolnete, zalepite po robovih in pošljete na naš naslov. Poštnina je že plačana.

Zahtevo za namenitev dela dohodnine za donacije je možno oddati kadarkoli prek sistema eDavki z digitalnim potrdilom ali brez. Če želite v eDavke vstopiti brez digitalnega potrdila, boste potrebovali vašo davčno številko in številko zadnjega informativnega izračuna dohodnine. Za namenitev dela dohodnine pa boste potrebovali še davčno številko izbrane organizacije.

--> Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana, davčna številka: 83784691

Zahtevo lahko oddate tudi v naši sprejemni pisarni ali nam jo pošljete na naš naslov (in jo bomo v vašem imenu dostavili na pristojni finančni urad) ali pa jo sami pošljete po navadni pošti na pristojni finančni urad. Obrazec, ki bo generiral .pdf izpolnite spodaj:

 

Davčni organ za leto 2020 upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. maja 2021. Zahteva velja do trenutka, ko davčni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Krvodajalci, potrebujemo vas!

Ponedeljek, 21. junij 2021

ZALOGE KRVI SO NIZKE

Spoštovane krvodajalke, spoštovani krvodajalci!

Vljudno vabljeni, da še pred odhodom na dopust darujete kri, saj se zaloge po krvi povečujejo.

Zaradi preprečevanja prenosa covid-19, osebe, ki so bile v tujini, ne smejo darovati krvi še 14 dni po prihodu domov. Pokličite 051 389 270, 051 671 147 ali 030 716 796 in se naročite na odvzem ter tako pomagajte vzdrževati poletne zaloge krvi. Več o pogojih za darovanje najdete tukaj.

Hvala, ker solidarno darujete kri za soljudi!

 

Vabljeni v prostovoljske programe RKS-OZLJ

Petek, 18. junij 2021

Objava razpisa za prostovoljstvo, jesen 2021

Rdeči križ Slovenije – Območno Združenje Ljubljana z razpisom k priključitvi prostovoljskim skupinam RKS-OZLJ vabi medse nove prostovoljce in prostovoljke.

Ljudje v stiski potrebujejo različne vrste pomoči. Vašo fizično pomoč, pogovor, tehnično znanje, organizacijsko znanje, vaš pogum in čas. Dobrodošli, da se pri uresničevanju poslanstva Rdečega križa pridružite v rednih programih Nastanitvene enote, Ekipe prve pomoči in KORK – Krajevne organizacije Rdečega križa.

Usposabljanje za priključitev v prostovoljstvo bo potekalo od sredine oktobra 2021 dalje.

Kiknite povezavo: razpis prostvoljstvo

Vabljeni k udejanjanju poslanstva Rdečega križa.

 

ZAHVALA PODJETJU A1 SLOVENIJA, d.d

Petek, 18. junij 2021

[ZAHVALA PODJETJU A1 SLOVENIJA, d.d.]

S projektom UČNA POMOČ bomo nadaljevali tudi v šolskem letu 2021/2022. Hvala podjetju A1 Slovenija za donacijo in izkazano družbeno odgovornost in solidarnost. Hvala tudi vsem prostovoljkam in prostovoljcem, ki nudijo pomoč in podporo družinam z otroki.

11. obletnica Kluba 25

Četrtek, 17. junij 2021

17. junija 2010 smo na RKS-OZ Ljubljana ustanovili prvi Klub 25 v Sloveniji. Gre za mednarodni projekt v programu krvodajalstva, kjer mladi prostovoljci – animatorji s predstavitvami krvodajalstva motivirajo dijake, študente in širšo javnost v Ljubljani k solidarnosti in darovanju krvi. Po štirih letih so se mladim prostovoljcem – animatorjem pridružili še dolgoletni krvodajalci kot prostovoljci – animatorji Kluba 100 kapljic. Tako prostovoljci obeh klubov vse od leta 2014 skupaj navdihujejo in spodbujajo dijake k humanosti, prostovoljstvu in jih spremljajo na njihovem prvem darovanju krvi.

Iskreno se zahvaljujemo prostovoljcem – animatorjem obeh klubov za vnemo in srčnost, s katerima idejo o prostovoljnem krvodajalstvu širijo naprej med mlade in manj mlade. Prostovoljkam in prostovoljcem Kluba 25 pa ob enajsti obletnici izrekamo čestitke in jim želimo uspešno prostovoljsko delo tudi v prihodnje.

Obvestilo o odpovedi Delavnice za laično oskrbo in nego na domu

Sreda, 16. junij 2021

Spoštovani,

obveščano vas, da je jutrišnja Delavnica za laično oskrbo in nego na domu, ki je bila načrtovana dne, 17. 6. 2021 ODPOVEDANA.

Prijavite se lahko na delavnico, ki bo dne, 16. 9. 2021. Povezava do prijave: https://www.prva-pomoc.si/delavnica-za-laicno-oskrbo-in-nego-na-domu.html

Hvala za razmevanje.

Zaloge krvi so nizke

Sreda, 16. junij 2021

Drage krvodajalke, dragi krvodajalci,

zaloge krvi so nizke, zato vas vljudno vabimo, da darujete kri.

Na odvzem se je potrebno predhodno NAROČITI, zato pokličite na 051 671 147, 051 389 270 ali 030 716 796 in se dogovorite za dan in uro prihoda. Za več informacij kliknite tukaj.

Hvala, ker darujete in tako rešujete zdravje in življenja soljudi!

14. junij 2021, SVETOVNI DAN KRVODAJALCEV

Ponedeljek, 14. junij 2021

[Poslanica predsednice RKS ob svetnovnem dnevu krvodajalcev]

Daruj kri in ohrani bitje sveta,

je slogan letošnjega svetovnega dneva krvodajalcev, ki poteka vsako leto 14. junija, da bi  ljudi po vsem svetu ozavestili o potrebi po varni krvi in krvnih proizvodih za transfuzijo ter o ključnem prispevku prostovoljnih darovalcev krvi za nacionalne zdravstvene sisteme. Ta dan ponuja tudi priložnost za poziv vladam in nacionalnim zdravstvenim organom, naj zagotovijo ustrezna sredstva in vzpostavijo sisteme in infrastrukturo za povečanje zbiranja krvi od prostovoljnih darovalcev krvi. En utrip srca in življenje se lahko spremeni. Nekaterim tako, da potrebujejo kri.

Krvodajalstvo se ne obnese, kadar je pridobitno motivirano. To kažejo izkušnje tistih držav, ki so uvedle plačilo za darovano kri. Velja prav nasprotno. Krvodajalstvo deluje, ko se ljudje za darovanje krvi odločijo zato, da bi storili nekaj dobrega.

V Sloveniji je vse od prve krvodajalske akcije leta 1953 prostovoljno, neplačano in anonimno. Anonimno seveda ne pomeni, da krvodajalci skrivajo svojo identiteto, pač pa, da prejemniki darovane krvi ne vejo, kdo je daroval kri, ki so jo prejeli; enako kot krvodajalci ne izvejo, kdo je prejemnik krvi, ki so jo darovali. Darovanje krvi ni dejanje med dvema posameznikoma, temveč je dejanje solidarnosti – medsebojne pomoči v skupnosti. Prostovoljno pomeni, da ni mogoče od nikogar zahtevati ali pričakovati, da daruje svojo kri. Krvodajalci so samo tisti, ki se za to odločijo sami, po lastnem premisleku, brez vsakršnih pritiskov. Neplačano pa pač pomeni, da krvodajalec za darovano kri ne prejme nikakršnega plačila, ne v denarju ne v kakem drugem materialnem nadomestilu.

Krvodajalstvo je vrednota, ki se pri nas prenaša iz generacije na generacijo. Od prve krvodajalske akcije do danes so krvodajalci kri darovali več kot 6.144.608-krat. Nekako tako kot da bi vsak prebivalec Slovenije trikrat daroval kri. Pandemija covida-19 krvodajalstva ni zaobšla. Prilagoditve zaradi nadzorovanja širjenja covida-19 niso zaustavile tega najbolj množičnega izražanja solidarnosti državljanov.

Rdeči križ Slovenije, Zavod RS za transfuzijsko medicino in družba Petrol d.d. že enajsto leto sodelujemo v skupnem projektu spodbujanja krvodajalstva v Sloveniji. Letos poteka pod sloganom "Velika družina srčnih ljudi". Krvodajalci darujejo svoje dragoceno darilo in ga z veseljem delijo. Prejemnikom omogočajo zdravljenje in življenje, zato je dajanje krvi posebno in spoštovanja vredno. Povsod po svetu krvodajalci posameznikom in skupnostim omogočajo dostop do kakovostne in varne krvi ter krvnih pripravkov. V običajnih in izrednih razmerah. Če ni krvodajalcev, ni krvi!

V svojem in v imenu Rdečega križa Slovenije se iskreno zahvaljujem vsem krvodajalcem,  predanim prostovoljcem in številnim organizatorjem krvodajalstva, ki se kljub izrednim razmeram še naprej odzivate na povabila k darovanju krvi. Hvala za vašo iskreno predanost, humanost in navdihujočo solidarnost. Zahvaljujem se tudi vsem medijem, podjetjem in številnim anonimnim podpornikom krvodajalstva, ki na različne načine prispevate k  promociji ali organizaciji krvodajalskih akcij. Hvala tudi strokovnjakom in celotnemu zdravstvenemu osebju na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Centru za transfuzijsko medicino Maribor in Centru za transfuzijsko medicino Celje in ostalih transfuzijskih centrih za uspešno in tvorno sodelovanje ter vso podporo pri realizaciji nacionalnega programa. Čeprav si bomo zadnji dve leti  zapomnili zaradi pojava in širjenja novega koronavirusa, si ga bomo tudi po tem, da so izredne razmere še bolj potrdile potrebo po sodelovanju in medsebojni pomoči. Prebivalci Slovenije smo upravičeno ponosni na krvodajalce, ki imajo darovanje v krvi in so pravi junaki sodobnega časa, zaradi katerih življenje teče dalje.

Darujem kri, darujete lahko tudi vi!

mag. Vesna Mikuž, predsednica RKS

 

Ljubljana, 8. 6. 2021

 

14. junij 2021, SVETOVNI DAN KRVODAJALCEV

Ponedeljek, 14. junij 2021

Drage krvodajalke in dragi krvodajalci, iskrena hvala ob svetovnem dnevu krvodajalcev!

Letošnji slogan kampanje Daruj kri in ohrani bitje sveta opominja ljudi vsega sveta na potrebe po zagotavljanju varne krvi in krvnih pripravkov v transfuziji kot tudi na ključni pomen prostovoljnega krvodajalstva za nemoteno preskrbo in delovanje nacionalnih zdravstvenih sistemov.

Ob svetovnem dnevu krvodajalcev se iskreno zahvaljujemo tudi prostovoljcem krvodajalstva, za njihov trud in predanost, za vse predstavitve in promocije, s katerimi mlade in javnost zavzeto ozaveščajo in motivirajo h krvodajalstvu.

 

Vikend usposabljanje Skupine za nudenje psihosocialne pomoči

Ponedeljek, 7. junij 2021

V petek, 4. 6. in v soboto, 5. 6. 2021 je potekalo vikend usposabljanje Skupine za psihosocialno pomoč (PSP). Po daljšem obdobju virtualnega srečevanja, smo se končno srečali v živo.

Usposabljanje je bilo namenjeno osvežitvi znanj za odzivanje v primeru nesreč, utrjevanju veščin stika z ljudmi, ki so v stiski, medsebojnemu spoznavanju in utrjevanju povezanosti skupine. Zahvaljujemo se g. Luki Novaku iz Oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občune Ljubljana, ki nam je predstavil sistem odzivanja na nesreče in izredna stanja, katerega del predstavlja tudi skupina PSP. 

V soboto smo izvedli terensko vajo, odziva v primeru scenarija požara večstanovanjske stavbe z več oškodovanci. Zahvaljujemo se ČS Rudnik, ČS Bežigrad in PGD Kozarje, ki so nam odstopili prostore, ki so predstavljali začasna zatočišča za prizadete v požaru, ki so jih po dogodku obiskali člani skupine PSP in jim nudili psihosocialno podporo in pomoč. Vsaka vaja nam omogoča, da se na nepredvidene situacije bolje odzovemo.

Skupaj gradimo mrežo, ki se lahko odzva na stiske in potrebe ljudi, ko je to potrebno!

RK Slovenije - Aktualno

Sobota, 31. december 2022

Nameni nam del dohodnine

Ponedeljek, 21. junij 2021

Krvodajalci, potrebujemo vas!

Petek, 18. junij 2021

ZAHVALA PODJETJU A1 SLOVENIJA, d.d

Četrtek, 17. junij 2021

11. obletnica Kluba 25

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič Dan za spremembe Zurnal24.si

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ljubljana