Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana
Tel: 01 425 34 19
Fax: 01 425 34 20
GSM: 040 871 589, 041 706 657

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496

E-pošta: info@rdecikrizljubljana.si
Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
E-pošta: prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si

 

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Obvestilo o ukrepih in aktivnostih RKS-OZ Ljubljana

Ponedeljek, 30. november 2020

Spoštovani,

zaradi epidemije koronavirusa vas obveščamo o spremembah aktivnosti RKS-OZ Ljubljana:

- delitev pomoči v obliki prehranskih paketov v Humanitarnem centru  poteka nemotene:

  • ponedeljek, torek od 9. do 15. ure, srede od 9. do 17. ure

- pomoč brezdomcem poteka v obliki toplih obrokov ob petkih med 10. in 12. uro.

- rabljenih oblačil do preklica ne sprejemamo,

- sprejemna pisarna (prevzem kartic prve pomoči) - pozor, spremembe!:
ponedeljek od 10. do 15. ure,
sreda od 10. do 18. ure,
petek od  10. do 12. ure.

V skladu s smernicami za omejevanje fizičnih stikov vas pozivamo, da se v čim večji meri zadržujete doma. Vabljeni, da nas kontaktirate preko telefona na 01 425 34 19  ali na info@rdecikrizljubljana.si. 

 

Začeli smo z izvajanjem nujne humanitarne oskrbe in pomoči ljudem, ki so dodatno prizadeti zaradi epidemije.

Več na: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/nujna_oskrba/  
Dosegljivi smo na 040 788 698:

ponedeljek - četrtek med 9. in 15. uro
petek med 9. in 12. uro

 

 

Donacije hrane in izdelkov za higieno sprejemamo samo po predhodnem dogovoru. Ne sprejemamo svežih, nepakiranih in domačih izdelkov. Hvala za razumevanje. 

V kolikor želite pomagati, imate več informacij za nove prostovoljce na: https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/informacije-koronavirus/ 

 

 

 

Nujna oskrba prebivalstva

Ponedeljek, 30. november 2020

Na Rdečem križu Slovenije – Območno združenje Ljubljana smo v dogovoru z Mestno občino Ljubljana z razglasitvijo epidemije ponovno aktivirali sistem nujne oskrbe ljudi z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami. Dogovor smo sklenili tudi z občinami Brezovica,  Horjul in Dol pri Ljubljani.

Gre za nujno oskrbo, ki je namenjena še posebej ranljivim skupinam (starejši, gibalno ovirani) in tistim občankam in občanom, ki ne morete ali ne smete zapustiti stanovanja ter si preko pomoči sorodnikov, prijateljev, znancev ali dostave trgovin in restavracij na dom ne morete zagotoviti izdelkov, ki so nujno potrebni za življenje.

Kontakt

Za občane smo odprli posebno telefonsko številko, na kateri dobite informacije v povezavi z nujno oskrbo oziroma za sporočanje nujnih potreb.

Na telefonski številki 040 788 698 smo dosegljivi:
ponedeljek - četrtek med 9. in 15. uro
petek med 9. in 12. uro

Oblike pomoči

Posameznikom ali družinam bomo pomagali z dostavo humanitarne pomoči - najnujnejše hrane, higienskih pripomočkov ali zdravil. Dostava bo potekala na dom, pred vrata, da se v čim večji meri izognemo osebnega stika med prostovoljcem_ko in prejemnikom pomoči.

Izvajalci pomoči

Oskrba bo potekala s pomočjo mreže prostovoljk in prostovoljcev, ki bodo primerno označeni (telovnik Rdečega križa), in bodo prišli na dom po predhodnem telefonskem dogovoru.
 

V izrednih razmerah je pomembno, da okrepimo solidarnost. Vabljeni, da si med seboj pomagate in ste v oporo drug drugemu ter ljudem, ki v takšnih razmerah potrebujejo še dodatno pomoč. Pri tem vas pozivamo, da dosledno upoštevate vse ukrepe in higienska priporočila za ohranitev zdravja in življenja vseh nas.

 

ZAHVALA podjetju Hot Hofer Telekom d. o. o., ki podpira projekt UP – UČNA POMOČ in psihosocialna podpora družini

Sreda, 18. november 2020

Podjetju Hot Hofer Telekom d. o. o. se zahvaljujemo za izkazano družbeno odgovornost in solidarnost, ki so jo izkazali z donacijo 10 SIM kartic, ki jih prostovoljci_ke uporabljajo za nudenje UČNE POMOČI in PSIHOSOCIALNE PODPORE učencem in dijakom - na daljavo.

UP – učna pomoč in psihosocialna podpora družini je projekt, ki je bil razvit v času prvega vala epidemije, kot odziv na potrebe, ki smo jih zaznali v okolju tako med učenci kot tudi starši in učitelji. Ker so potrebe po tovrstni pomoči velike, smo se odločili, da s projektom nadaljujemo tudi v šolskem letu 2020/2021.

VABILO novim prostovoljcem v program Sem sreča v nesreči

Ponedeljek, 9. november 2020

Kot lahko vidimo vsak dan nesreča nikoli ne počiva, zato je potrebno stalno obnavljanje znanja s področja ukrepanja v nesrečah. Vabimo vas, da postanete inštruktorji v programu Sem sreča v nesreči in ta osnovna znanja za ukrepanje pred, med in po nesreči (požar, potres, poplava) v obliki kratkih delavnic prenašate naprej učencem v osnovnih šolah. Predznanje s področja ni potrebno, pridobite ga v okviru kratkega usposabljanja. Za prijavo lahko izpolnite prijavni obrazec na spletni strani https://www.rdecikrizljubljana.si/sl/Prostovoljstvo/, ali pa se obrnete kar direktno na srecavnesreci@rdecikrizljubljana.si.

 

 

Teden solidarnosti RKS, 1.-8. novembra

Petek, 6. november 2020

Zaključujemo Teden solidarnosti, SOLIDARNOST naj traja celo leto.

Solidarnost je skrb drug za drugega - ko pomagaš drugim, pomagaš tudi sebi, saj ustvarjaš svet, ki se odziva na stiske sočloveka.

Zgradimo solidaren svet:

- naše opeke so sočutje, empatija, ljubezen,

- gradimo prijaznost do sočloveka in narave,

- posadimo skrb do soseda, prijatelja, znanca, tujca, sodelavca,

- ponudimo roko starejšemu, nerodnemu, zapuščenemu,

- ne gledamo stran,

- slišimo sogovornika.

Na terenu v občini Brezovica

Četrtek, 5. november 2020

Danes, 5. 11. 2020  smo dostavili humanitarno pomoč na območje Notranjih Goric, Vnanjih Goric in Podpeč-Preserje. Jutri dostavimo na Rakitno! S prostovoljkami omogočamo, da pomoč dobijo vsi, ki težje pridejo do nas.

Od sedaj, vsak prvi teden v mesecu. V primeru, da veste za koga, ki bi pomoč potreboval nas pokličite 040 788 698 .

Pomagajmo otrokom pri šolanju na daljavo

Sreda, 4. november 2020

HVALA vsem, ki bi lahko donirali kamero za računalnik ali veste za koga, ki bi nam lahko pomagal! Trenutno jih potrebujemo vsaj še 30. Vsaka kamera šteje. Že v prvem valu epidemije smo začeli s projektom UP - učna pomoč in psihosocialna podpora družinam. Družinam pomagamo tudi pri zagotavljanju nujne opreme za delo na daljavo.

 

ZAHVALA Srednji Ekonomski Šoli Ljubljana, ki podpira projekt UP – UČNA POMOČ IN PSIHOSOCIALNA PODPORA DRUŽINI

Ponedeljek, 2. november 2020

Danes, 2. 11. 2020 smo prevzeli donacijo 28 računalnikov in 32 monitorjev, ki jih bomo podarili učencem in dijakom, da se bodo lažje šolali na daljavo. Najlepša hvala za prejeto donacijo.

Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije od 1. do 8. novembra 2020

Nedelja, 1. november 2020

Kaj je solidarnost? Kako jo živimo?

Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije od 1. do 8. novembra 2020

Ljubljana, 27. oktober 2020 -  Vsako leto od 1. do 8. novembra poteka Teden solidarnosti Rdečega križa Slovenije, ko na podlagi Zakona o Rdečem križu Slovenije (Ur.l. RS, št. 7/93, 79/2010) na vseh poslovnih enotah Pošte Slovenije pošiljkam dodajo doplačilne znamke, na vseh železniških in avtobusnih postajah v Sloveniji pa doplačilne vozovnice.

Skladno z načelom solidarnosti kot sistemskim pristopom je nakup doplačilnih znamk in vozovnic obvezen, vrednost znamke in doplačilne vozovnice pa na podlagi 28. člena Zakona o RKS in Uredbe  Vlade RS o višini prispevka v korist Rdečega križa Slovenije v Tednu Rdečega križa in Tednu solidarnosti  št. 00718-9/2018, dne 19. 4. 2018 (Ul. RS, št. 28/18) za leto 2020 znaša 0,17 €.

Slovar slovenskega knjižnega jezika 2 pomen besede solidarost opiše kot:'podpiranje, odobravanje ravnanja, mnenja koga', 'pripravljenost za medsebojno pomoč, sodelovanje' oziroma 'pomoč, sodelovanje' in 'zavest skupnosti, medsebojne povezanosti posameznikov zlasti v družbenem življenju'.  Solidarnost je torej ravnanje posameznika ali skupnosti, ki podpira drugega, pomaga drugim, skupini ali skupnosti.

V Rdečem križu Slovenije smo ob Tednu solidarnosti tudi letos prižgali alarm, ki poziva k solidarnosti nas vseh za ohranitev našega edinega doma – planeta Zemlja. Poplave, neurja s točami in močnim  vetrom ter plimovanje so namreč v letu 2019 povzročile za več kot stomilijonov evrov škode.

V Tednu solidarnosti 2019 je Rdeči križ Slovenije s prodajo doplačilnih znamk in vozovnic zbral 430.461,94 €.  Predsednica Rdečega križa Slovenije, mag. Vesna Mikuž je povedala, da z doplačilom poštnine ali javnega prevoza v višini 0,17 € vsakdo prispeva delček v Sklad solidarnosti Rdečega križa Slovenije : "Do sedaj smo v letu 2020 iz Sklada solidarnosti za nujno potrebne enkratne pomoči ob neurjih ali manjših nesrečah v Sloveniji kot so požari ali zemeljski plazovi namenili skupaj 109.525€."

Sredstva, zbrana Tednu solidarnosti, porabimo  strogo namensko! Za pravilnost postopkov in razdelitev sredstev skrbijo Komisija Sklada solidarnosti, Nadzorni odbor Rdečega križa Slovenije, Upravni odbor Rdečega križa Slovenije in Glavni odbor Rdečega križa Slovenije. V skladu s pravilnikom se 30 odstotkov sredstev uporablja za enkratne finančne pomoči ob nesrečah manjšega obsega (lokalna raven). 70 odstotkov sredstev pa za zagotavljanje pomoči ob nesrečah večjega obsega (nacionalna raven).

Rdeči križ Slovenije

 

ZAHVALA podjetju A1 Slovenija, ki podpira projekt UP-UČNA POMOČ IN PSIHOSOCIALNA PODPORA DRUŽINI

Ponedeljek, 26. oktober 2020

Podjetju A1 Slovenija se zahvaljujemo za izkazano družbeno odgovornost in solidarnost, ki so jo izkazali s podaljšanjem brezplačne uporabe 39 SIM kartic, ki jih prostovoljci_ke uporabljajo za nudenje UČNE POMOČI in PSIHOSOCIALNE PODPORE učencem in dijakom - na daljavo.

UP – učna pomoč in psihosocialna podpora družini je projekt, ki je bil razvit v času prvega vala epidemije, kot odziv na potrebe, ki smo jih zaznali v okolju tako med učenci kot tudi starši in učitelji. V tem času (od konca aprila do junija 2020) so naši prostovoljci opravili preko 600 prostovoljskih ur, ob tem ko so bili v stiku s skupno kar 42 otroki in družinami. Ker so potrebe po tovrstni pomoči velike, smo se odločili, da s projektom nadaljujemo tudi v šolskem letu 2020/2021.

 

RK Slovenije - Aktualno

Ponedeljek, 30. november 2020

Obvestilo o ukrepih in aktivnostih RKS-OZ Ljubljana

Ponedeljek, 30. november 2020

Nujna oskrba prebivalstva

Petek, 6. november 2020

Teden solidarnosti RKS, 1.-8. novembra

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič Dan za spremembe Zurnal24.si

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ljubljana