Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana
01 425 34 19
040 871 589, 041 706 657

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

info@rdecikrizljubljana.si

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
E-pošta: prva.pomoc@rdecikrizljubljana.si

 

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


SKRB ZASE in SKRB ZA DRUGE

Skrb zase je temeljnja dejavnost vsakega človeka, ki nam omogoča tudi da lažje skrbimo za druge. V drugem valu epidemije koronavirusa smo na Rdečem križu Slovenije - Območnem združenju Ljubljana odprli dodatno podstran na kateri boste lahko našli uporabne nasvete, misli, praktične smernice - da boste lažje skrbeli zase ter za druge.

Vabljeni k prebiranju!

Naj bodo tvoje misli pozitivne,
saj se bodo spremenile v besede.
Naj bodo tvoje besede pozitivne,
saj se bodo spremenile v dejanja.
Naj bodo tvoja dejanja pozitivna,
saj bodo odražala tvoje vrednote.
Naj bodo tvoje vrednote pozitivne,
saj bodo postale tvoja usoda.

Mahatma Gandhi

#solidarnost

Hvaležnost

 

Že dva meseca širimo misli o skrbi zase in za druge. Zadnje dni letošnjega leta namenimo HVALEŽNOSTI. Hvaležnost je moč. Omogoča nam, da se zavemo drobnih in velikih reči, ki nas bogatijo. Za nami je leto 2020. Prineslo je epidemijo in številne izzive. Težave in omejitve pa prinesejo tudi nove priložnosti.

HVALA prostovoljkam in prostovoljcem; skupaj z vami lahko lajšamo stiske ljudi in širimo humane vrednote tudi v nenavadnih časih

HVALA vsem donatorjem; s svojimi sredstvi omogočate, da lahko ljudem pomagamo tudi takrat, ko vsi drugi sistemi zatajijo

HVALA vsem partnerskim organizacijam; skupaj sooblikujemo svet, v katerem je vredno živeti

HVALA sofinancerjem, ki prepoznavate pomen razvoja programov in stalnega delovanja, saj se rezultati dolgotrajnega dela pokažejo ravno v takšnih kritičnih situacijah

HVALA vsakemu izmed vas, ki z drobnimi dejanji sporoča, da želi živeti v svetu, kjer bo vladalo spoštovanje, medsebojno sodelovanje in solidarnost.

Za kaj ste pa vi hvaležni?

#skrbzase #skrbzadruge #hvaležnost #solidarnost #2020 #sharingiscaring

Hvala za foto: Elias Maurer, Unsplash

Preproste poti v čuječnost #4

Z današnjim zapisom bomo sklenili krog in se povzpeli na drug nivo v spirali življenja. Prižgali smo še zadnjo svečko na adventnem venčku-skupaj smo ustvarili še več svetlobe in se pripravili na sončev obrat. Ta posebni (astronomski) dogodek so praznovala vsa starodavna ljudstva, ki so verjela, da se takrat odprejo še ena vrata, vrata zgornjega sveta in res, zvezde v tem času najlepše žarijo! Rojstvo novega sonca pa je rojstvo novega življenja in preporoda. Danes temu prazniku rečemo božič, kar je seveda pomanjševalnica za malega boga, božiča. Vsi imamo v sebi pra-spomin o življenju, ki ga je zasnovala življenjska energija, zato je prav, da se predamo temu ritmu praznovanja življenja.

Živimo na eni ravni dojemanja, vendar obstajajo še druge ravni in vsake toliko časa se prebudimo in (na koncu poti) odkrijemo posebna vrata, ki vodijo v nas same. Tam ste varni in sprejeti, tam pravzaprav odkrijete svojo lastno moč. Moč, ki je nastala skozi življenjske preizkušnje, ko ste brodili po močvirju in iskali izhode. Razčlenite besedo "močvirje": MOČ VIR JE! Kdo je močna osebnost? Tisti, ki ima močan ego, ki ima vedno prav? Nikakor. Močni ljudje ste vi, s svojo izkušnjo, ki vas je vodila do premikov.

Te dni vzemite tisto voščilnico, ki ste jo dali na stran. Napišite jo sebi. Napišite si, zakaj ste posebni, za kaj ste hvaležni v tem letu in si napišite želje, ki jih boste uresničili. Misliti je premalo-ko zapišete in oblikujete besede, takrat se že aktivira izpolnitev. Še dodaten namig – dodajte vizualizacijo – predstavljajte se sebe zadovoljne, pokončne, nasmejane! Želimo si vse dobro-kaj je to? Bodite konkretni!

Premalo je, če si želite zdravja-prav je, da sprejmete odločitev, da boste v dnevni ritem vključili nekaj za boljše počutje in zdravje. Nekaj predlogov:

- petnajst minutno jutranja telovadba,

- polurni sprehod vsak trikrat tedensko,

- obred pitja čaja v tišini,

- ples ob priljubljeni glasbi,

- zavestno prehranjevanje.

Lahko sprejmete odločitev, da bi v svoje življenje pritegnili več obilja-vprašajte se, kaj bi želeli početi in se pri tem dobro počutili? Morda boste najeli vrtiček in ga obdelovali z družino, morda se boste posvetili ročnim spretnostim, morda imate dar za pisanje pesmi … Morda vam vaš konjiček prinese tudi dodatni zaslužek.

Napišite svoje želje (sama jih napišem po alinejah) in bodite ustvarjalni. Ko boste napisali voščilnico sebi, jo zaprite v kuverto in jo odprite šele naslednje leto (preden boste ponovno napisali novo)-prijetno presenečeni boste. Preverjeno! Sama to počnem že 20 let. (Alineje zato, da lažje delam kljukice, ko so želje uresničene.)

V vas je moč! Moč, ki izhaja iz vas samih, ne spremeni samo vas, temveč tudi svet okoli vas! Toda moč ega vodi v nasprotno smer. Osredotočite se na to, kaj si res želite, da bi bila vaša prihodnost. Ozavestite svojo moč in se preprosto uresničite. Močni ste! Prav je, da najprej poskrbite zase. Ko ste vi dobro in osredinjeni, takrat lahko poskrbite tudi za druge. Oddajali boste pozitivno energijo in točno tako boste tudi privabili v svoje življenje.

Krajša meditacija pred samim pisanjem

Prižgite si svečko. Vdihnite in izdihnite, poravnajte se, prisluhnite le ritmu svojega dihanja. Zaupajte svojemu ritmu in prisluhnite tišini. Znotraj tišine počiva moč, ki čaka na prebujenje. Iz tišine izvira življenje … Tišina je in se širi in tudi vaše bitje se širi v tej tišini. Kot da je tišina tiha prisotnost neke višje sile, ki je zmožna prodreti v vse, ker je sama brez odpora. Najgloblje jedro vašega bitja teži k vrnitvi v svoj izvor, k radosti življenja … Še malo in tišina se bo prelila v dejavnost in radost pričakovanja. Skozi ta čudoviti ples širjenja in krčenja sprejemate vase življenjsko energijo, ki vas povezuje v kozmičnem ritmu zvezd in življenja samega.

Segrejte dlani in si jih položite na zaprte oči. Zaupajte, da vidite vse, kar je treba videti.

Segrejte dlani in si jih položite na ušesa. Zaupajte, da slišite vse, kar je treba slišati – tudi notranje bitje.

Segrejte dlani in si jih položite na srce. Zaupajte v svojo moč! Naj se ritem vašega srca uskladi z ritmom življenja.

Zdaj pa k pisanju!

Namig iz šamanskih kart

Zia-Sonce je posvetilo v vaše življenje. Je simbol samozdravljenja na vseh ravneh. Osvetljuje bistvo, da ste vi tisti, ki se odločate, katero smer boste izbrali, kateri način uporabili. Hkrati vas opominja, da imate vso potrebno moč, da svetlobo poiščete v svoji notranjosti in ji dovolite, da vas dviga na poti vašega osebnostnega in duhovnega razvoja. Poiščite tišino sredi hrupa sveta. Sonce je prisotno ves čas-tudi takrat, ko se skriva za oblaki!

Srečno in srčno!

Helena Cesar

https://www.zarek-hc.si/

Preproste poti v čuječnost #3

Eden od korakov v čuječnost je tudi odpreti srce. In seveda vsak dan začeti znova. Pravzaprav to že počnemo preko dihanja in zavedanja trenutka: z vsakim vdihom sprejemamo življenje in z vsakim izdihom izločamo iz sebe to, česar ne potrebujemo.

Kako naj odpremo srce, ko pa je pogosto hladno zaradi preizkušenj, s katerimi se srečujemo? Kako naj občutimo toploto, ko pa smo omejeni z druženjem, ko so objemi postali virtualni? Ko nas bivanjske stiske potiskajo v kot, je težko odpreti srce in razpreti krila. Strah in negotovost postajata del vsakdanjika. Vendar obstaja mnogo močnejša energija z višjo vibracijo, ki nam omogoča, da se v polnosti odpremo življenju in njegovim darovom, si ogrejemo srce …, še več, da zažarimo v dobroti. Preprosta zahvala je vse, kar je potrebno, da oživimo pozitivne občutke in se odpremo čarnosti predvsem v tem mesecu.

Lepo se bere in drži, da v teoriji ni razlike med teorijo in prakso. V praksi pa …, kako začeti? Eden od načinov za izboljšanje počutja je izražanje hvaležnosti – lahko začnemo že zjutraj in smo hvaležni za dobro spanje, odlično kavico, za okusen zajtrk, za sporočilo, ki smo ga prejeli, za telo, ki mi služi … Zvečer, ko zaključujemo dan, ponovno izražamo hvaležnost in se spomnimo tri stvari, zaradi katerih je bil dan izpolnjen – lahko si jih tudi zapišemo! Je tudi izziv, da to počnemo skupaj z družino, predvsem z otroki! Ko dan zaključimo s hvaležnostjo, je mir v srcu zagotovilo za krepčilen in hranilen spanec!

Namen vseh nas je, da sijemo, tako kot sijejo otroci. To je v vsakomer, ne le v nekaterih izmed nas. In ko spustimo na dan svoje luči, nezavedno damo drugim dovoljenje, da to storijo tudi oni. Ko se osvobodimo lastnega strahu, naša prisotnost samodejno osvobodi druge. -M. Wiliamson

Dobrodelnost ni domena materialnega sveta in njenih dobrin, temveč je domena vašega srca. Najdragocenejše so pogosto majhne stvari, običajno samoumevne, ki so del mandale življenja. Jih opazimo, smo hvaležni zanje, se jih upamo izraziti? Kot je na primer nov dan, ki skriva v sebi priložnosti. Ko v drugem človeku prepoznate dobro, mu to daste vedeti in se mu zahvalite za to, ne dvignete pozitivne vibracije samo njemu, temveč predvsem sebi. Takrat nehote odprete svoje srce in se poravnate. In ko ste poravnani, postanete močnejši, aktivni!

Hvaležno srce je magnet za čudeže! Jaz sem hvaležna.

Še en namig v duhu decembrskih dni: izdelajte voščilnice in se spomnite na tiste ljudi, ki so se dotaknili vašega življenja. Včasih zadostuje stavek, ki vas je v določenem trenutku opogumil ali vam izrazil sočutje. Ne samo, da boste izrazili hvaležnost, dopustili boste, da sprejmete tudi vi sami. Poskusite – že misel na zahvalo vas bo ogrela. Sama sem že pripravila celo škatlo voščilnic in že vem, komu jih bom poslala. (Eno voščilnico pa si dajte na stran – to boste napisali tik pred prazniki zase! Več v naslednjem prispevku.)

Hvaležnost segreje srce iz primeža prizadetih čustev in ranjenega ega. Hvaležnost zdravi. Smo v času obdarovanja in dobrodelnosti. Mar ni čarobno: ko dajemo, vedno največ dobimo sami!

Hvala ti za pulover, ki si ga spletla zame in me še vedno greje.

Hvala za čudovito sliko, ki me vedno razveseli, ko jo pogledam.

Hvala, ker si me tako toplo sprejela v svoj dom v času stiske.

Hvala za tvoj topli medvedji objem.

Hvala za čudovite sprehode v gozdičku.

Hvala, ker si me vozila k zdravniku, ko sem bila v mavcu.

Hvala za najboljšo kavo, ki si jo skuhala v gozdu.

Hvala, ker si del mojega življenja.

Hvala ti, ker si mi na pragu polnoletnosti rekla, da zaupaš vame.

Hvala ti za ptičjo hišico, ki dnevno gosti ptičke – ti me res razveselijo!

Hvala vam, ki to berete, za zaupanje.

Tedenski namig iz šamanskih kart

Ogenj kot element predstavlja energijo, moč in svetlobo. Ogenj nas v svojem bistvu lahko ogreje, ali ožge, preoblikuje, ali uniči in spreminja stvari iz vidnega v nevidno. V vsakdanjem življenju in na svoji poti se naučite, kdaj in kako uporabljati energijo vašega notranjega ognja. Lahko jo uporabljate modro in učinkovito, ne da bi škodovali sebi ali drugim. Predvsem bodite pozorni, da skrbite za harmonijo med delom in počitkom in se izognete sindromu izgorelosti. Zavedajte se, da so vaše misli in besede, občutki in dejanja sestavni del izjemnih moči življenja samega.

Ta teden si naredite obred s svečo-prižgite jo in kakšno minuto glejte v sredino plamena, nato zaprite oči-naj se vaše misli in občutja prečistijo v ognju. Ponovite še dvakrat. Naj vaša vizija prihodnosti postane svetla s pomočjo ognja.

Naj vas greje vaš notranji plamen.

Helena Cesar

https://www.zarek-hc.si/

Preproste poti v čuječnost #2

Z dihanjem smo stopili korak bližje k sebi. Vse poti (vse tehnike) se združijo v eno pot in vodijo k sebi. Kljub vsemu očitnemu nas lastna navigacija velikokrat pusti na cedilu, saj smo se zaradi raznih travm naučili postaviti blokade, se zavarovati pred bolečinami, pred svetom. Ta pot vpogleda in preobrazbe je zahtevna, saj teži k temu, da podremo barikade, ki nam več ne koristijo. Lažje je uporabiti 'obliže,' zaposliti svoje misli z drugimi stvarmi, se potolažiti, "Saj ni tako hudo," toda nikakor ne moremo ubežati sebi.

Telo (na več ravneh) se trudi za ohranjanje ravnovesja, nam pošilja sporočila, v nekem trenutku pa preprosto ugotovimo, da se želimo počutiti dobro, da je čas za spremembo. In zdaj je tukaj zasnežena belina, hladna jutra z ledeno jasnostjo … Izkoristimo podporo decembrskih energij, da odpustimo stvari, ki za nas niso več dobre in tako naredimo prostor za nove!

Kako odločneje stopiti na to pot vase? Z negovanjem čuječnosti. Opazujemo telo ali je zakrčeno, opazujemo dih ali je pretočen, opazujemo misli, občutke ... Lahko se vprašamo, kdo upravlja naše misli, od kje se porajajo občutki? "Sem to jaz ali sem na avtopilotu?!" Izziv, kajne! Razmislimo, kaj nas v življenju onemogoča, kaj nas slabi!? Za dodatno podporo ob tem spraševanju (ali pa ko občutimo negotovost) lahko uporabimo zavestno dihanje, roke pa prekrižamo nad prsmi in nežno tapkamo (v metuljčku) po ključnici. Poskusite, skrajno osvobajajoče je in pripomore k boljšemu počutju! Zdaj si lahko zastavimo cilje od-puščanja-vse z namenom, da se podpremo, da naredimo prostor za nove stvari, tudi za novoletne želje. Kateri izmed predlogov si zasluži zlato medaljo in ga boste uvrstili v svoj nabor?

- ne družimo se več z ljudmi, s katerimi se ne počutimo dobro

- na Facebooku nismo več kot pol ure dnevno

- ne zapravljamo časa s stvarmi, ki nas ne veselijo

- sladkarije si privoščimo le enkrat tedensko

- namesto nanizanke na TV-ju si privoščim pogovor s seboj ali meditacijo

- ob skupnih obrokih odložimo telefone v predsobi

- dodajte si poljuben izziv

Na tak način bomo prečistili svoj življenjski slog in se lažje posvetili polnejšemu življenju ter krepitvi lastne odpornosti.

"Smo tukaj in zdaj, edini trenutek, v katerem smo živi, je sedanji." -Thich Nhat Hanh

Zavestno dihanje nas povezuje s seboj, lahko se zavemo tega trenutka, lahko smo 'tukaj'. Kaj sploh pomeni biti 'tukaj'? Prav vsak izmed vas ima to posebno mesto! Zame je to neki varen prostor znotraj mene, kjer se povežeta tako um in telo. To je mesto, kjer ne občutim stresa, niti pritiska, to je sveti prostor mojega bitja. Moja jutranja rutina je negovanje čuječnosti ob pitju kavice - preprosto sem v samem trenutku (brez odprtega koledarja, brez telefona, brez novic in dejavnosti). Opazujem ptice, diham z dnevom in si polnim baterije! Ko tako doživljam prostor znotraj sebe, ga lahko povežem z zunanjim svetom in ga delim tudi z drugimi. In tudi ta trenutek, ko pišem, in ta trenutek, ko berete, smo na neki posebni način povezani v prisotnosti tega trenutka. Občutite tudi vi ta vaš tukaj in zdaj in svojo veličino prisotnosti, ki je vaše varno zavetje.

Tedenski namig iz šamanskih kart – duh dežja

Duh dežja s sliko deževnih oblakov nam nakazuje bližajočo se prenovo, na ponovno oživitev načel in vrednot, ki se dotikajo našega bistva. Opominja pa tudi na potrebno čiščenje vsega, kar se je nabralo in ovira nadaljnji razvoj.

Ste na pravi poti in začenja se nov cikel vašega osebnega razvoja; vaši načrti in projekti bodo uspevali. V naravi je tako, da brez oblakov ni dežja. Te dragocene kapljice običajno ne padejo same od sebe z neba – za to so potrebne zakonitosti narave. Tudi vi ste del narave!

Narava vas vabi v svoj objem, vabi vas na pot k sebi, v skrivnostni beli december – mesec upanja in zaupanja v lastno moč.

Helena Cesar

https://www.zarek-hc.si/

Preproste poti v čuječnost #1

Vstopili smo v zadnji mesec, mesec december. To je čas umika vase in zmožnost preporoda. Skupaj se bomo tedensko podali v čas iskrive svežine upanja, dodajmo še "z" - Zaupanja v zakonitosti narave. Zakonitosti narave so (moja) "rešilna misel" in veljajo za vse ljudi enako, veljajo tudi za naravo: vse ima svoj začetek in svoj konec. Skupaj se bomo preko štirih prispevkov podali na preproste poti, ki nam lahko olajšajo bivanje, nas vodijo k sebi, k bolj ozaveščenemu življenju. Želim vam prijetno decembrsko popotovanje.

Nekateri skoraj budni, nekateri v prebujanju. Čeprav se dnevna svetloba krajša, je to čas, ko pomagamo svetlobi in prižigamo svečke na adventnem venčku in prižgali smo prvo (lat. adventus, pomeni pričakovanje). Vedno več nas je (ki prižigamo svečke in luči), vse več svetlobe žari v nas in na Zemlji. Vsi imamo v sebi pra-spomin o življenju, ki ga je zasnovala življenjska energija, ki teži k sreči in miru.

Žal se tudi v tem predprazničnem času soočamo s preizkušnjami in bivanjska stiska se pogosto poglablja. In čeprav včasih obupujemo, imamo priložnost vprašati se o smislu svojega življenja in imamo možnost od-pustiti nekatere nesmisle. Seveda na določene okoliščine nimamo vpliva, vsekakor pa imamo vsi vpliv, da se vedno znova odločamo o lastnem odzivu. Občutiti se, negovati čuječnost, se na varen način soočiti s seboj – to je tisto, kar prebuja lastne moči. Seveda temu neizogibno sledi sprememba in šteje vsak korak, vsak nov vdih, vsak nasmeh! (Vdihnite in izdihnite, nasmehnite se, poravnajte se) Kako in kje začeti? Ko se rodimo, najprej vdihnemo …

"Jaz diham!" - Ozaveščeno dihanje ne samo da zmanjša stres, temveč nas poživi!

Globina vdiha nam kaže, koliko smo pod stresom. Prepogosto se niti ne zavedamo dihanja in to postane plitvo, nezadostno. Dihalni proces sodi med najpomembnejše vidike fizičnega in duševnega zdravja ter dobrega počutja.

Predlagam vam preprost izziv: zavedajte se dihanja in poskusite zaupati modrosti telesa, da telo ve, kaj je prav, da izdihne in kaj je dobro, da vdihne. Misli lahko zaposlite z besedami, "Jaz Diham." Naredite tri zavestne vdihe in izdihe in si predstavljajte, da izdihujete vse odvečne napetosti, težke misli … Zaprite oči in se opazujte. Lahko si pomagate z rokami (ob vdihu dvignete roke v črko "V" Victory – zmagovalko, zmagovalca), tako boste zajeli še več zraka, lahko pa si roke položite na telo. Storite to vsaj dvakrat dnevno, vsak dan … - tako boste na preprost način izboljšali imunski sistem, zmanjšali stres, postali boste bolj zavestni sebe. Pomislite na preprosto naravno zakonitost: da bi mogli vdihniti, je treba preje izdihniti. Ta preprosta logika velja za vse stvari v življenju. Ko nekaj odpustim iz svojega življenja, naredim prostor za nekaj novega. Kaj pa vam predstavlja dih? Postanite sami sebi naVDIH!

Če želite, si lahko naložite brezplačno aplikacijo in se nauči kaj več o tehnikah dihanja http://nirvana.fitness/Cloud7/ - novo učenje in raziskovanje je vedno dobrodošlo.

Tedenski namig šamanskih kart

Kljub temu da smo mi tisti, ki delujemo in prevzemamo odgovornost, nam dobro dene kakšen namig, ki nas usmeri v pravo smer. Za posebne priložnosti so na mestu šamanske karte.

Zvezdni utrinek nas poziva k razmisleku o lastnem življenju, o poslanstvu. Ali naša življenjska pot pušča svetlo sled? Hkrati je sporočilo prednikov, ki nas prosijo, da se vprašamo, kaj puščamo na svoji življenjski, puščamo svetle sledi? Zvezdni utrinek zasveti v svoji veličastni svetlobi, nam pokaže pot in kmalu zatem ugasne. Je znamenje dobre spremembe, ki se nam obeta v prihajajočem tednu.

Vprašajte starejšo osebo, kaj je bilo najpomembnejše v njihovem življenju do zdaj in kakšen nasvet bi dali mlajšim na njihovi poti?

Naj bo vaša pot v čuječnost svetla – vsak dan. Poskrbimo zase in za druge!

Helena Cesar iz Žarka

https://www.zarek-hc.si/

Zelenje za zimo

Zima je že potrkala na vrata, zjutraj se prebudimo v mrzla jutra in zelenje je pobelila slana.

Kaj malo časa in rastlinja nam je še ostalo, da bi si zagotovili še nekaj "zelene podpore" za dolgo zimo.

Pomen klorofila za naše zdravje

Ljudje smo z rastlinami močno povezani in življenje brez njim za nas ne bi bilo mogoče. Oskrbujejo nas z energijo v obliki hranilnih snovi in kisikom, mi pa njih z ogljikovim dioksidom, ki ga porabljajo pri fotosintezi. Kisik potrebujejo vse naše celice za normalno delovanje.

Klorofil

Pravijo, da je klorofil utekočinjena sončna energija. Klorofil vsebujejo nadzemni, zeleni deli rastlin. Posebej veliko ga je v temno zeleni listnati zelenjavi, vsebujejo pa ga tudi alge.  

Molekula klorofila in molekula hemoglobina sta si močno podobni.

Vir: splet

Klorofil je pomemben za naše zdravje, saj mu pripisujejo kar nekaj pomembnih učinkov:

- pospešuje delovanje celičnih,

- pospešuje obnovo tkiv in celjenje ran,

- pomaga odpravljati slabokrvnost,

- čisti in razkužuje črevesje,

- pomaga pri čiščenju jeter,

- zmanjšuje vnetje,…

To je le nekaj učinkov in jih je še veliko več. A ni pomembno uživati le klorofil, pač pa celotno živilo v katerem se nahaja, saj imajo zeleni deli rastline še druge pomembne zaščitne snovi kot so minerali in vitamini ter vlaknine, ki so zelo pomembne za delovanje peristaltike (skrbijo za redno izločanje in odpravljajo zaprtje), razstrupljanje (ker nase vežejo strupe v črevesju) in  so hrana za dobre črevesne bakterije zdrav mikrobim).

Preden zapade sneg

Čeprav je pozna jesen in smo vrtove že pospravili, rastline pa prehajajo v obdobje mirovanja, lahko kanček zelenja še vedno ujamemo in ga shranimo za zimske dni. Še vedno lahko naberemo trpotec, ki je zelo odporna rastlina, koprive pa tudi regrat.  Liste koprive lahko posušimo in iz njih kuhamo čaj, še bolje pa je, da jih kar cele dodamo jedem (npr. kremnim  zelenjavnim juham). Lahko se malo poigramo in pripravimo pesto. Zelenim listom trpotca dodamo oreščke (mandlji, lešniki, indijski oreščki…) in/ali semena (bučna, sončnična…) vse skupaj zmeljemo, dodamo malo soli in oljčno olje (če dodajate bučnice se bolje poda bučno olje), naložite v  kozarčke (pazite, da bo pesto prekrit z oljem, ki prepreči dostop zraka) in zaprete. Tako pripravljenega lahko porabite za testenine, njoke, kot namaz ali dodatek različnim jedem. Seveda pri tem pazite, da ga naberete tam kjer je čista narava, ga temeljito operete in osušite. Regrat pa je odlična poživitev sredi pozne jeseni, saj smo ga vajeni uživati predvsem kot prvo spomladansko solato.  

In ko zapade sneg

Čeprav so zime vedno bolj zelene, pa vendar ne ponujajo velikega izbora zelenih rastlin, saj narava počiva. Da bi se tudi pozimi oskrbeli z zadostno količino klorofila in drugimi pomembnimi snovmi, se spomnimo na zelišča in dišavnice.

V hitenju pogosto pozabimo dodati še tisto "piko na i", ki jo predstavljajo zelišča in ne vpliva samo na  okus ampak naš obrok obogati tudi s prehranskega vidika. Že dodatek bazilike, šetraja, zelene, peteršilja in drugih zelišč lahko pomembno izboljša vrednost vašega obroka.

Poskrbite, da imate sveža zelišča tudi pozimi. Posejte jih v lončke in jih vzgojite na okenski polici.

Če so zelišča malo bolj zahtevna za vzgojo pa je vzgoja pšenične (ali ječmenove) trave zelo enostavna. Preprosto žito posejte v cvetlične lončke ali korita, postavite na svetlo in skrbite za primerno vlažnost. Ko žito zraste (cca 15 cm oziroma na dan, ko žito začne razvijati prvo kolence je vsebnost hranilnih snovi najvišja) ga požanjete  in pripravite zeleni smuti, če je dovolj mlado in mehko, ga nasekljate tudi na solato ali dodate drugim jedem. Poskrbite, da ga boste imeli stalno pri roki tako, da vsak teden posejete lonček ali dva in ga žanjete sproti ali ko je pravi čas. 

Ne pozabite tudi na kalčke, ki jih prav tako lahko vzgojite sami, kalčki so zelo bogati s hranilnimi snovmi. Uporabimo jih, ko se razvijejo zeleni listki. Uživajte sveže, dodate različnim jedem kot so solate, sendviči, namazi…

Veliko zelenja in zdravja v zimi, ki prihaja vam želim!

Vir: Victoria Boutenko: Zeleno za življenje

mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

Zdravje iz trebuha

Zdravje iz trebuha

Ne da bi se zavedali, z nami sobiva milijarde mikroorganizmov, tako v našem telesu kot na njem in v seštevku predstavljajo več celic kot jih ima naše telo. Če bi jih združili, bi z njimi napolnili liter in pol veliko posodo in bi tehtali 1,5 do 2 kilograma. To pa je približno toliko kot povprečno tehtajo možgani odraslega človeka. Naključje? Ne, saj so naši možgani in črevesje povezani bolj kot se tega zavedamo.

Mikrobiom in njegova vloga

Z besedo mikrobiom označujemo mikroorganizme, ki tvorijo floro v našem telesu. Največ njih se nahaja v našem črevesju (sicer pa se nahajajo tudi na drugih sluznicah in na koži), kjer sodelujejo pri vrsti fizioloških procesov. Stanje našega mikrobioma je ključno za naše zdravje.

Zdrav mikrobiom je pomemben za ohranjanje zdravja saj:  

- vpliva na delovanje imunskega sistema,

- z nevtralizacijo strupov (toksinov) skrbi za razstrupljanje telesa,

- sodeluje v vnetnih procesih in preprečuje avtoimunski odziv,

- proizvaja nevrotransmitorje in določene vitamine (K vitamin),

- pomaga pri prebavi in absorpciji hranilnih snovi,

- sodeluje pri signaliziranju občutka lakote/sitosti,

- vpliva na porabo ogljikovih hidratov in maščob,

- z vplivanjem na endokrini hormonski sistem sodeluje pri obvladovanju stresa…

Vsi ti procesi vplivajo na to, kako trdno bo naše zdravje oziroma ali bomo zboleli za katero od mnogih bolezni.

Naš mikrobiom se oblikuje že ob rojstvu. V veliki meri je pogojen z obliko rojstva in začetno prehrano. Otroci rojeni po naravni poti in dojeni imajo tako večjo možnost, da bo njihov mikrobiom pravilno oblikovan, žal pa na naše rojstvo nimamo vpliva. Pa vendar, za svoj mikrobiom lahko marsikaj storimo tudi v kasnejših letih. 

Probiotik/prebiotik

Odkritih je že preko 10.000 različnih mikroorganizmov, ki so del našega mikrobioma. Pa vendar prevladujeta populaciji dveh  skupin to sta Bacteriodites in Firmicutes. Slednji so manj zaželeni v sestavi naše flore. Najbolj raziskana seva iz skupine Bacteriodites sta Lactobacillus in Bifidobacterium.

Niso vsi mikroorganizmi, ki zaidejo v naše telo koristni, mnogi lahko povzročijo različna obolenja in jih imenujemo patogeni mikroorganizmi. Tisti, ki našemu telesu koristijo in so sestavni del zdrave črevesne mikroflore pa imenujemo probiotiki. Tako smo na policah lahko našli živila, na katerih je bila oznaka kot je na primer probiotični jogurt. Le tega ni več dovoljeno oglaševati, so pa še vedno navedeni mikroorganizmi, ki se v izdelku nahajajo.

Poleg izraza probiotik srečujemo tudi izraz prebiotik, s katerim označujemo snovi, ki ugodno vplivajo na našo črevesno mikrofloro in najpogosteje predstavljajo hrano za rast koristnih mikroorganizmov.

Kot ugotavljajo strokovnjaki, je pomembna tako vrsta, kot raznolikost in razmerje med posameznimi sevi mikroorganizmov, na kar lahko vplivamo s pravilno prehrano, gibanjem in tudi našo naravnanostjo oziroma stresom.  

Kako lahko vplivamo na mikrobiom

Na naš mikrobiom negativno vpliva:

- izpostavljenost škodljivim substancam (določene sestavine hrane kot sta gluten in sladkor, klor, ki se  nahaja v vodi, nekateri dodatki v živilom, kot so konzervansi, ojačevalci okusa ipd., onesnaževala tako v naši hrani kot okolici-pesticidi, škodljive kemikalije, nikotin, pa tudi določena zdravila kot so antibiotiki),

- pomanjkanje hranilnih snovi, ki podpira zdrave in raznolike družine bakterij (enolična prehrana, visoko predelana, premalo zaužite zelenjave in sadja z veliko vlakninami, veliko sladkorja,….)

- stres.

Sterilno okolje in uporaba antibiotikov slabi pestrost mikrobioma, naj bo zdravnik tisti, ki presodi kdaj je potrebno poseči po antibiotiku, ko njegove pozitivne lastnosti pretehtajo negativni del, zato je jemanje antibiotikov "po lastni presoji" močno odsvetovano.

Prehrana, s katero podpremo razvoj in vzdrževanje zdravega  mikrobioma

Uživajmo več fermentiranih izdelkov kot so mlečni izdelki (jogurt, kefir…), zelenjava (naravno kisano zelje, repa in druga zelenjava, opomba: v kis vložena zelenjava tega učinka nima), določeni fermentirani napitki (kombuča), s čimer bomo v naše telo vnesli koristne mikroorganizme. Ob tem spomniti, da morajo biti zaužita živila sveža in ne kuhana, saj jih termična obdelava uniči.

Pomembno je, da uživamo čim več zelenjave, ki vsebuje veliko vlaknin, saj so to hrana za naše bakterije. To je predvsem zelena (listnata) in nadzemna zelenjava. Uživajmo sadje, ki vsebuje več polifenolov, saj so koristni za naše zdravje, posebej bogato je jagodičje (borovnice, črni ribez, aronija, bezgove jagode...). 

Uživajmo dobre maščobe, bogate z omega tri maščobnimi kislinami in nizko vrednostjo nasičenih maščobnih kislin (oljčno olje, laneno seme, olja nepraženih oreščkov) in zmanjšamo količino maščob kot so rafinirana rastlinska olja, ki vsebujejo veliko omega 6 maščobnih kislin.

Izogibajmo se prečiščenim živilom kot je bela moka in sladkor. Posezimo po polnozrnati moki, kašah, nadomestimo del pšenice tudi z drugimi žiti, ki vsebujejo manj glutena, pazimo, da so tudi ti izdelki polnovredni.

Sladkor deluje na naše zdravje razdiralno, poveča vnetje, poruši homeostazo, deluje kislino tvorno s čimer dodatno izčrpa telo, ki skuša to uravnati s črpanjem mineralov kot so kalcij, magnezij, fosfor iz lastnih zalog. Izčrpavanje ima daljnosežne posledice, saj pomanjkanje mineralov vpliva na druge procese in delovanje metabolizma. Zato se izogibajmo uživanju prečiščenega sladkorja tako samostojno kot v izdelkih, kjer je pogosto "skrit". Morda nam bo na začetku težko (saj sladkor povzroča tudi odvisnost) in bodo jedi premalo okusne, saj pretirano draženje čutnic, povzroči, da so le te manj občutljive, a s časoma spet začnemo zaznavati popolnost okus celega živila, ki ga ne prekrije le sladek okus. 

Uživajmo živila, ki v telesu zavirajo vnetje, kot so: aloe vera, alge, kreša, zeleni čaj, ingver, kurkuma, hren, čebula, kumina, črna kumina, žajbelj.

Obogatimo naše jedi z začimbami in dišavnicami, ki so bogata z zaščitnimi snovmi in obogatijo tudi okus in se jim bomo posvetili v naslednjem prispevku.  

Ne pozabite, tudi gibanje ima na naš mikrobiom pozitiven učinek.

Viri: D. Perlmutter: Zdravi možgani; N. Appleton: Samomor s sladkorjem

mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

Imunski sistem in ohranjanje zdravja

Vloga imunskega sistema

Imunski sistem je pomemben za ohranjanje našega zdravja. To je zapleten organski sistem, ki ga sestavljajo določene specializirane celice, organi in procesi, ki nadzorujejo naše telo in ga zaščitijo pred patogenimi mikroorganizmi (to so tisti, ki lahko povzročijo pri ljudeh obolenje) in drugimi škodljivimi snovmi. Njegova ključna značilnost je, da prepoznajo tuje celice, jih ločijo od nam lastnih in ob njihovi prisotnosti sprožijo ustrezen odziv. Odzove se lahko tudi na določene zdravilne učinkovine, kemikalije, cvetni prah… Včasih se nepravilno odzove tudi na naše lastne molekule, kar je značilno za nastanek avtoimunskih obolenj.

Naš imunski sistem nas torej varuje pred škodljivimi vplivi okolja in skrbi za ohranjanje našega zdravja. Če je naš imunski sistem močan, teže zbolimo in tudi v primeru ko zbolimo, je potek bolezni običajno lažji in krajši, od tod tudi vsi pozivi, da ga je potrebno okrepiti.

Kaj vse vpliva na imunski sistem

Kako močan bo naš imunski sistem je veliki meri v naših rokah, saj nanj vplivamo z našim življenjskim stilom, kamor sodijo tako navade kot razvade.

Trije temelji na katerih gradimo so:

Pravilna, zdrava prehrana, kamor sodi tudi uporaba / izogibanje škodljivih snovi iz okolja kot so na primer pesticidi, kemikalije v čistilih, kozmetiki….

Skrb za dobro telesno kondicijo: pomembna je tako aerobna (npr. tek, hitra hoja kolesarjenje itd.) kot anaerobna vadba (vaje za moč).

Skrb za dobro psihično počutje, kjer je pomembno, da znamo obvladati stres, smo pozitivno naravnani, se znamo sprostiti in veseliti.

Dokazano je, da vsi trije dejavniki medsebojno delujejo in z vplivanjem na vse tri lahko največ naredimo za svoj imunski sistem in s tem zdravje.

Glede na aktualno stanje in čas, ki  prihaja, ko s strahom pričakujemo še druga prehladna obolenja, je pomembno, da za svoje zdravje najprej poskrbimo sami.

Kako okrepimo svoje zdravje

Poskrbimo, da bo na našem krožniku zdrava hrana, sveža in polnovredna živila, veliko sadja in zelenjave, še posebej zelenih delov, izogibajmo se predelani, težki in zelo mastni hrani, kot so ocvrte jedi, živila z veliko dodatki (ojačevalci okusa, konzervansi…), prečiščenim živilom, kot je rafiniran sladkor, bela moka in vsem jedem iz njih. Pijmo dovolj tekočine, naj bo to mlačna čista voda, zeliščni čaji, tudi kakšen kozarec svežega sadnega soka, izogibajmo se sladkanim  pijačam z veliko dodatki (arome barvila, konzervansi). Alkohol slabi naš imunski sistem, zato se ga v velikih količinah izogibajmo. Izbirajmo torej enostavna ne predelana in sveža živila. Če je mogoče posezimo po domačih ekoloških proizvodih.  

Okrepimo našo telesno dejavnost. Izgovor, da nimamo časa zanjo, presezimo in vključimo več gibanja v našo dnevno rutino. Zakaj ne bi na primer določeno pot opravili peš namesto z avtom, uporabili stopnice namesto dvigala, ne nazadnje lahko kakšne vaje opravljamo tudi med sedenjem za računalnikom ali pred televizijo. Vzemite v roke uteži in telovadite, med tem ko gledate program ali pa izvajajte počepe med temo ko ščetkate zobe. Tukaj tudi izgovor, da nimamo sredstev da bi lahko plačati vadnino v fitnesu izgubi svojo moč, le malo truda je potrebno.

Poskrbimo za naše psihično počutje. Zimski čas je čas počitka, usmerjanja vase, umirjanja in nabiranja moči za nov razcvet. Dnevi so kratki in temu se prilagodimo tudi mi, to je naravni ritem. Preberimo dobro knjigo, pokličimo prijatelja, igrajmo se z otroki, pocrkljajmo hišne ljubljenčke, razmišljamo o stvareh za katere smo lahko hvaležni  in bodimo pozitivno naravnani, iščimo tisto kar je dobro. Ne pozabite, zadosten in globok spanec je ključen za naše zdravje.

Sprehod v naravi – tri v enem

V toplih sončnih dneh se odpravimo na sprehod v naravo. V tem primeru bomo okrepili vse tri temelje imunskega sistema:

nahranili telo z D vitaminom, ki je pomemben člen imunskega sistem, naberemo lahko divje rastline, kot sta trpotec in regrat, ki sta na voljo vse dokler tla ne zamrznejo ali jih prekrije sneg, tako bomo nahranili telo s svežo zelenjavo, veliko klorofila in tudi vlakninami, ki so pomembne za našo črevesno floro, kjer pravzaprav domuje naš imunski sistem,

telesna aktivnost, kjer se zadihamo, napolnimo pljuča s svežim zrakom, pospešimo ritem srca, zbudimo našo telesno energijo, naredimo vmes še kakšno vajo za moč in nenazadnje…

narava pomirja, misli se umirijo, opazujmo jo in ji prisluhnimo, naj bo to ptičje petje ali šumenje potoka, to so zvoki, ki zanesljivo umirijo naše misli in v nas spet vzbudijo veselje.

Tako malo je potrebno, pa tako veliko lahko naredimo za svoje zdravje.   

                                                                                                                                                                                                                   mag. Iva Verbnik, univ. dipl. ing. živ. teh.

 

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 15. april 2021

Obvestilo o izrednem delovnem času

Sreda, 7. april 2021

Svetovni dan zdravja, 7. 4.

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič Dan za spremembe Zurnal24.si

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

OZRK Ljubljana