Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Svetovni dan rdečega križa - 8. maj

Torek, 8. maj 2018

Poslanica ob 8. maju, svetovnem dnevu Rdečega križa in Rdečega polmeseca
NASMEH.
KER NAM JE MAR. POVSOD in ZA VSAKOGAR

Prostovoljstvo s povezovanjem in reševanjem pomaga pričarati nasmeh.
Osmega maja, na rojstni dan ustanovitelja gibanja Henrija Dunanta, praznujemo svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca. S tem dnevom se prične tudi teden Rdečega križa, v katerem območna združenja po vsej Sloveniji pripravijo številne dogodke, s katerimi želimo širši javnosti približati svoje delovanje, opozarjati na pomen prostovoljstva in človekoljublja in med svoje vrste pritegniti nove prostovoljce.
Prostovoljstvo je osrednje gonilo in vrednota Rdečega križa Slovenije, člana največje humanitarne mreže za pomoč ljudem v stiski na svetu – Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Znak Rdečega križa simbolizira humanost in solidarnost, ki sta temelj medčloveških odnosov in solidarne družbe.
Gospodarska kriza pred leti je v naši družbi povečala socialno razslojevanje, ki smo mu v nezmanjšani meri priča tudi danes. Znaten del prebivalstva živi na meji revščine ali pod njo, s čemer jim je onemogočeno dostojno in kakovostno življenje, soočajo pa se tudi s socialno izključenostjo. Poleg stisk, ki jih povzročajo družbene razmere, doživljamo tudi naravne nesreče in katastrofe, v katerih so ogrožena življenja številnih ljudi.
Te stiske pomagajo lajšati prostovoljci Rdečega križa. V prostovoljstvu se povezujemo ljudje različnih generacij in z različnimi pogledi na svet, ki nas druži skupno poslanstvo – nesebična pomoč sočloveku. Pomagamo s hrano, oblačili, pri plačevanju položnic pa tudi z ekipami prve pomoči na kraju nesreč. Poleg prve pomoči, ki jo nudimo sami, usposabljamo številne ljudi, da bi v primeru ogroženega zdravja pomagali sami sebi in svojim bližnjim. Prizadevamo si za uvedbo programov prve pomoči in zdravega načina življenja v vse razrede osnovnih in srednjih šol, ker bomo s tem povečali delež ljudi, ki so kot očividci na kraju nesreče pripravljeni in usposobljeni pomagati, še preden pridejo poklicni reševalci, saj hitro ukrepanje rešuje življenja.
Rdeči križ Slovenije že leta skrbi za izvajanje krvodajalskih akcij v tolikšnem obsegu, da zagotavlja zadostne zaloge krvi vseh krvnih skupin. To samozadostnost pri oskrbi s krvjo želimo vzdrževati tudi v prihodnosti, pri čemer si prizadevamo motivirati mlade ljudi, da se odločijo za krvodajalstvo, saj je le na tak način mogoče ohranjati zadostno število krvodajalcev.
Rdeči križ se usmerja tudi na splošno javnost s programi, ki so namenjeni krepitvi zdravega načina življenja in odkrivanju dejavnikov tveganja.
V Rdečem križu verjamemo, da prispevamo k boljši, bolj odgovorni, povezani in sočutni družbi, v kateri bo manj socialnih razlik in v kateri bosta varnost in pomoč v primeru nesreč zagotovljeni.
TEDEN RDEČEGA KRIŽA 8. – 15. MAJ 2018
Letošnje geslo mednarodne federacije Rdečega križa je NASMEH. Govori o tem, da lahko na obraze ljudi v stiski pomoč sočloveka pričara nasmeh. Ta nasmeh moramo znati videti. Iskrica upanja na obrazu je enaka nasmehu. Manj obupa, strahu in občutka osamljenosti, manj jeze in gneva so znanilci bližajočega nasmeha. Omogočimo ga vsem ljudem okrog nas!

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 28. marec 2024

Spoznajte naše prostovoljke in prostovoljce - predstavljamo vam gospo Marušo Maček

Petek, 22. marec 2024

Pozdrav pomladi na Vrhovcih

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič