Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Svetovni dan humanitarnosti – pozivi k solidarnosti v boju s podnebnimi spremembami

Četrtek, 19. avgust 2021

Svetovni dan humanitarnosti – pozivi k solidarnosti v boju s podnebnimi spremembami

Združeni narodi so današnji dan, 19. avgust, razglasili za svetovni dan humanitarnosti. Ta dan je bil določen v spomin žrtvam na bombni napad, ki se je zgodil 19. avgusta 2003, v hotelu Canal v Bagdadu v Iraku, ko je bilo ubitih 22 ljudi, med njimi tudi glavni humanitarni delavec v Iraku – Sergio Vieira de Mello. Leta 2009 je Generalna skupščina Združenih narodov ta dan razglasila kot svetovni dan humanitarnosti, ki vsako leto opozarja na humanitarno delovanje in mednarodno sodelovanje. Na ta dan se poklonimo vseh humanitarnim in zdravstvenim delavcem, ki pomagajo ljudem v stiskah po vsem svetu in ob svojem delu tvegajo svoja življenja.

Ob epidemiji se je pokazalo kako vsaka odločitev, vsaka kriza ali vsako neodgovorno dejanje kjerkoli po svetu, vpliva na vse nas. Leto 2021 zaznamujejo številne krize, povzročene tako s strani človeka, kot tudi mnoge naravne nesreče, povezane s podnebnimi spremembami. Za rešitev teh kriz potrebujemo večjo globalno odgovornost in pravičnost ter solidarnost.

V letošnjem letu se zato izpostavlja svetovni izziv sprejemanja podnebnih ukrepov, saj trenutne podnebne razmere pustošijo v obsegu, ki ga ljudje na "prvih bojnih linijah" in v humanitarnih skupnostih ne moremo obvladati. Naravne nesreče najbolj prizadenejo najranljivejše in najrevnejše prebivalce sveta – tiste, ki so s svojim načinom življenja najmanj prispevali k svetovni podnebni krizi, in nimajo sredstev za spopadanje z njenimi posledicami – ter milijone drugih, ki nato plačujejo najvišjo ceno in ki že izgubljajo domove, sredstva za preživetje in svoja življenja.

V znamenje solidarnosti z ljudmi, ki so se znašli v stiskah zaradi podnebnih sprememb, se letos odvija globalna kampanja Združenih narodov z naslovom "Solidarni v boju s podnebnimi spremembami, da nikogar ne pustimo ob strani." V sklopu kampanje, v času od 16. 8. 2021 do 31. 8. 2021 poteka globalni izziv #TheHumanRace, ki ljudi po vsem svetu spodbuja k teku, hoji ali plavanju. Vsaka minuta šteje in bo v poziv svetovnim voditeljem, ki se bodo v letošnjem novembru zbrali v Glasgowu na Podnebnem vrhu Združenih narodov (COP26), da pospešijo sprejemanje podnebnih ukrepov in pomagajo blažiti povzročene spremembe v državah v razvoju. Več o kampanji si lahko preberete tukaj. Vabljeni, da dodate svoj glas!

Ob svetovnem dnevu humanitarnosti se še posebej zahvaljujemo številnim prostovoljkam in prostovoljcem, ki s svojo aktivnostjo, angažmajem in predanostjo udejanjate humano poslanstvo Rdečega križa!


Foto: Markus Spiske

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 28. marec 2024

Spoznajte naše prostovoljke in prostovoljce - predstavljamo vam gospo Marušo Maček

Petek, 22. marec 2024

Pozdrav pomladi na Vrhovcih

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič