Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Mednarodni dan humanitarnosti, 19. avgust

Petek, 17. avgust 2018

24. junija 1859 je Henry Dunant prišel na bojišče Solferina, kjer se je odvijala bitka, v kateri je umrlo 6000 ljudi. Številni so bili hudo ranjeni in poškodovani, zato so potrebovali pomoč. Dunant je okoli sebe zbral prostovoljce iz okoliških krajev in z njimi ranjence prenesel v bolnišnico. S tem dnem se je rodila ideja Rdečega križa, ki največjo humanitarno organizacijo zaznamuje še danes.

Po vrnitvi iz Solferina v Ženevo, je Dunant organiziral gibanje. Leta 1864 je več držav podpisalo Konvencijo o pomoči ranjenim na bojišču, ki je predhodnica Ženevske konvencije in mednarodnega človekoljubnega prava.

Danes Mednarodno gibanje Rdečega križa in Rdečega polmeseca vodijo temeljna načela: HUMANOST, ki pomeni medsebojno pomoč in lajšanje človeškega trpljenja v vseh primerih stisk, NEPRISTRANSKOST, ki pomeni pomoč ljudem ne glede na narodnost, versko ali politično prepričanje in socialni status, NEVTRALNOST, ki pomeni ohranjanje zaupanja vseh, zaradi katerega se gibanje ne opredeljuje v sovražnostih in se nikoli ne vpleta v politična, rasna, verska ali ideološka nasprotja, NEODVISNOST, ki pomeni, da so nacionalna društva kot pomočniki javnih oblasti pri človekoljubnih dejavnostih podrejena državni zakonodaji svoje dežele, a kjub temu ne izgubijo svoje avtonomije, PROSTOVOLJNOST, ki pomeni, da gibanje ni osnovano na želji po dobičku, ENOTNOST, ki pomeni, da je v vsaki državi lahko samo eno društvo Rdečega križa ali Rdečega polmeseca in UNIVERZALNOST, ki pomeni, da imajo v Mednarodnem gibanju Rdečega križa in Rdečega polmeseca vsa društva enak status, enake pravice in dolžnosti ter da si med seboj pomagajo.

Ob 19. avgustu - Mednarodnem dnevu humanitarnosti se Rdeči križ Slovenije iskreno zahvaljuje vsem, ki z udejanjanjem humanitarnih vrednot pomagate ljudem v stiski. Naši humanitarni programi so še posebej namenjeni najrevnejšim, otrokom in starejšim, ki jih vidimo kot najbolj ranljive skupine prebivalstva. Prav tako posebej izpostavljamo revščino in socialne razlike, ki so v naši družbi prisotne in zaradi katerih številni potrebujejo materialno in finančno pomoč.

Trudimo se, da vsem, ki tovrstno pomoč potrebujejo, zagotovimo prehranske pakete z osnovnimi dobrinami, higienske pripomočke, oblačila in šolske potrebščine. Prav tako številnim omogočimo teden dni počitnic ob morju. Ob tej priložnosti se še posebej zahvaljujemo vsem našim prostovoljcem, ki so dokaz, da so v naši družbi humanitarne vrednote cenjene in spoštovane. Hvala donatorjem (tako fizičnim osebam, kot podjetjem), ki s svojimi donacijami omogočate izvajanje humanitarnih akcij. Hvala tudi vsem zaposlenim, ki pomagate koordinirati in izvajati programe Rdečega križa Slovenije.

Vse najboljše ob Mednarodnem dnevu humanitarnosti!

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 28. marec 2024

Spoznajte naše prostovoljke in prostovoljce - predstavljamo vam gospo Marušo Maček

Petek, 22. marec 2024

Pozdrav pomladi na Vrhovcih

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič