Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


Cenjene prostovoljke in dragi prostovoljci, čestitamo in hvala za vaš doprinos v svet

Sreda, 5. december 2018

5. 12. 2018 Mednarodni dan prostovoljstva

Cenjene prostovoljke,

dragi prostovoljci! 

Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva se vam iskreno zahvaljujemo za vaš trud, čas, obilico energije, voljo in upanje, ki ga s svojim delom vlivate vsem okoli vas. Ste srce naše organizacije, saj vsakodnevno udejanjate vrednote humanosti in solidarnosti. Tudi v prihodnje si želimo, da bi skupaj širili prostovoljstvo kot nenadomestljivo človekoljubno vrednoto in s svojimi idejami, dejanji in aktivnostmi še naprej spreminjali svet na bolje.

Sodelavci RKS-OZ Ljubljana

Ob Mednarodnem dnevu prostovoljstva

Tako, kot vsako leto, bomo tudi letos 5. decembra obeležili Mednarodni dan prostovoljstva – dan, posvečen vsem prostovoljkam in prostovoljcem. Ob tej priložnosti smo ponosni, da kot ena največjih humanitarnih organizacij pod svojo streho združujemo več kot 13.000 prostovoljk in prostovoljcev Rdečega križa Slovenije, ki delujejo v okviru naših humanitarnih programov ter tako spodbujajo, ohranjajo in krepijo solidarnost v naši družbi.

Prostovoljstvo je eno izmed sedmih temeljnih načel delovanja Rdečega križa Slovenije ter širše – delovanja Mednarodne federacije društev Rdečega križa in Rdečega polmeseca. Sega že do samih korenin naše humanitarne organizacije, v leto 1859, ko je Henry Dunant v Bitki pri Solferinu okoli sebe zbral skupino okoliških prostovoljcev, ki so pomagali ranjencem v bitki.

Prostovoljsko delo je izraz medsebojnega razumevanja, sočutja, empatije in altruizma. Predstavlja nesebično pomoč sočloveku v različnih oblikah in na različne načine. Prav tako je prostovoljstvo priložnost za druženje, medgeneracijsko povezovanje in prenos znanja, veščin ter izkušenj med generacijami. Številni humanitarni programi RKS kažejo na to, da se posamezniki različnih starostnih skupin vključujete v prostovoljske aktivnosti. Še posebej starejši izjemno radi aktivno prispevate in pomagate pri izvedbi akcij, ki so namenjene zbiranju hrane in druge materialne pomoči za socialno ogrožene uporabnike. Veseli smo, kadar lahko svoj prostovoljski prispevek podarite tudi tisti, iz generacije srednjih let, saj se zavedamo, da številne aktivnosti, družinske obveznosti ter dolgi delovniki pogosto predstavljajo oviro pri vključevanju v prostovoljsko delo. Prav zato smo vam za vaš prispevek še posebej hvaležni. Ponosni smo na vse mlade prostovoljce, ki že v osnovnih in srednjih šolah izkazujete čut za sovrstnike in druge ljudi, ki potrebujejo pomoč ter se aktivno vključujete v naše akcije.

Kljub nekoliko izboljšanim gospodarskim kazalcem je v naši državi še vedno veliko tistih, ki potrebujejo pomoč prostovoljcev, saj nimajo sredstev, da bi si tovrstno pomoč lahko privoščili. Številni so odvisni od materialne pomoči, ki jo zberemo v humanitarnih akcijah, brez nje bi bila kakovost njihovega življenja bistveno slabša. To dejstvo kaže na to, da prostovoljstvo ni le pomembna aktivnost, temveč tudi dragocena vrednota, ki krepi družbene vezi in viša kakovost življenja, daje občutek sprejetosti in enakopravnosti.

Vsem prostovoljkam in prostovoljcem ob današnjem Mednarodnem dnevu prostovoljstva iskreno čestitamo. Želimo vam uspešno opravljanje prostovoljskega dela tudi v prihodnje.

 

Irena Nečemer

podpredsednica in zastopnica RKS

RK Slovenije - Aktualno

Petek, 29. marec 2024

Pestro petkovo dopoldne na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, 29. 3. 2024

Petek, 29. marec 2024

Skupščina RKS-OZLJ, 28. 3. 2024

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič