Rdeči križ Slovenije - Območno združenje Ljubljana

Tržaška cesta 132
SI-1000 Ljubljana

Splošna vprašanja:
01 425 34 19
040 871 589

info@rdecikrizljubljana.si

Info za pomoč v stiski:
040 788 698

DŠ: SI83784691
TRR: 0201-0001-0814-496


Upravljanje piškotkov

Prijave na tečaje in izpite iz prve pomoči: www.prva-pomoc.si.
 

    

E-novosti

Želite sprejemati naše e-novosti?


14. junij 2021, SVETOVNI DAN KRVODAJALCEV

Ponedeljek, 14. junij 2021

[Poslanica predsednice RKS ob svetnovnem dnevu krvodajalcev]

Daruj kri in ohrani bitje sveta,

je slogan letošnjega svetovnega dneva krvodajalcev, ki poteka vsako leto 14. junija, da bi  ljudi po vsem svetu ozavestili o potrebi po varni krvi in krvnih proizvodih za transfuzijo ter o ključnem prispevku prostovoljnih darovalcev krvi za nacionalne zdravstvene sisteme. Ta dan ponuja tudi priložnost za poziv vladam in nacionalnim zdravstvenim organom, naj zagotovijo ustrezna sredstva in vzpostavijo sisteme in infrastrukturo za povečanje zbiranja krvi od prostovoljnih darovalcev krvi. En utrip srca in življenje se lahko spremeni. Nekaterim tako, da potrebujejo kri.

Krvodajalstvo se ne obnese, kadar je pridobitno motivirano. To kažejo izkušnje tistih držav, ki so uvedle plačilo za darovano kri. Velja prav nasprotno. Krvodajalstvo deluje, ko se ljudje za darovanje krvi odločijo zato, da bi storili nekaj dobrega.

V Sloveniji je vse od prve krvodajalske akcije leta 1953 prostovoljno, neplačano in anonimno. Anonimno seveda ne pomeni, da krvodajalci skrivajo svojo identiteto, pač pa, da prejemniki darovane krvi ne vejo, kdo je daroval kri, ki so jo prejeli; enako kot krvodajalci ne izvejo, kdo je prejemnik krvi, ki so jo darovali. Darovanje krvi ni dejanje med dvema posameznikoma, temveč je dejanje solidarnosti – medsebojne pomoči v skupnosti. Prostovoljno pomeni, da ni mogoče od nikogar zahtevati ali pričakovati, da daruje svojo kri. Krvodajalci so samo tisti, ki se za to odločijo sami, po lastnem premisleku, brez vsakršnih pritiskov. Neplačano pa pač pomeni, da krvodajalec za darovano kri ne prejme nikakršnega plačila, ne v denarju ne v kakem drugem materialnem nadomestilu.

Krvodajalstvo je vrednota, ki se pri nas prenaša iz generacije na generacijo. Od prve krvodajalske akcije do danes so krvodajalci kri darovali več kot 6.144.608-krat. Nekako tako kot da bi vsak prebivalec Slovenije trikrat daroval kri. Pandemija covida-19 krvodajalstva ni zaobšla. Prilagoditve zaradi nadzorovanja širjenja covida-19 niso zaustavile tega najbolj množičnega izražanja solidarnosti državljanov.

Rdeči križ Slovenije, Zavod RS za transfuzijsko medicino in družba Petrol d.d. že enajsto leto sodelujemo v skupnem projektu spodbujanja krvodajalstva v Sloveniji. Letos poteka pod sloganom "Velika družina srčnih ljudi". Krvodajalci darujejo svoje dragoceno darilo in ga z veseljem delijo. Prejemnikom omogočajo zdravljenje in življenje, zato je dajanje krvi posebno in spoštovanja vredno. Povsod po svetu krvodajalci posameznikom in skupnostim omogočajo dostop do kakovostne in varne krvi ter krvnih pripravkov. V običajnih in izrednih razmerah. Če ni krvodajalcev, ni krvi!

V svojem in v imenu Rdečega križa Slovenije se iskreno zahvaljujem vsem krvodajalcem,  predanim prostovoljcem in številnim organizatorjem krvodajalstva, ki se kljub izrednim razmeram še naprej odzivate na povabila k darovanju krvi. Hvala za vašo iskreno predanost, humanost in navdihujočo solidarnost. Zahvaljujem se tudi vsem medijem, podjetjem in številnim anonimnim podpornikom krvodajalstva, ki na različne načine prispevate k  promociji ali organizaciji krvodajalskih akcij. Hvala tudi strokovnjakom in celotnemu zdravstvenemu osebju na Zavodu RS za transfuzijsko medicino, Centru za transfuzijsko medicino Maribor in Centru za transfuzijsko medicino Celje in ostalih transfuzijskih centrih za uspešno in tvorno sodelovanje ter vso podporo pri realizaciji nacionalnega programa. Čeprav si bomo zadnji dve leti  zapomnili zaradi pojava in širjenja novega koronavirusa, si ga bomo tudi po tem, da so izredne razmere še bolj potrdile potrebo po sodelovanju in medsebojni pomoči. Prebivalci Slovenije smo upravičeno ponosni na krvodajalce, ki imajo darovanje v krvi in so pravi junaki sodobnega časa, zaradi katerih življenje teče dalje.

Darujem kri, darujete lahko tudi vi!

mag. Vesna Mikuž, predsednica RKS

 

Ljubljana, 8. 6. 2021

 

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 18. april 2024

Spoznajte naše prostovoljke in prostovoljce - predstavljamo vam prostovoljko Marino Kovač

Sreda, 17. april 2024

Obvestilo

Torek, 16. april 2024

Operativni sestanek KORK Vrhovci

Pomagam prvi Pomagajmo ljudem našega mesta Sreča v nesreči Club 25 100 kapljic Izmenjevalnica Srečevalnica Dan s prostovoljci logotip-MakFest Debeli Rtič